Как Николай Ненчев назначи пр*ститутка за директор на детска градина, докато е военен министър

Новият посланик на България в Украйна източил 60 млн. лв. от военния холдинг „Терем“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/kak-nikolay-nenchev-naznachi-prstitutka-za-direktor-na-detska-gradina-dokato-e-voenen-ministar-3/139108 Crimes.bg
Как Николай Ненчев назначи пр*ститутка за директор на детска градина, докато е военен министър

Новият посланик на България в Украйна източил 60 млн. лв. от военния холдинг „Терем“

Назначаването на ексвоенния министър Николай Ненчев (2014-2017) за временен посланик на България в Украйна сервира поредната порция напрежение между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев. Държавният глава и неговото вице Илияна Йотова реагираха остро срещу изпращането на 57-годишния земеделец за временен управник на българското посолство в Киев, а покрай пламналия конфликт се разбра, че преди няколко месеца президентът е отказал да подпише указ Ненчев да оглави за постоянно мисията. Волята на Румен Радев обаче е преодоляна от служебния кабинет на Главчев, тъй като процедурата по назначаване на временен посланик не изисква подпис от държавния глава.

 

Румен Радев оправда острата си реакция срещу назначението на Ненчев с това, че той не притежава „необходимите професионални качества и подготовка“ за поста, за който е предложен. Той обвини правителството, че заобикаля Конституцията заради временното назначение, което позволява да се избегне ролята на президентската институция. Подобна теза разви и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Николай Ненчев с регистрираната като пр*ститутка Росица Русева 

Паметливи политически наблюдатели припомнят, че Румен Радев и Николай Ненчев враждуват заради президентската съпруга Деси Радева като конфликтът между двамата е с почти 10-годишна давност. През пролетта на 2015 г., месеци след като Румен Радев спечели убедително първия си мандат за държавен глава, във Военното министерство, ръководено тогава от новоназначения посланик на България в Украйна, беше образувана проверка за конфликт на интереси, свързан с назначаването на Десислава Генчева като пиар във Военновъздушните сили (ВВС). В този период Румен Радев беше началник на военната авиация, а по-късно се ожени за фаталната и по онова време хубава Деси. Тезата на Николай Ненчев беше, че Радев е нарушил закона, като е назначил интимната си приятелка за свой говорител.

 

Още тогава Румен Радев отхвърли обвиненията с мотив, че съпругата му е назначена преди той да оглави военната авиация. Впоследствие проверка на Министерството на отбраната установи, че Десислава Радева е била назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като „старши експерт“ в сектор „Финанси“. После обаче със заповед на Радев тя е била назначена и за пиар на ВВС през 2014 г. Това е станало в нарушение на Трудовия кодекс, тъй като назначението й за пиар е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка.

След проточило се почти 4-годишно разследване, през 2019г. Антикорупционната комисия КПКОНПИ съобщи, че е извършила проверка по случая, но не е установила конфликт на интереси на Румен Радев.

 

Президентът беше разследван от военните и по друг сигнал, иницииран от Николай Ненчев, но беше оневинен за покупката на фитнес оборудване за 40 000 лева за нуждите на Военновъздушните сили. В Министерството на отбраната, където Румен Радев все още е почитан и уважаван заради дългогодишната си кариера като летец и командир на Военновъздушните сили, припомнят, че бившият военен министър Николай Ненчев е пробвал да реализира едно от най-скандалните назначения в новата история на ведомството – да назначи пр*ститутка за директор на детска градина

 

Скандалната история е свързана с близката до Николай Ненчев дама Росица Русева, която е негова съселянка от ямболското село Кукорево и според запознати дългогодишна негова любовница.

 

Още в първите си дни като военен министър Ненчев назначава Росица Русева, която е негова сътрудничка от младежкото движение на БЗНС, за директор на ключовото дружество „Снабдяване и търговия“ в Министерството на отбраната. През въпросното дружество всяка година минават обществени поръчки за по над 50 млн. лв., а чрез любовницата си Ненчев опитва да сложи ръка върху този сладък бизнес. Плановете му обаче са осуетени от ДАНС. Проверка на службите установява, че през 90-те години на миналия век Росица Русева има три регистрации за проституция в Пловдив, а нейният съпруг също е криминално проявен с обемисто досие за разнородни престъпления. След като от ДАНС отказват да дадат достъп до класифицирана информация на Росица Русева, военният министър Николай Ненчев опитва да я устрои на друга служба –директор на детска градина.

 

През есента на 2015 г., малко след като Росица Русева е принудена да подаде заявление за напускане като шефка на „Снабдяване и търговия“ в армията, тя подава молба да бъде назначена за директор на детска градина „Детелина" в Казанлък, която е на издръжка към „Военни клубове и военнопочивно дело". Тогавашният директор на детския дом в Казанлък Григор Бошнаков пък е привикан от Николай Ненчев и придуман да напусне доброволно поста, като му е обещано да бъде устроен на друга работа в Министерството на отбраната.

 

Назначението на регистрираната като проститутка Росица Русева за директор на детска градина обаче е осуетено в последния момент, след публикуван обширен материал по темата. Впоследствие политологът Антон Тодоров раздухва аферата с тъмното секс минало на Росица Русева и тя завежда дело за клевета срещу него. В съда обаче става известно, че любовницата на Николай Ненчев действително е проституирала на младини и така политологът е оневинен по делото за клевета.

 

Като военен министър в периода 2014 – 2017 г. срещу Николай Ненчев бяха заведени две дела за злоупотреби за милиарди левове, като шумен обществен интерес предизвика обвинението на прокуратурата за това, че като министър не е изпълнил два договора за ремонт на двигатели на изтребители МиГ-29, сключени с руската летостроителна корпорация „МиГ“. България разполага само с тези самолети на въоръжение във ВВС.

 

Според прокуратурата Ненчев е наредил на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с „РСК МиГ" в служебната каса, заради което те така и не са влезли в сила. В обвинителния акт се посочваше, че вследствие на това е спаднал „нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“.

Прокуратурата твърдеше още, че с бездействието си подсъдимият е нанесъл вреда за над 48,5 млн. лв. на Военното министерство.

 

Николай Ненчев беше оправдан по делото за ремонта на съветските изтребители, като последната инстанция – Върховният касационен съд (ВКС), се произнесе през 2021 г.

 

Ненчев беше оневинен и за далавера, свързана с дружеството „Интендантско обслужване” за обществена поръчка за почти 2 млн. лв. за ушиване на облекла за военнослужещите. Той така и не беше даден на прокурор по казуса с неправомерно изтеглени 60 милиона лева от военния холдинг „Терем”.

 

Липсата на огромната сума е установена през 2017 г. от новоназначения тогава директор на държавните военноремонтни заводи Стоян Георгиев, който замени на поста близкия до Николай Ненчев Христо Богданов. Оказва се, че милионите са изтеглени неправомерно през пролетта на 2016г. след устна заповед на Николай Ненчев и са пренасочени в разрез със закона към други дружества от орбитата на Военното министерство, като впоследствие средствата изчезват.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.