Десетки прибират луди пари покрай строежа на новия затвор в Самораново

https://crimes.bg/vodeshha-tema/desetki-pribirat-ludi-pari-pokray-stroezha-na-noviya-zatvor-v-samoranovo/27072 Crimes.bg
Десетки прибират луди пари покрай строежа на новия затвор в Самораново

Оказва се, че новият затвор, който ще бъде издигнат в с. Самораново и на който бе направена изключително шумна първа копка, вече има 21 човека, подредени на хранилка.


Той ще бъде построен от консорциум „Призън“ за близо 35 млн. лв. Както вече стана ясно, затворът се оказва изключително добра хранилка, при това забележете – за цели 21 чиновници от правосъдното министерство, които ще получават най-малко по 2000 лв. месечно, тъй като са ангажирани в изпълнението на проекта. Същевременно ще вършат работа, за която така или иначе получават заплати.



Очевидно тежката им работа ще се изчерпва в това да местят папки от едно място на друго. Тук е мястото да отбележим, че с допълнителния хонорар за тази работа, заплатите им скачат на 7 000 лв.

Запознати издават, че схемата с двойното финансиране, което е осигурено за подбрани кадри от министерството, вече е на вниманието на прокуратурата. Ще бъде разгледано под лупа как точно са били подбрани служителите, които през следващите две години ще се радват на доста високи месечни доходи. Тук е мястото да отбележим, че затворът трябва да е готов до март догодина.


Той ще бъде изграден с 35 млн. лв., дадени от Норвежкия финансов механизъм. И тъй като парите не идват от Брюксел, а от Норвегия, която не е в ЕС, избраните чиновници са спокойни, че далаверата няма да стигне до офиса на Лаура Кьовеши.


Ръководител на екипа, подбран по неясни критерии е зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, но е с резолюцията на началника й Крум Зарков, който неотдавна се замеси в абсурдния сюжет с битата котка на Мая Нешкова и Кирил Икономов. Прави впечатление, че в списъка с хранилката са подбрани само началници на отдели.


Прави впечатление, че в екипа на Павлова е попаднал и директорът на дирекция „Управление на човешки ресурси“. Така и не става ясно какъв експерт по изграждането на затвори е въпросният шеф.


Пари покрай изграждането на затвора ще получат и две служителки на пиарския отдел на министерството – Сашка Андрекова и Силвия Гурмева. Очевидно ще падне голямо писане на прессъобщения, макар, че това им е работата, за която получават заплати от ведомството. Колеги на двете пиарки издават, че те често участват в проекти, от които падат добри пари.


Любопитна е и позицията на „служител по нередностите“.

В списъка на избраните да вземат допълнителни пари са и директорите на „Финанси и бюджет“ и „Електронно правосъдие и регистри“. Дори за технически асистенти по проекта са привлечени двама главни експерти и един държавен експерт.


Относно заплащането е уточнено, че експертите ще получават ежемесечно възнаграждение по часови ставки, с включени осигуровки и други дължими плащания. Както се казва – нека им е зле. Всичко това ще се случи, ако прокуратурата не им мине пътя с някоя проверка.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.