България на колене: Румен Вълка отказва да върне 150 000 000 лева на държавната банка

България не може да се справи с алчността на Румен Вълка

https://crimes.bg/vodeshha-tema/balgariya-na-kolene-rumen-valka-otkazva-da-varne-150-000-000-leva-na-darzhavnata-banka-3/138955 Crimes.bg
България на колене: Румен Вълка отказва да върне 150 000 000 лева на държавната банка

България не може да се справи с алчността на Румен Вълка

Възможностите държавната Българска банка за развитие (ББР) да получи нещо повече от символична сума по един от най-големите отпускани от нея единични кредити за 150 млн. лв. все повече клонят към нула. Става дума за необслужваната експозиция на държавния трезор към свързаната с олигарха Румен Гайтански – Вълка „Роудуей кънстракшън“.

С отпуснатите през 2019 г. милиони дружеството придоби сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево „Пътстройинженеринг“ при баснословно раздута оценка. Продавач беше компанията на Гайтански „Био майнинг“, а при купувача също имаше косвени връзки към него, четем в „Капитал”.

Още през юни ББР предприе опити да продаде обезпечението си – 99.6% от акциите на компанията, като първоначално обявената минимална цена беше 8.9 млн. лв. След няколко търга с нулев интерес банката понижи исканата от нея сума до 4.5 млн. лв., но на обявената дата 17 юли отново не бе получена нито една оферта. Така сега на сайта на ББР има обявен пореден търг като началната цена е малко под 3.65 млн. лв.

Това е под 2.5% от отпуснатата сума (без да се брои и че вероятно експозицията е набъбнала с натрупани лихви). Това означава, че от цялата авантюра за 150 млн. лв., предприета когато ББР беше управлявана от Стоян Мавродиев, банката е на път да отчете тотална щета.

Проблемната експозиция вероятно вече в голямата си част е провизирана, така че за банката вероятно загубата от операцията в отчета за 2024 г. ще е чувствително по-малка.

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.