Изплуваха скандални факти около учредяването на партията на Костя Копейкин – „Възраждане“

Разликата до законовата бройка била запълнена от фантоми

https://crimes.bg/vodeshha-tema/izpluvaha-skandalni-fakti-okolo-uchredyavaneto-na-partiyata-na-kostya-kopeykin-vazrazhdane/124658 Crimes.bg
Изплуваха скандални факти около учредяването на партията на Костя Копейкин – „Възраждане“

Разликата до законовата бройка била запълнена от фантоми

Проруската партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, национално известен като Костя Копейкин, е създадена абсобютно незаконно, тъй като не е спазено основното изискване на учредителното събрани да присъстват минимум на 500 човека. Това сензационно обяви варненецът инж. Наум Наумов в интервю за подкаста на Ивелин Николов „ИнтервюТо“. Наумов присъства фамозното събрание на 2 август 2014 г. в читалището на град Плиска и става свидетел на порочното зачеване на проруската формация. За първи път се появява свидетел, който говори за фалшификацията.

 

„Аз по убеждения съм националист. Затова приех поканата на приятели да присъстваме на учредяването на нова патриотична партия“, разказва Наумов. В уречения ден и час той и още четирима негови познати са в залата на читалище „Просвета 1911“ в град Плиска. Лъгани многократно преди това от патриоти месии, те решават да не се включват лично, а само да наблюдават отстрани.

 

Да припомним, че по това време ициаторът за създаването на новата партия Костадин Костадинов вече има слава на политически хамелеон. Напуснал ВМРО, след като не се осъществява мечтата му да стане председател, Костадинов преминава през „Атака“ и НФСБ, където амбициите му за вожд също бързо са попарени. През ноември 2013 г. той е сред хората, направили опит да създадат първата крайнодясна партия в България начело с организатора на Луков-марш Симеон Костадинов. След като профашистката формация е порязана от съда, Копейкин решава да си създаде своя. Така се стига и до насрочване на учредително събрание на 2 август 2014 в читалището на Плиска. По закон, за да бъде създадена нова партия, са нужни поне 500 човека. Важно изискване, което Костадинов така и не успява да изпълни.

 

„В залата имаше 68 човека, включително аз и моите приятели, които гледахме отстрани. Останалите до нужните 500 са добавени впоследствие с фалшификация, без те дори да подозират за това. Дори и да бяха дошли необходимите хора, залата не може да побере повече от 120 човека. След като Костадинов видя, че нещата не са наред, излезе навън. Там имаше два буса с туристи, които отиваха към Плиска. Приближи се до групата и ги накара да се снимат. Явно са му трябвали кадри колко много хора са били на събранието“, разказва за порочното зачатие на възраждане инж. Наум Наумов.

 

Инж. Наум Наумов

Докато присъстват на бутафорната сценка, Наум Наумов и приятелите му се шегуват, че няма достатъчно хора и учредяването ще се провали. Да, ама не. За тяхно изумление, няколко месеца по-късно разбират, че всичко в читалището на Плиска е минало по ноти и партията е регистрирана. Междувременно Костадин Костадинов започва да трупа популярност в родната си Варна. По спомени на хора от града по това време „Възраждане“ няма финансови проблеми, макар да не е ясно откъде идват парите. Костадинов с различни скандали и клоунади успява да си осигури медийно внимание.

 

В интервюто си инж. Наум Наумов повдига завесата и по тази тема. Той разказва за срещи на Костя Копейкин с небезизвестния варненски олигарх Даниел Славов – Дънката, както и с Борислав Гуцанов, който днес е депутат от БСП и е един от най-доверените хора на Корнелия Нинова.

 

„За никого във Варна не е тайна, че финансирането на Костадин Костадинов, благодарение на което създаде „Възраждане“ идва от Дидо Дънката и други познайници с тъмно минало“, разказва Наумов.

 

Малко, след като разбира, че „Възраждане“ е регистрирана, наум наумов започва да разказва публично за видяното от него на т.нар. учредително събрание, но ДАНС или прокуратурата не са го потърсили за информация или свидетелски показания. Властите не си правят труда да го разпитат дори и през 2020 г., шест години по-късно, когато Софийската градска прокуратура внесе в съда искова молба за заличаването на партия „Възраждане“. Тогава от прокуратурата също изведнъж откриха, че на учредителното събрание не са присъствали необходимите 500 човека. В нарочно съобщение от прокуратурата се похвалиха с разкрити смущаващи фалшификации около проведеното на 2 август събрание. Проверката им показва, че от общо 580 човека, уж положили подписи при учредяването, 86 на същата дата са били в чужбина, други 120 казали при разпитите, че не са присъствали, а двама починали месеци преди това. Искът за заличаване на „Възраждане“ обаче бе порязан от съда с мотив, че давността отсавна е изтекла и данните е трябвало да бъдат изнесени много по-рано.

 

Днес, почти 10 години по-късно инж. Наум Наумов няма съмнение, че партията на Костя Копейкин не се различава по нищо от останалите български формации, чиито шефове търсят бързо забогатяване от участието си в политиката. И докато Костадин, поне официално, турпа имоти, купени с незнайно какви пари, лице на семейния бизнес става неговият първи братовчед Николай Костадинов. Както си му е редът, брат`чедът също гради политическа кариера. След кметските избори през 2019 г., но кито Костя Копейкин с помощта на депутата от БСП Борислав Гуцанов стигна до балотаж във Варна, родственикът Николай е назначен за шеф на групата общински съветници на „Възраждане“ в морската столица. След пробива на национално ниво за кратко е и депутат, но на местните избори миналата година отново става съветник. Паралелно с политическата си кариера Николай Костадиков започва и мощен бизнес. По една случайност неговият старт започва с възхода на „Възраждане“ – Николай сам се хвали, че фирмите му имат милиони левове годишен оборот. Основният му бизнес обаче е с кафе автомати.

 

„Николай Костадинов е пример как се правят пари от политиката. Още щом стана съветник, фирмата му успя да постави автомати във всички държавни и общински сгради във Варна. Нито един от тях няма фискален автомат и връзка с НАП, макар това да е задължително, но властите се правят на разсеяни“, разказва в интервюто си инж. Наумов.

 

Явно главоломно разрасналия се бизнес на братовчеда Николай Костадинов не е съвсем без проблеми. През 2022 г. неизвестни забиха кирка в капака на колата му. Прийом, който често се използва от хора в подземния свят, за да бъде даден знак. От свимката, която роднината на Костя Копейкин публикува във Фейсбук, стана ясно, че макар и на думи да е върл русофил, босът на кафе автоматите не кара „Москвич“, а е избрал омразната западна марка „Мерцедес“, при това S- класа.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.