Ексклузивно! Стана чудо – след репортаж на “Свободно слово”, БАБХ започна дисциплинарно дело срещу скандалния шеф на агенцията по храните в Бургас Димитър Германов! (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Чиновникът с имоти за милиони и часовник колкото Мерцедес на старо, ще бъде разследван от шефа си Светлозар Патарински и земеделския министър Георги Тахов за корупция, конфликт на интереси, превишаване на правата и дори за изнудване

https://crimes.bg/vodeshha-tema/ekskluzivno-stana-chudo-sled-reportazh-na-svobodno-slovo-babh-zapochna-disciplinarno-delo-sreshtu-skandalniya-shef-na-agenciyata-po-hranite-v-burgas-dimitar-germanov-razsledvane-3/142794 Crimes.bg
Ексклузивно! Стана чудо – след репортаж на “Свободно слово”, БАБХ започна дисциплинарно дело срещу скандалния шеф на агенцията по храните в Бургас Димитър Германов! (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Чиновникът с имоти за милиони и часовник колкото Мерцедес на старо, ще бъде разследван от шефа си Светлозар Патарински и земеделския министър Георги Тахов за корупция, конфликт на интереси, превишаване на правата и дори за изнудване

В България ставали и чудеса! След ексклузивното разследване на “Свободно слово” за безпрецедентния тормоз, който шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Димитър Германов упражнява над уважавания в цялата област хотелиер и доскорошен общински съветник Венелин Ташев, Българската агенция по безопасност на храните, в лицето на своя директор Светлозар Патарински, образуваха дисциплинарно производство срещу разпасалия се чиновник и бивш кмет на Приморско. 

 

Германов, който притежава имоти за милиони и часовник, струващ колкото Мерцедес на старо, ще бъде разследван от шефа си и от земеделския министър Георги Тахов за корупция, конфликт на интереси, превишаване на правата и дори за изнудване.

 

Няма как да не поднесем от името на цялата редакция адмирациите си към директора на БАБХ г-н Светлозар Патарински не само за бързата реакция, но и за безпогрешния рефлекс да отвори Кутията на Пандора в Бургас, защото издевателствата над хотелиера Ташев са само върхът на айсберга. Ако вярваме на десетките журналистически разследвания, извършвани през годините, екскметът на Приморско бил изградил стройна мрежа за рекет, изнудване, плащане на такса “спокойствие”, без да броим останалите му нарушения на българското законодателство и циничното погазване на етичните норми.

Реакцията на г-н Патарински е светъл лъч в мрака на държавническото бездушие по отношение на Германов, за чието назначаване и оцеляване на поста директор в ОДБХ-Бургас се носят легенди, обвити в много кеш. Разследване на в. “Уикенд” например твърди, че той бил “кихнал” дебела пачка финикийски знаци по високите етажи на властта, прескачайки не само директора на БАБХ, но и земеделския министър. Дали е така, оставяме на прокуратурата, КПК, КОНПИ, МВР и ДАНС да отговорят. 

 

Косвено потвърждение намираме във факта, че след като хотелиерът Венелин Ташев изпраща нарочни писма, разказващи за безобразията на Димитър Германов до всички бургаски депутати, единствените, които откликват на призива му са двама представители от “Възраждане”.

 

Никоя друга политическа сила по Южното Черноморие не намира за необходимо да изпрати своите представители до хотел “Парадайз бийч” за да чуят лично от Ташев как един дребен чиновник е бил на път да провали целия летен сезон. Това важи както за бургаските дерибеи, лоялни на Доган, така и за загледаните в пъпа си трибуни на БСП от областта. Дали защото имат по-важни дела или пък Германов е намерил бърза писта до сърцата им, оставяме на тях да обяснят.

 

Както ви показахме в първата част на разследването, множество търговци, рибари, ресторантьори, а вече и хотелиери по морето имат проблем с новия директор на институцията-Димитър Германов, който заема поста в края на миналата година. Той е дългогодишен кмет на Приморско, но заради поредица сигнали за корупция и злоупотреби политическото доверие от него е свалено. 

 

Според изданието “Аспекто” той е  разследван от Европейската служба за борба с измамите(ОЛАФ) за финансови злоупотреби в размер на стотици хиляди левове. Според сайта “Разкрития”, след като става ясно, че той повече няма да бъде издигнат за кмет, Германов се възползва от вратичка в закона и се установява на поста директор на областната дирекция по безопасност на храните в град Бургас. 

 

Вестник “Уикенд” пише, че след като встъпва в длъжност той наема екипи, които да тормозят бизнеса. Баничари също твърдят, че са подлагани на рекет. Ето какво казва един от тормозените, пожелал анонимност: “Впоследствие ми беше подсказано, че проблемът може да бъде решен и Димитър Германов щял да си затвори очите срещу сумата от 5 000 лева. Гарантираха ми, че ако платя подкупа, няма да подлежа на никакви проверки през целия летен сезон“, разказва търговец от Айтос, развиващ бизнес с тестени изделия по Южното Черноморие. 

 

Подкупите от баничари и ресторантьори се искали не директно от бившия кмет, а от новоназначени от него инспектори, които изпращали желаещите да платят подкуп в ресторант „Замъка“ в бургаския парк „Велека”. )

 

През последния месец заведенията за  хранене в морския град, както и продавачи на прясно уловена риба от

пазара „Краснодар“, са подложени на масови проверки от Бургаската агенция по безопасност на храните, като написаните актове за установяване на административни нарушения са над 120 на брой.

 

Дни след наложените глоби и дори предписания за затваряне на никои от санкционираните обекти на росторантьорите и търговците на риба се предлага годишен абонамент срещу бъдещи проверки, който започва от 1000 лв. и достига до 5000 лв. в зависимост от категорията и оборота на бизнеса.-твърди още изданието.

 

Като за капак според сайтът “Лупа” Германов броил милион и половина лева за къща в Черноморец. Баровският имот е част от 5-звезден жилищен комплекс с постоянно контролиран достъп и забележете заградена частна улица.

 

Според същото издание той разполага с имоти на обща стойност над 5 млн. лв., сред които къща в Ясна поляна, два апартамента в Бургас, жилище от 115 кв. м. на първа крайбрежна линия в Приморско на метри от Южния плаж, апартамент в София и зимен ваканционен апартамент в Пампорово. 

 

Един от героите на разследването ни - собственикът на комплекс “Парадайз бийч” Венелин Ташев обяви, че обектът му е инспектиран от агенцията всеки ден през последния месец, както в работно така и в извънработно време. Често проверяващите идват и с полиция, което напрактика спира работата на хотела и създава притеснение у над 1000-дата пребиваващи там туристи. За сметка на това, органите на реда не се отзовават, когато от съседни обекти силна музика в малките часове пречи на туристите отседнали в хотела му. В края на м. август т.г. решихме да говорим със собственика лично, но още преди да започнем интервюто стана ясно че в хотела за пореден ден са дошли инспектори!

 

Ето защо отидохме при Димитър Германов лично до Бургас, за да чуем и неговата гледна точка.

 

И така, при въпрос за къщата за милион и половина, директорът със завидна ловкост скри в десния си джоб тузарския си часовник „Панерай луминор марина“, който по наша справка струва скромните 6400 евро- на старо! Това го забелязаха и десетки наши зрители, които в коментарите също ни изпратиха снимки и обяви на тиктакащото бижу!  Именно поради големия зрителски интерес и десетките хиляди гледания сме длъжни да ви разкажем и какво се случи после …

 

Въпреки че Германов твърдеше че не прави нищо нередно, след като разследването ни бе публикувано проверките в “Парадайз бийч” внезапно спряха. Но само засега. 

Ние пък решихме да послушаме заръката му и да се обърнем към пресцентъра на институцията, 

само че за да разберем от директора на Българскта агенция по безопасност на храните Светлозар Патарински знаят ли въобще в София за случващото се. 

 

Освен това се възползвахме от правото си да се срещнем с него като граждани. Г-н Патарински пък на свой ред ни посрещна с прелюбопитна новина! Оказа се, че институцията се е сезирала по случая и в София е стартирало дисциплинарно дело, а съвет ще събере и отчете фактите и обстоятелствата около десетките медийни публикации, в което е замесено името на директора на ОДБХ-Бургас- Димитър Германов. Срокът на проверката е до 2 месеца, а най-тежката санкция, която може да произтече от нея е дисциплинарно уволнение. Запазихме си правото пак да потърсим г-н Патарински, след като станат ясни резултатите от стартиралата процедура, а ето какво ни изпратиха от пресцентъра на агенцията в подкрепа на неговите думи.

 

Ето какво гласи и официално писмо, изпратено от БАХБ до редакцията на “Свободно слово”:

 

“…… Централното управление на БАБХ няма правомощия да указва на ОДБХ начините, по които те да упражняват своите правомощия. За допуснати нарушения, съгласно Закона за държавния служител, се носи дисциплинарна отговорност.  В изпълнение на същия закон, към БАБХ е сформиран Дисциплинарен съвет, който разглежда сигналите за нарушения и се произнася относно неправомерни действия на служителите на Агенцията. 

На 02.09.2024 г. срещу д-р Димитър Германов, в качеството му на директор на ОДБХ – Бургас, е образувано дисциплинарно дело със заповед на изпълнителния директор на БАБХ. Това решение е взето след постъпила информация, свързана с излъчения материал, както и по повод жалба от заинтересовани лица.Предметът на делото е проверка на действията на д-р Германов във връзка със случая, посочен в поставените въпроси…”

 

Действията на инспекторите от ОДБХ-Бургас от агенцията коментират така:

 

“…..Нарушенията на етичните стандарти също попадат в обхвата на дисциплинарната отговорност. След като Дисциплинарният съвет разгледа случая, ще бъдат установени конкретните фактическите действия на служителите. При установяване на нарушения ще бъде потърсена съответната дисциплинарна отговорност.

Съгласно чл. 94 от Закона за държавния служител „Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от два месеца от откриване на нарушението и не по-късно от една година от извършването му. 

След като приключи дисциплинарното дело, ще предоставим отговор на зададените въпроси. се казва още в писмото.

 

Новините обаче не свършват дотук. Казусът стигна чак до парламента и 

някои народни представители също се заеха с него. Звезделина Каравелова от “Възраждане” вече е изпратила няколко искания. Първото е до МВР, като тя изисква статистика за броя извършени проверки на територията на община Несебър от ОДБХ – Бургас в които са ангажирани служители на РУ Несебър. Каравелова пита също и каква причина е посочена за ангажирането на полицейски ресурс. Второто искане е до директора на БАБХ Патарински за броя извършени проверки от ОДБХ – Бургас на територията на община Несебър, за периода 1 май -1 септември 2024 г., поименен списък с фирмите, на които са били извършени съответните проверки, както и какъв брой проверки е получила всяка от тях за целия период. 

Третото писмо е до министъра на земеделието и храните Георги Тахов, като в него Каравелова подробно описва случая с искане да бъде назначена обстойна проверка на цялата дейност на г-н Германов и ОДБХ - Бургас, откакто е постъпил като директор. 

 

Сега не ни остава нищо друго освен да чакаме. И да вярваме, че когато заедно даваме гласност на проблемите, можем да постигнем повече като общество. И че в България все още стават чудеса.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.