Досьо Досев бил покосен от…

https://crimes.bg/vodeshha-tema/dosyo-dosev-bil-pokosen-ot/27640 Crimes.bg
Досьо Досев бил покосен от…

При все, че е софиянец по рождение, Досьо Досев бе тясно свързан със Созопол, който осиротя без една от емблемите си.


Преди десетилетия той си построи там скромна рибарска къщичка с изглед към красивия залив на града.

Докато играеше активно в театъра, заминаваше за морето още напролет и оставаше там до късна есен. Обожаваше раздумките с рибари и интелектуалци.


Именно край любимото му Черноморие, Досьо Досев бе застигнат от смъртта. Той получил остри болки в стомаха, докато бил в лятната си къща. Откарали го по спешност в болницата в Бургас, но медиците не успели да го спасят, тъй като кръвоизливът бил масивен.


Вероятно си спомняте, че през последните две години актьорът прекара на два пъти много тежък коронавирус, при все, че бе ваксиниран. Това допълнително разклатило здравето му и се обадили стари, позабравени болежки, свързани със сърцето и язвата, издават негови колеги.


При все, че напоследък усещал сериозна слабост, бохемът с небесно сини очи не губел чувството си за хумор и искал да прекарва все повече време край морето. Заради голямата му любов край морето, той пожелал да бъде погребан в Созопол.


Заради мъдростта, с която дарявал, всички в арт средите го възприемали като доайен. Той бе от талантите, за които София и морето тепърва ще продължават да спорят. Досьо Досев и настоящият министър на културата проф. Велислав Минеков живеели в една кооперация в столичния квартал „Изток“ и били близки приятели. Проф. Минеков отбеляза, че Досев е бил истински щастлив, защото нищо друго в този живот не е толкова мощен извор на щастието като творчеството.


Градоначалниците на Бургас – Димитър Николов и на Созопол – Тихомир Янакиев също тъжат за загубата на големия талант.

Актьорът често се шегуваше, че е роден в деня на космонавтиката – 12 април и в София живее на ул. „Юрий Гагарин“ №12.


Талантливият актьор бе почитател на хубавата домашна ракия – смокинова и гроздова, както и на рибата, приготвена на скара, но задължително с много любов. Приятелите му рибари никога не го оставяли без прясна рибка.


При все, че Досев не бе нито рибар, нито моряк, умеел да приготвя вкусни рибни ястия, рибена чорба, пушена или маринована риба, както и риба на скара. Може би дълголетието му се дължи на факта, че хапвал основно морски дарове и зеленчуци.


В Созопол актьорът създал много красиви приятелства, едно от които било това с големия художник Михалис Гарудис, роден в Гърция, но живял дълго време в София и Созопол. Майсторът на четката се пренесе в Отвъдното точно преди година и сега отново се събраха с Досьо Досев, който си отиде от този свят на 88-годишна възраст.

Поклон пред паметта му!

Източник: Уикенд
 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.