Икономическият министър Никола Стоянов изчегърта едни калинки, за да нареди там своите калинки

https://crimes.bg/vodeshha-tema/ikonomicheskiyat-ministar-nikola-stoyanov-izchegarta-edni-kalinki-za-da-naredi-tam-svoite-kalinki/27627 Crimes.bg
Икономическият министър Никола Стоянов изчегърта едни калинки, за да нареди там своите калинки

Нещата в страната ни буквално са „от трън, та на глог“ – изчегъртват се една порция калинки, за да може на тяхно място да бъдат настанени други такива.


Редови чиновник в КЗП коментира, че за тях остава само да покриват гафовете на новите „гениални началници“. Повод за тези му думи стана отстраняването на ръководството на комисията – председателят Иван Френкев и двамата членове Велина Николова-Великова и Николай Мравов.


От законова гледна точка рокадата сама по себе си е доста спорна. И тримата освободени получиха петгодишен мандат при назначаването им през юни от тогавашния икономически министър Корнелия Нинова, който няма как да бъде прекратен току-така.

Разбира се съвсем друг е въпросът дали протежетата й имаха нужните качества и морал да ръководят комисия, която защитава гражданските права срещу измамни практики и схеми на търговците.


По стара традиция изчегъртаните веднага се обявяват за жертви не реваншизъм и се заканиха, че ще обжалват уволненията си.

На свой ред от служебния кабинет се оправдаха, че само за два месеца тримата уволнени са успели да забъркат куп скандали на постовете си.

В това число са правени и назначения на хора с криминално досие, а сигналите за изнудване на бизнесмени от хора в комисията, са много.


И тук идва въпросът дали пък кадрите, избрани от икономическия министър Никола Стоянов са подходящи за този пост. Както вече стана ясно за шеф на КЗП бе избран Стоил Алипиев, а членове са Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.


Прави впечатление, че от биографията на Алипиев липсва опитът му в частния бизнес – преди да стане държавен чиновник, той е управител на няколко частни фирми. Изглежда този факт е удобно заличен, тъй като в противен случай ще лъсне, че е в конфликт на интереси. Тук е мястото да споменем, че една от фирмите му пробва да усвоява държавни средства с обществени поръчки, но за негово огромно съжаление – неуспешно.

Става въпрос за участие в конкурс на военното министерство за изграждане на полигон за ръчни гранати на армията.


След още серия провали фирмената дейност замира, но започват да се трупат огромни суми, неплатени данъци. И тук Алипиев действа по старата и добре позната схема – прехвърля задлъжнялата фирма на безработен циганин от Ямболско и малко след това тя цъфва в списъка на НАП с несъбираеми дългове за над 1 млн. лв.


Що се отнася до Ангел Джалев, който е представен като юрист, трябва да уточним, че е бил прокурорски помощник. Казано с други думи – момче за всичко, разнасящо папките и подреждащо документите. През това време си пробва късмета в различни конкурси – за съдия, нотариус, прокурор, но парашутът не му се отваря.

За сметка на това обаче се оказва, че е перфектен за член на КЗП.


Единствено третият член на комисията може да се похвали с опит зад гърба си – Константин Арабаджиев, но и при него е доста спорно дали притежава качества за поста на своеобразен народен трибун. Той по-скоро е активист на СДС, който срещу партийна вярност и послушание се добира до държавната софра.


Както сами се досещате хората на Нинова, които бяха изчегъртани от КЗП, също не са китки за мирисане. Казано с други думи – все калинки.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.