Да, да, ама не! Ето защо не може да се стигне до импийчмънт на Румен Радев

Очевидно създателите на Конституцията, дори не са си представяли, че президентът може да е предател, агент или зависим от Кремъл

https://crimes.bg/vodeshha-tema/da-da-ama-ne-eto-zashto-ne-mozhe-da-se-stigne-do-impiychmant-na-rumen-radev/54032 Crimes.bg
Да, да, ама не! Ето защо не може да се стигне до импийчмънт на Румен Радев

Очевидно създателите на Конституцията, дори не са си представяли, че президентът може да е предател, агент или зависим от Кремъл

В последно време пред „Дондуков“ 2 често могат да бъдат видени плакати с надписи „Румен Радев е „ПОZОР за BG.“, „ФЕН НА ZЛОТО“ и др. подобни.

Само преди няколко дни стотици недоволни от управлението на наричания в социалните мрежи „пРеZидента“, се събраха за пореден път на митинг под прозорците му, като този път поискаха неговата оставка.

 

Шефът на ДСБ Атанас Атанасов, бе първият, който обяви курс към импийчмънт на президента и с зарече, че още в първия ден на новото НС ще внесе искане за отстраняването му. Поради една или друга причина обаче мераците на синия лидер останаха като глас в пустиня и не намериха подкрепа сред коалиционните партньори.

 

Не мина много време и след поредното изявление на Радев, че назначеното от него служебно правителство няма да даде нито снаряд или каквото и да било друго оръжие на Украйна, въпреки категоричното решение на парламента, във Фейсбук откриха две подписки за свалянето му. Юристи критици разтълкуваха това решение на Радев като нарушение на Конституцията, където е разписано, че България е парламентарна република и всички други органи на властта, са длъжни да изпълняват взетите там решения. Подписките в интернет вече са получили подкрепата на десетки хиляди граждани.

 

Аргументите, с които се иска импийчмънт на Радев, са: позицията му спрямо Русия, анексирането на Крим и войната в Украйна, които са в контраст с позицията на страната ни като член на ЕС и НАТО. Освен това са и грубо нарушение на международното право. 

Дори тези дни, когато Радев бива попитан от журналисти дали, ако Путин стъпи у нас ще бъде арестуван, той се тросва да не го занимават с глупости.

 

Важен мотив за отстраняването на Радев са и действията на служебния му кабинет, даващ мило и драго за нов договор с „Газпром“, въпреки наложените от Брюксел санкции срещу руския монополист.

Разбира се проблем са и действията на министрите му, особено на военният Димитър Стоянов, който му е приближен от летището в Граф Игнатиево, за модернизиране на българската армия.

 

Докато Полша и Словакия дадоха старите си руски оръжия и в замяна получиха нови натовски, то Димитър Стоянов се опитва да извади вода от 100 кладенеца, за да докаже, че няма такава възможност за страната ни. Иначе уж и той и президентът се водят натовски военни, при това Радев е политик-атлантик и генерал, но пък е личен избор на руския шпионин ген. Решетников. Тук е моментът да отбележим, че връзката между двамата е направена лично от Корнелия Нинова. Затова и не трябва да се изненадваме, че одиозната руска посланичка Елеонора Митрофанова не обели нито една лоша дума за Радев, дори нещо повече – позициите им често са еднакви.

 

Да не пропуснем и сагата с президентските съветници, които са се барикадирали в кабинетите си и не дават интервюта, докато сигналите за корупционните им практики са се превърнали в публична тайна. Очевидно Радев няма нищо против прословутия „път на Копринката“. Само че за това феновете на БСП и „Възраждане“ мълчат.

 

Има ли реални шансове да се случи импийчмънт на президента Румен Радев?

Съгласно Конституцията, той може да бъде освободен предсрочно само в случай на държавна измяна и нарушение на основния закон. Процедура може да бъде стартирана само след мотивирано искане на министри и 60 народни представители. Искането трябва да бъде внесено в парламента, след което НС да изготви обвинителен акт, който да бъде одобрен от гласовете на поне 160 депутати. Конституционният съд трябва да се произнесе в едномесечен срок по обвинението. Пълномощията на президента и вицето му могат да бъдат прекратени, ако се установи извършено нарушение на Конституцията или държавна измяна. 

 

В случай, че Радев си отиде и остане Йотова, работата може да стане „от трън, та на глог“. Всеизвестен е фактът, че Йотова е заклет фен на Путин и ратува за вечна дружба с Москва. Освен това коленичи до земята пред главния поп на Русия – агентът на КГБ Гундяев.

Друг е въпросът дали самата процедура за отстраняването на Радев е възможна.

Оказва се, че дори президентът да е предател, не може да бъде доказано от народните представители, тъй като по закон това е работа на полицията, прокуратурата и спецслужбите. В същото време обаче, докато са на постовете си не могат да извършват процесуални и извънпроцесуални действия срещу президента, обяви Конституционният съд. Нещо повече – дори и да бъдат открити подобни улики, разследването трябва незабавно да бъде прекратено.

 

Изглежда създателите на Конституцията дори не са могли да си представят, че президентът може да бъде предател, агент или не дай Боже зависим от Кремъл.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.