Ексклузивно за “Краймс.бг”: Прокуратурата влезе в “Девин” ЕАД. Ще отговарят ли шефовете Борислава Налбантова, Марк Дидие дьо Боа и Дидие Фабрис де Соргър за отравяне на деца?

Еколози: Мъртвата риба в реката не е от авария. “Девин” ЕАД са действали умишлено. Изливали ли са сода каустик? Можело ли е да пострадат малки риболовци? Отговори се опитва да даде настоящото журналистическо разследване

https://crimes.bg/vodeshha-tema/ekskluzivno-za-kraymsbg-prokuraturata-vleze-v-devin-ead-shte-otgovaryat-li-shefovete-borislava-nalbantova-mark-didie-dyo-boa-i-didie-fabris-de-sorgar-za-otravyane-na-deca/114486 Crimes.bg
Ексклузивно за “Краймс.бг”: Прокуратурата влезе в “Девин” ЕАД. Ще отговарят ли шефовете Борислава Налбантова, Марк Дидие дьо Боа и Дидие Фабрис де Соргър за отравяне на деца?

Еколози: Мъртвата риба в реката не е от авария. “Девин” ЕАД са действали умишлено. Изливали ли са сода каустик? Можело ли е да пострадат малки риболовци? Отговори се опитва да даде настоящото журналистическо разследване

“Отровите от фабриката на “Девин” ЕАД, които умъртвиха над 70 кг. риба в р. Девинска са изхвърлени умишлено, злонамерено и с ясното съзнание на ръководството за екологичната катастрофа, която причиняват. Можело е да пострадат невинни деца, които практикуват там спортен риболов. Щом рибата е измряла мигновено, това дава основание да се предположи, че малолетните и непълнолетни риболовци също са щели да получат изгаряния, задушаване и натравяне ако бяха излезли с въдиците в същия ден. Очаква си лабораторните тестове потвърдят, дали “Девин” са изливали сода каустик в реката. Категорично не се касае за авария, а за нарочна, престъпна дейност. Може да се повдигне обвинение за злоумишленост и да има арестувани висши шефове на завода. Подобна съдебна практика вече е наложена в правния мир по делото за катастрофата и смъртта на Милен Цветков. Тогава прокуратурата разви теза, че вземайки наркотици, убиецът Кристиян Николов е съзнавал предварително какво ще причини и това издава умисъл. По същия начин босовете на “Девин” Борислава Налбантова, Марк Дидие дьо Боа и Дидие Фабрис де Соргър, (които носят отговорност пред закона), могат да бъдат обвинени, че с изливането на отровни препарати, подчинените им ясно са съзнавали каква вреда нанасят”. Това обясниха ексклузивно за “Свободно слово” източници от Прокуратурата, която стартира досъдебно производство срещу бутилиращата компания. 

 

Какво се знае официално?

 

“Под надзора на РП-Смолян е образовано досъдебно производство, по което до момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата”, пише в обръщение на държавното обвинение. 

 

От официалното изявление на РИОСВ-Смолян също става ясно, че не се касае за форсмажор, а за незаконно заустване (бел.ред.: изливане, изхвърляне) на отпадъчни води в река Девинска от страна на дружеството. Причината е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията, се твърди още в прессъобщението на регионалната екоинспекция. 

 

Какво се замита под килима?

 

Зад полираните до блясък от държавните и корпоративни пиари изявления остават скрити серия престъпни действия и нелоялни практики от страна на “Девин” ЕАД. От наши източници в Министерството на околната среда и водите научихме, че РИОСВ-Смолян констатира нарушението в късния петъчен следобед на 4 август т.г. и установява, че замърсяването е  извършено именно от лидера в производството на минерални води. Веднага щом усещат, че примката около врата им се затяга, местни шефове на “Девин” се опитали да прехвърлят вината върху прекия си конкурент – “Балдаран”, които също имат производствена база в региона.  Експертното становище на РИОСВ-Смолян обаче ясно доказва, че компанията на Васил Стоименов не носи и няма как са носи отговорност, т.к. тяхната производствена дейност не предвижда използване на такъв тип замърсители. След като “номерът не минал”, от ръководството на “Девин” обърнали палачинката и тръгнали да обясняват за производствена авария, станала едва ли не в същия ден, което отново се оказало лъжа. 

Нещо повече - наши източници издадоха, че късно вечерта на 4 август т.г., отговорни фактори в “Девин” ЕАД са звънели “форсмажорно” по високите етажи на МОСВ в София за да държат сметка на хора от политическия кабинет защо “някакви си чиновници от Смолян” са си позволили да съобщят името на бранда и то в официално изявление. Това уронвало престижа им и щели да държат лично министъра отговорен, че е назовал истината с имената й. Какво са им отговорили от МОСВ, можем само да гадаем. Официално дружеството заявиха, че съжаляват и че ще финансират зарибяването на водоема.

 

“Опитват се да кажат - помпи изгорели и т.н. Да, авариен е преливникът, но това не е форсмажор”, коментираха от МОСВ и потвърдиха, че дори да е имало производствени неизправности, фирмата е била длъжна да ги отстрани своевременно и да не допуска отрови да изтичат в реката. 

 

Заради неработещи помпи на “Девин”, това, което е излязло от фабриките им е влязло директно във водата, причинявайки неописуема щета на природата. Вместо да се качат с помпа на по-високо ниво и да отидат в канализацията, отровните води са отишли директно в реката. Така е измряла тонове риба, възникнала е опасност за отравяне на животни, които ходят там на водопой, но и да се случи най-лошото - престъплението да завърши с човешки жертви и то невинни дечица.

 

“Ние хващаме заустване без разрешително. Т.е. от една тръба се излива в реката. Това за нас е недопустимо при всички положения. А какво го е довело… От тук нататък ние санкционираме констатираното нарушение. Целият друг обяснителен режим може да води към тежестта, към виновността, но не променя обстоятелството”, заяви ексклузивно за “Свободно слово” директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева. 

 

Какви отрови са изхвърлили от “Девин” ЕАД?

 

“Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията”, се казва в официалното изявление на РИОСВ-Смолян. Лабораторният анализ се очаква да излезе следващата седмица, потвърдиха от дирекцията. До тогава остават догадки и хипотези. Като изключим гнусният елемент с изливаните в реката фекалии от тоалетните на “Девин” и стандартните миещи препарати, местни еколози и бивши работници под сурдинка признават, че в реката са изхвърлени огромни количества от силно отровната и смъртоносна сода каустик. С нея се дезинфекцирали не само санитарните помещения, но и добре познатите на клиентите галони и диспенсъри с минерална вода, които фирмата доставя в офиси и домове. Дори малко количество погълната сода каустик може да причини смърт, а попаднала по кожата - тежки изгаряния, алергии и задушаване. Че е използвана точно сода каустик навежда и спомена, че неотдавна в региона подобно, но далеч по-малко речно замърсяване е имало от обществени тоалетни, които се дезинфекцират с препарата. 

 

Ами децата?

 

Мястото на трагедията е участък за т.нар. “хвани-пусни” риболов (бел.ред.: при който след улавяне рибата се пуска жива отново) и дечица от името на спортни клубове практикуват този риболов край р. Девинска. 

 

"В продължение на поне три километра по течението на Девинска река всичката риба е убита, отровата на "Девин ЕАД" изби всичката жива риба. Децата от спортния клуб по риболов са вече в 8-и и 9-и клас, но събират отровената риба и плачат". Така коментира за "Фокус" подалият сигнала за екокатастрофата журналист, писател и главен секретар на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов. “Всеки ден между 30 и 40 ученици са там. Децата казали, че една котка се докопала до отровената риба, изяла я и започнала да повръща, смятайте за каква силна отрова иде реч. "Девин" ЕАД са извадили някакво разрешително наскоро, но това е резултатът", разказва той. На една от снимките от екокатастрофата в Девин и изтравянето на всичката пъстърва по Девинска река е заснет Валери, ученик в девети клас на гимназия "Христо Ботев" в Девин. Състезава се с мъжете в националния шампионат по спинингов риболов на пъстърва. В петък цяла вечер е събирал умряла риба. Поне още 30-40 момчета като него ловят пъстърва в убитата река. "Айде сега, ако обичате, някой от Девин АД да отиде при него и да им каже, че хубавият и емоционален риболов в Девин е приключил, и да си търсят друго занимание до края на ваканцията." Станил Йотов публикува и още кадри от екопоразията на Девинска река. "Всичко това са излюпени тази година пъстървички, унищожени от излетите в реката отрови" и пита: "Що за насилие над природата? Тровили наред... "Девин" ЕАД, ще спите ли спокойно тази вечер след поразията, която причинихте?”

 

"24 часа след унищожаването на всичката риба в градската част на Девинска река, в това число и пъстървата в обособената зона за спортен риболов "Хвани и пусни', нито една голяма телевизия не намери за нужно да покаже чудовищните размери на екокатастрофата. Защо ли? Хора ли трябва да се изтровят, за да обърнете внимание? Няма и извинение даже от отровителите. Накрая ще излезе, че е имало масово самоубийство на риби," коментира Йотов.

 

Редакцията на “Свободно слово” ще продължава да следи случая. Очаквайте още ужасяващи разкрития за опити за корупция и натиск върху държавни служители, полицаи и прокурори от страна на “Девин” ЕАД.

 

До редакционното приключване на материала, телефоните за връзка на “Девин” бяха настроени с автоматично съобщение, призоваващо заинтересованите да се обадят в работен ден. Въпреки, че пишем тази статия във вторник, 8 август 2023 г., така и не успяхме да получим отговор от компанията.

Източник: crimesbg.com

1 Коментара

Hilario

преди 8 месеца

Вас ждёт большое будущее ! Заглядывайте да и на созданный сайт :D Поставить французский балкон

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.