България и Кипър се оказаха разпределителните депа на шпионина „Пегас“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/balgariya-i-kipar-se-okazaha-razpredelitelnite-depa-na-shpionina-pegas/27328 Crimes.bg
България и Кипър се оказаха разпределителните депа на шпионина „Пегас“

Истинска буря се разрази в Европейския парламента (ЕП), след като стана ясно, че всички държави от ЕС използват израелския шпионски софтуер „Пегас” (Pegasus), превръщащ мобилните телефони в широко отворен прозорец.


Нещо повече – България и Кипър се оказаха разпределителни депа, откъдето „Пегас“ на практика тръгва да плете своите мрежи из Стария континент и света. И докато по света се тресат правителства заради скандали с нерегламентирано подслушване, у нас се пази пълно мълчание използва ли се софтуера за масово проследяване на телефони.


Според запознати отговорът е положителен. Софтуерът се използва от ДАНС и някои звена в МВР. Съществуват съмнения, че по настояване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков „Пегас” е трябвало да бъде инсталиран и в телефоните на различни политически лица, но така и не се стигнало до реализация на идеята.


„Сътрудничеството между страните-членки по отношение на софтуера е учудващо координирано. Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер“, заяви евродепутатът Софи Инт Велд, докладчик на ПЕГА – Анкетната комисия за разследване на използването на „Пегас“ и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение, към ЕП. Тя представи резюме на първоначалните изводи на комисията.


Шпионският софтуер „Пегас” разпали грандиозен международен скандал през миналата година, след като стана ясно, че стотици журналисти и политици по света са били шпионирани именно чрез него. Разследване на някои от най-авторитетните световни издания, което спечели награда на ЕП за журналистика през октомври 2021 г., установи, че „Пегас” е незаконно използван в поне 10 държави.


Сред тях бяха Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Инт Велд уточни, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, но според нея най-големи нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.


Люксембург например предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, давайки им „златни” паспорти (гражданство срещу инвестиции), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Нидерландия, Германия и Белгия косвено признаха, че договарят доставката на такива средства, алармира Инт Велд.


Съседна Гърция се тресе от скандала вече втора поредна седмица. Вестник „Документо“ по-миналия уикенд публикува списък на предполагаеми жертви на незаконно подслушване. Сред имената са бившият премиер Андонис Самарас, настоящият министър на гражданската защита Михалис Хрисохоидис, външният министър Никос Дендиас, министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис и ексминистъра и депутат от Коалицията на радикалната левица – СИРИЗА, Олга Геровасили, други политици и журналисти, сред които и директорът на вестник „Катимерини“ Алексис Папахелас. Кабинетът в Атина отрича да е купувал шпионския софтуер и дори заплаши със съд „Документо“ за разпространение на твърдения без доказателства.


Скандалът с подслушванията в южната ни съседка гръмна през август след разкритията, че лидерът на опозиционното „ПАСОК Движение за промяна“ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава премиерът Кириакос Мицотакис обясни, че подслушването на Андрулакис не е било незаконно, но е било политически неприемливо. Заради скандала шефът на гръцката Национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон подаде оставка, а парламентът състави специална анкетна комисия за разследване на въпроса с подслушванията.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.