Делян Добрев временно се размина със санкциите по закона „Магнитски“

ГЕРБ задвижи кризисно сделката за „Уестингхаус“, за да изкарат американците бившия енергиен министър от списъка

https://crimes.bg/vodeshha-tema/delyan-dobrev-vremenno-se-razmina-sas-sankciite-po-zakona-magnitski/53089 Crimes.bg
Делян Добрев временно се размина със санкциите по закона „Магнитски“

ГЕРБ задвижи кризисно сделката за „Уестингхаус“, за да изкарат американците бившия енергиен министър от списъка

Оказва се, че до последно новият списък „Магнитски“, който излезе преди близо месец, е бил съставен от 7 имена, а не от 5, както бе представен във финалния си вид.

 

В редиците на санкционираните по глобалния закон заради корупция, подкупи и манипулиране на законодателството се озоваха ексенергийният министър от БСП Румен Овчаров, ексдиректорите на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов, лидерът на партия „Русофили за възраждане на отечеството“ Николай Малинов и ексфинансовият министър от ГЕРБ – Владислав Горанов.

 

Източници от американското посолство обаче разкриват, че в списъка са фигурирали още две имена, но те са били извадени в последния момент. Едното от тях вече е ясно – това на Делян Добрев, на когото санкциите ще му се разминат само временно. 

 

Както сам оповести лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, той предварително е знаел кои са имената в списъка. Присъствието на Горанов нанесе тежък удар по партията точно преди изборите, но за него не е имало възможност да бъде изваден от списъка. 

 

За Делян Добрев обаче нещата се развили далеч по-благоприятно, макар и само временно.

Разменната монета за изтеглянето му от санкциите е сделката „Уестингхаус“.

Малко преди официалното излизане на списъка „Магнитски“, Борисов даде изненадващата задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ „Козлодуй“ – процес, който години наред бе блокиран именно от правителствата му.

 

Още през 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за строителство на 7-ми блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това нищо не бе задвижено. Всеки опит назад в годините за старт на процедурата бе саботиран, но за сметка на това се възроди проектът за АЕЦ „Белене“, за който страната ни похарчи 2 млрд. лв. напразно в следващите години.

 

Сега за броени дни парламентът прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ като вносител на проекторешението бе именно Делян Добрев.

Изваждането му от списъка обаче е само временно, тъй като становището на американското финансово министерство все пак е твърдо – санкциите ще бъдат наложени заради саботаж на енергийната сигурност и работа в полза на „Газпром“.

 

Това обаче ще се случи след вота на 2 април – и заради „Уестингхаус“ и за да няма упреци, че се влияе на изборния процес с цели две имена от ГЕРБ в списъка.

Преди да затвори вратата на американското посолство у нас след себе си, Херо Мустафа посочи, че Русата федерация, обявила война на Украйна, е използвала енергетиката като политическо оръжие в Европа.  

 

Един от най-ярките проводници на руския енергиен интерес у нас е именно Делян Добрев, който когато „Газпром“ прекъсна доставките на България заради отказа да нарушим европейските санкции, пръв призова да започнем да им плащаме в рубли.  

 

Всъщност още през 2022 разследващата медия BIRD.BG съобщи, че Добрев е кандидат за санкции по „Магнитски“. Той става обект на разработка от американците заради съученика си от Хасково и бизнес партньор Николай Павлов (бивш шеф на „Булгаргаз“ и кандидат за министър на енергетиката в неосъществения кабинет на ГЕРБ).

 

Още през 2017 г. Добрев и Павлов пробват да дадат строежа на интерконектора с Гърция на друг съученик – Валентин Хамбарлиев, с цел да го провалят напълно.

Нито заплахата от предстоящи санкции обаче, нито предхождащите грандиозни скандали „Хасковгейт“ (когато лъсна, че роднините на Добрев ска превзели ключови постове в местната власт и печелят огромни обществени поръчки) и „Апартаментгейт“ и „Кумгейт“, попречиха на Добрев да оглави листата на ГЕРБ в Хасково и на предстоящите избори.

 

Още отсега текат залози как ще се отрекат от него, когато настъпи моментът. Ако за Владислав Горанов, Бойко Борисов реши да заложи на най-изпитания метод – твърдението, че той не е член на ГЕРБ (което моментално бе опровергано от самия Горанов и стана повод за безброй шеги в социалните мрежи), за Добрев има повече време за подготовка и залозите са, че ще е нещо по-впечатляващо.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.