Българската европрокуратура издиша здраво

Шефката на службата у нас Теодора Георгиева минава за доверен човек на братя Бобокови 

https://crimes.bg/vodeshha-tema/balgarskata-evroprokuratura-izdisha-zdravo/52453 Crimes.bg
Българската европрокуратура издиша здраво

Шефката на службата у нас Теодора Георгиева минава за доверен човек на братя Бобокови 

Българската европрокуратура е пред разпад.

По нашите географски ширини прякото обкръжение на европрокурор №1 Лаура Кьовеши, рязко оредява. Не е изключено в скоро време румънката да остане само в компанията на прокурор Теодора Георгиева, която обаче заема позицията незаконно.

Освен делегирани родни европрокурори, тълпа служители на администрацията на европрокуратурата в София, заради която опразниха знаковата сграда на „Раковски“ 134, в която се помещаваше СКС, а напоследък и други партии, също са събрали багажа си под натиска на въпросната Теодора Георгиева. 

Причината за това се крие в опита й да им натрапи без каквито и да било законни средства и без конкурс деловодителка за административен секретар, която същевременно изобщо не отговаря на изискванията за работа в тази структура.

Петима делегирани европрокурори от България, възнамеряват да прекратят работата си в тази институция и да се насочат към други структури на правораздаването у нас, пък било то и за по-ниски заплати. 
Начело на списъка е Елена Попова, с чието пряко съдействие бе извършен арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара му Севдалина Арнаудова и ексфинансовият министър Владислав Горанов, който от няколко дни е герой и на санкциите на САЩ, известни като „Магнитски“. 

Преди задържанията, Попова е провела телефонен разговор, продължил повече от 4 часа с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков – Черепа, за да събере доказателства за полицейската акция. Поради факта, че разпитът е бил извършен без разрешението на страната, в която Божков пребивава, той се смята за невалиден пред съда. 

Попова обаче е силно стресирана от арестите и обявяването им за незаконни и е побързала да си уреди работа в Административен съд – София. Това става възможно и заради вида награда, която е получила от поддръжниците си със закриването на Специализираната прокуратура, откъдето тръгва като европрокурор.

Срещу по-малка заплата във ВКП ще се премести и делегираният европрокурор Бойко Калфин. 
Ексначалникът на кабинетите на главните прокурори Никола Филчев и Борис Велчев – Вероника Трифонова, също е тръгнала по стъпките му, тъй като също не желае да продължи да изпълнява функциите на делегиран европрокурор. 
Ани Алексова също е предприела подобни действия. Подобно на Трифонова се явява на конкурс за работа в българските съдебни институции. 
Почти решена е съдбата и на колегата им Иво Илиев, който се бори за позиция в „Евроджъст“, отново за по-малка заплата.

Именно категоричното нежелание на българските делегирани европрокурори да работят под ръководството на Георгиева, е причината за крайните им решения. Те я смятат не само за некомпетентна, а и за изключително пристрастена и в остър конфликт на интереси.
Предвид факта, че се е класирала едва трета на проведения конкурс за европрокурори в Австрия, тя няма никакво право да заема този пост.

И ако първата в класацията Десислава Пиронева се отказва от позицията заради поканата на главния прокурор Иван Гешев да му стане заместник, втората – Светлана Шопова – Колева не е заявила отказ, но е била изместена от Теодора Георгиева.
Странно е, че до момента не само самата Кьовеши, а и българските власти не реагират на това беззаконие.

Вероятно обяснението може да се търси във факта, че Георгиева е от Русе – града на братята Атанас и Пламен Бобокови, последният от които бе разкрит да кадрува дипломати чрез президентския съветник Пламен Узунов. 
Същевременно съпругът на Теодора Георгиева – Васил Георгиев, е бивш дългогодишен служител на Бобокови. В течение на петилетка той управлява фирмата им „Приста ойл трейдинг“. А преди това повече от десетилетие е развивал бизнеса им в Турция.
Освен това е бил преподавател в учебния център на ГУ „Митници“, както и търговско аташе на страната ни в Република Турция с ранг първи секретар. 

Името му обаче изплува като кандидат за депутат от листата на ИТН през 2021 г. именно в Русе. Точно по тази линия стана и зам.-министър на външните работи, какъвто е и до ден днешен, въпреки смяната на управлението. Паралелно с това съпругата му би трябвало да разследва злоупотребите с европари, извършени от институциите у нас, което е остър конфликт на интереси.

Вместо това Георгиева е запретнала ръкави да строява администрацията на европрокуратурата у нас под предлог, че иска да награди най-добрите помощник-прокурори, тя е събрала апарата и е поискали да ги посочат. Не след дълго обаче изпраща писмо, в което посочва, че точно тези двама души са ранени. Поради тази причина други четирима вече са си събрали багажа с твърдото решение да напуснат „змийското гнездо“, в което Георгиева превръща европрокуратурата у нас.
Действията й са мощно подкрепени от Димитър Беличев, също делегиран европрокурор, обявен за неин пряк заместник. Смята се, че е пряко обвързан с братята Бобокови, в чиито структури е работил като юрисконсулт. 

В дъното на дълго непопълваната бройка на българските делегирани европрокурори отново е Георгиева, тъй като сама измисля правилата за кандидатирането им, които в последствие биват отхвърлени. 
Нейна е и идеята заплатите на българските представители на тези постове да бъдат орязани наполовина – от 6000 на 3000 евро. Тя се мотивирала с това, че сумата била „предостатъчна“ за България.

С незаконното пребиваване на Георгиева на поста български европрокурор са запознати на всички нива в правосъдната система у нас, но до този момент никой не е предприел действия за коригиране на ситуацията.
Преобладаващата част от тях свиват сконфузено рамене и очевидно няма да направят нищо, тъй като следят обвързаностите на Бобокови и най-вече на Пламен Бобоков, който демонстративно показва близостта си с президента Румен Радев и дори посещава събития, на които държавният глава е патрон. Така стана по време на откриването на юбилейната изложба на Владимир Димитров – Майстора, където Пламен Бобоков се появи в компанията на съпругата си и смути присъстващите и най-вече президента.
Източник: Уикенд  

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.