Има ли пилот в спортното министерство?

Позитивните на пръв поглед очаквания от Димитър Илиев бързо се изпаряват покрай (без)действията му

https://crimes.bg/vodeshha-tema/ima-li-pilot-v-sportnoto-ministerstvo-3/114651 Crimes.bg
Има ли пилот в спортното министерство?

Позитивните на пръв поглед очаквания от Димитър Илиев бързо се изпаряват покрай (без)действията му

Министерството на младежта и спорта (ММС) бе оглавено от Димитър Илиев на 6 юни. Оттогава единственото, което прави впечатление в работата на бившия рали пилот, са честите прессъобщения за негови срещи с представители на федерации и няколко медийни изяви, в които на практика той не казва нищо по същество - изключваме речите му за пътната безопасност, по която е тесен специалист.

И това повдига резонния въпрос:

 

Има ли пилот в ММС?

 

За тези малко повече от два месеца Илиев така и не сколаса да свика дори една пресконференция, както направиха почти всички от колегите му в правителството на Николай Денков, за да заяви на нея нещо като програма или поне основни приоритети за работа; да представи екипа си; да набележи мерки за решаване на проблеми; да отговори на въпроси; и т. н.

Вместо това от подопечния на Илиев пресцентър валят казионни съобщения за два вида негови дейности, които обобщено звучат така:

1. Срещнал се с представители на еди кои си федерации, обсъдил проблемите им, съчувствал им и обещал да види какво може да се направи;

2. Наградил/поздравил този или онзи спортист за постиженията му и го поощрил с топли думи.

Впрочем, при една от тези си срещи (на 31 юли) той се превърна в първия спортен министър след 2019 г., легитимирал Борислав Михайлов въпреки голямото обществено недоволство срещу дейността му като президент на БФС (през 2019-а Михайлов бе принуден да подаде оставка след расисткия скандал на мача България - Англия, но след това внезапно си я оттегли и отново се завърна начело на футболния съюз).

Друга видима дейност на бившия автомобилен състезател са гостуванията му в ТВ предавания, където обяснява как, след като в бюджета за 2023 г. ММС ще разполага с 13.5 млн. лв. повече, всичко трябва да цъфне и да върже. И как активно ще се работи по това за 2024 г. парите, с които министерството ще разполага, от 137 млн. да станат 148 млн. лв.

От негови публични изказвания по болезнената тема за материалната база и спортната инфраструктура в България пък стана ясно, че министърът дори не подозира с какъв управленски лост разполага, стига да има воля да го използва. По темата за построяване на нов национален стадион, например, той обясни: "Това е нещо, което би било много добро, но не може да бъде взето като решение от ММС. Вярвам, че трябва национална воля, една такава инвестиция изобщо няма да е по силите на министерството, а по-скоро по силите на държавата." Сякаш спортното министерство не е държавата...

Същевременно, що се отнася до екипа, с който избра да работи, Илиев хвърли в недоумение федерации, клубове и доста хора, близки до спорта.

Например, първият заместник, който той си назначи, е неговият бивш колега от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Иво Кацаров (там Илиев бе за кратко зам.-председател през 2022 г. по времето на правителството на Кирил Петков, с когото не крият близките си отношения). Кацаров е икономист, който никога не е имал общо нито със спорта, нито с младежките дейности - работил е още във финансовото министерство, в Агенцията за обществени поръчки, в агенцията за концесии на регионалното министерство...

Другият му заместник пък се оказа проф. Даниела Дашева - политически противник на ПП като съосновател на партия "Български възход". По думите на коалиционния партньор на ПП-ДБ - Бойко Борисов, Илиев я е назначил, защото му била научен ръководител в НСА и той ѝ бил обещал...

 

Да, проф. Дашева разбира от спорт – два мандата дори бе зам.-ректор на НСА "Васил Левски", беше служебен спортен министър (в кабинета на Огнян Герджиков, януари-май 2017 г.), за известно време беше и съветник на министъра на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков (2021-2022) Радостин Василев (преди да обяви тогавашния кадър на Слави Трифонов за некомпетентен в сферата на управление на спорта и да напусне екипа му).

Но какво точно извършва сега тя в ММС е мистерия - от публичните съобщения личи само, че понякога се среща с подрастващи спортисти покрай участията им на състезания в чужбина, ходи и на заседания на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

Въобще, същинската дейност на ММС, ако изобщо има такава, тъне в гъста мъгла. Наближава, например, време за стартирането на програма за финансиране на федерациите през олимпийската 2024 г. Старата ли ще остане, или ще бъде коригирана, или пък ще се изготви чисто нова (и ако да - от какъв екип), това не се знае.

Но пък се знае, че

 

за първи път в историята ММС ще има трима зам.-министри.

 

За целта Димитър Илиев е подписал проект за промяна на устройствения правилник, който е качен за обществено обсъждане и ще бъде приет от правителството след изтичане на законовия едномесечен срок (20 август). Според писмените мотиви това се налага "с оглед обезпечаване дейността на министъра на младежта и спорта, разделяне на функциите и отговорностите, съобразно изпълняваните разнородни политики от ММС, както и целесъобразност и постигане на по-добра ефикасност и ефективност във функционирането на администрацията на ММС".

"Сега" научи, че мястото е запазено за бившата баскетболна националка Гергана Брънзова, за която лобират от ГЕРБ. При това необходимата щатна бройка се взима от... дирекция "Връзки с обществеността и протокол" - явно чак толкова връзки с обществеността не са необходими.

А истината е, че всъщност няма никаква промяна в основните дейности/политики на министерството. Те са си едни и същи от много години - спорт за учащи в свободното време, спорт за високи постижения, поддръжка и строителство на спортни обекти, усвояване на "добри международни практики" и политика в областта на младите хора.

Защо на тесния специалист по автомобилизъм и пътна безопасност Димитър Илиев му е необходим още един заместник? Работата му е дошла нанагорно или просто е преценил, че няма да се справи с толкова отговорности - може само да се гадае. Факт е, че официална информация няма, пресконференция, на която министърът да бъде попитан - също няма, не се и очертава да има в скоро време.

Затова на 25 юли "Сега" зададе въпроси към министър Илиев по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Попитахме го за екипа му -

 

кои са неговите сътрудници и съветници,

 

на какви длъжности са назначени в структурата на ММС и каква е тяхната експертиза.

Зададохме въпроси и за оперативната дейност на подопечното му ведомство. Например - след като проведе толкова много срещи с представители на федерации и повечето се оплакаха от недостиг на пари - ще има ли увеличение на средствата за някои спортове и ако ще има - за кои. Поискахме разбивка (по пера и програми) на толкова похваления от самия министър увеличен бюджет за 2023 г. (това, впрочем, трябва да е налична в ММС информация, внесена във финансовото министерство в процеса на изготвяне на държавния бюджет). Попитахме още дали Илиев и екипът му са правили проверка на дейността на предшествениците му на поста в ММС.

Всичко, което успя да произведе министерството като отговор в законовия 14-дневен период, бе, че срокът за предоставяне на отговори "се удължава с 14 дни поради необходимостта от получаване на съгласие за предоставяне на информацията, която се отнася до лицата" (б. а. - по темата за съветниците и сътрудниците на министъра). При това въпросният "отговор" пристигна 16 минути преди края на работното време на държавната администрация в последния ден от допустимия по ЗДОИ срок - в 16:44 ч. на 8 август.

Туйто! И нито дума по останалите въпроси, за които едва ли се налага получаване на съгласие от трети лица (впрочем, интересно с какво може бъдат засегнати съветниците и другите членове на политическия кабинет на спортния министър от информацията на каква длъжност са назначени в ММС), а чисто и просто отговор. Дали е защото нищо не е свършено по тези теми, или защото екипът на ММС няма капацитета за две седмици да изготви няколко елементарни справки? Или просто Димитър Илиев не желае да отговаря? Или пък той въобще не е запознат с въпросите, а някой друг взима решения вместо него...?

Каквато и да е причината - жалко. Жалко за българския спорт, който толкова рядко случва на министър, който хем да разбира материята, хем да му се занимава с нея. Но какво да искаме, след като при пазарлъците за съставяне на правителства напоследък ММС е последната дупка на кавала и най-често го поверяват на някого, сякаш само за да се запълни мястото. Изглеждаше, че поне този път не е така. Но явно само на пръв поглед.

Източник: segabg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.