Проф. Габровски избран за премиер едва два дни по-рано

https://crimes.bg/uncategorized/prof-gabrovski-izbran-za-premier-edva-dva-dni-po-rano-2/27198 Crimes.bg
Проф. Габровски избран за премиер едва два дни по-рано

Голямата изненада на ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски от „Пирогов“ породи куп въпроси защо Бойко Борисов се е спрял именно на него.


 


Запознати твърдят, че решението именно прочутият доктор да бъде номинацията за премиер е било взето буквално в последния момент – едва 48 часа преди явяването му в президентството в понеделник. С този си ход Борисов оставил изумени дори най-близките си хора в партията. От кухнята на партията твърдят, че до последно предложението на ГЕРБ е трябвало да бъде Десислава Атанасова и неслучайно именно нейното име изтече във всички медии.


 


Острието на партията дори си била подготвила чисто нов делови костюм, с който да се яви при Румен Радев в понеделник. Избрала го в елитен бутик в петъчния следобед.


В събота обаче лидерът на партията Бойко Борисов внезапно взема друго решение и преобръща сценария.


 


Причината за това става интервю на проф. Габровски в сутрешния блок на Нова тв. Изтъкнатият неврохирург е поканен да коментира случая със Сашко от Перник, който бе възстановен именно в Пирогов след 9-дневното му изчезване в планината, както и за отминалата COVID-19 пандемия, за обществените нагласи, проблемите в здравеопазването и политиката. Борисов случайно гледал представянето на проф. Габровски и останал впечатлен.


 


Внезапно му хрумва, че именно професорът би бил чудесен вариант да стане премиер. Обажда му се и го кани на среща в централата на ГЕРБ. Няколко часа след това проф. Николай Габровски вече е избран за кандидат на най-голямата партия за премиер еднолично от Борисов.


 


Отначало професорът не желаел да се нагърбва с тази задача, но Борисов го убедил, че е напълно подходящ. Ден по-късно, в неделя били уведомени и останалите важни хора в ГЕРБ – Томислав Дончев и Десислава Атанасова. Тя приела с достойнство решението на лидера и дори потвърдила, че проф. Габровски несъмнено е по-добър вариант от нея. Неслучайно именно тя го придружила при срещата му с Румен Радев в понеделник.


 


Тук е моментът да отбележим, че проф. Габровски от години е симпатизант на ГЕРБ. Тъкмо по времето на директорския мандат на бившия депутат от партията в предишния състав на НС проф. Асен Балтов, неврохирургът стана зам.-началник на „Пирогов“ като наред с това продължава да бъде завеждащ на Клиниката по неврохирургия в болницата. Всяка сутрин тълпите от желаещи да се консултират с него по неотложни мозъчни и гръбначни здравословни проблеми обграждат малкото фоайе пред нея и се надяват да зърнат професора.


 


Проф. Николай Габровски е син на прочутия проф. Стефан Габровски, също изтъкнат неврохирург, изключително специализиран в лечението на най-тежките мозъчни тумори и детски травми и състояния. Неслучайно е сочен за един от най-добрите в страната, проф. Габровски е известен не само с експертизата си в един от най-тежките дялове в медицината и занимаващ се с едни от най-сложните и дълги операции, но и с човешкото отношение спрямо пациентите.


 


Проф. Габровски превърна Клиниката по неврохирургия в еталон за модерна медицина, базирана на доказателства, изгради революционно отделение по съдова хирургия, което завежда един от колегите му – проф. Николай Велинов.


 


Двамата въведоха ендоваскуларното лечение по редица състояния и се пребориха заедно с други техни колеги за поемането на разходите за супер скъпи медицински консумативи. Именно Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ е сочена за едно от звената в института, в което сътресения няма, а нивото на оборудване и хигиена, е световно.


 


Досега проф. Габровски странеше от политически коментари, но не скриваше разочарованието си от хаотично взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на здравеопазването. Точно в интервюто си по Нова тв, което провокира Бойко Борисов да го номинира за премиер от ГЕРБ, той разказа, че празнува четвърт век като лекар в болницата.


 


Шансовете му да състави правителство обаче, уви остават ниски. Предстоят срещи на проф. Габровски с всички партии в парламента. Той получи уверение от Бойко Борисов, че няма да се бърка в състава на кабинета и ще остави неврохирурга сам да състави правителство.


Източник: Уикенд


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.