Учени от САЩ алармират за нова опасност

https://crimes.bg/po-sveta/ucheni-ot-sasht-alarmirat-za-nova-opasnost/39713 Crimes.bg
Учени от САЩ алармират за нова опасност

Ситуацията се усложнява

Редица учени от Щатите започнаха да говорят за нова мутация на коронавируса, която се оказа по-заразна.

 

Според експертите съществуващите предпазни мерки ще станат неефективни. Новият щам получи името D614G.

 

Модифицираният вирус сега се разпространява активно в САЩ. Например в Хюстън 99,9% от изследваните хора са заразени с нов вариант на коронавирус. Мутацията е довела до увеличаване на броя на шиповете във вируса, с помощта на които Covid-19 се прикачва към клетките в човешкото тяло.

 

Учените посочват, че по този начин вирусът има по-голям шанс да живее в тялото на приемника. При заразяване човек получава повече частици от вируса, отколкото преди. Това означава, че лечението ще отнеме повече време, а самата инфекция ще бъде неизбежна. Единствената добра новина е, че симптомите остават същите по сила. Смъртността от коронавируса също остана на същото ниво.

 

Ако вирусът D614G замести съществуващите щамове, хората могат да станат по-уязвими. Ще бъде невъзможно да се контролира епидемията, обичайните средства за предотвратяване на инфекцията ще бъдат безполезни. Изследванията са извършени от специалисти от Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

 

Също така, изследване за опасността от D614G е проведено в Чикагския университет и Тексаския университет в Остин. Днес всички се насърчават да носят маски на обществени места и да си мият старателно ръцете.

 

Редица учени обаче смятат, че в близко бъдеще тези мерки ще бъдат неефективни. Единствената надеждна тогава ще бъде ваксината. За съжаление все още няма средства по света, чиято безопасност и действие да са напълно доказани.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.