Страшна турбо-инфлация в Турция

https://crimes.bg/po-sveta/strashna-turbo-inflaciya-v-turciya/40534 Crimes.bg
Страшна турбо-инфлация в Турция

 

Цените растат неудържимо

В Турция е истинска страхотия през последните две години заради вихрещата се турбо-инфлация.

 

През това време турската лира се намираше в състояние на свободно падане. Безработицата достигна драматични равнища, особено сред младите хора в началото на трудовата им кариера.

 

Цените на основните хранителни продукти непрекъснато играят. От есента на 2018 година, когато в Турция избухна икономическата и валутна криза, картината е все една и съща: положението е окаяно, а действията на властите така и не се увенчават с успех, пишат от „Дойче веле“.

 

В края на миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган мелодраматично дръпна внезапната спирачка, оповестявайки "нова икономическа ера". Последваха сензационни уволнения! Най-напред си отиде шефът на емисионната банка, а после финансовият министър, който е и зет на Ердоган.

 

В края на ноември властите взеха радикални мерки в областта на паричната политика. Водещата лихва изненадващо беше повишена от 10,25% на цели 15%, а малко по-късно - на 17%. Наблюдателите смятат това решение за повратно, защото по принцип Ердоган е привърженик на ниската водеща лихва. Тези мерки се отразиха положително върху валутния пазар и лирата само за няколко месеца повиши курса си с 18 на сто.

 

Икономистът Синан Алджън, професор в един от истанбулските университети смята, че персоналните решения и повишаването на лихвата се отразяват положително на турската валута. Според него ясният курс на правителството в борбата срещу инфлацията също укрепва доверието в турската лира, което през последните години пострада по различни причини. Сред тях са задлъжнялостта на частния сектор, която достигна 300 милиарда долара, както и въвеждането на президентско управление в страната.

 

Стабилизирането на турската лира обаче засега не успява да напълни джоба на обикновения турчин. Инфлацията в страната продължава да расте, а хората болезнено го усещат. Най-осезаемо се отразява на цените на хранителните продукти, които през последните месеци се изстреляха в космоса. Турската статистическа служба констатира шеметен скок в цените на плодовете, зеленчуците, яйцата, олиото и млякото.

 

Президентът Ердоган обвини търговците, които надували цените и преди две седмици оповести "строги наказания". Той призова търговците да не тероризират гражданите. Освен това като виновници за скока на цените привлече още сушата и пандемията.

 

Редица наблюдатели смятат обаче, че за инфлацията е виновна дългогодишната политика на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, насърчаваща най-вече строителния сектор. В момента, вместо да подпомогне селското стопанство, намиращо се в криза поради дълготрайното пренебрежение на властите, турският президент се хвърля в поредна гигантоманска авантюра.

 

Хората в Турция нямат пари да си купят храна, а Ердоган оповестява старта на турска космическа програма.

Миналата седмица той заяви, че с помощта на международни партньори, Турция ще изстреля своя собствена, хибридна ракета към Луната.

 

Тази акция трябва да се състои през 2023 година, точно за юбилея от основаването на Турската република. Към турските граждани беше отправен призивът да измислят дума за астронавт или космонавт на своя собствен, национален език.

 

Полетът към Луната раздвоява нацията. Част от хората в социалните мрежи ликуват, други обаче с основание питат дали във времена на икономическа криза е разумно да се харчат толкова много пари за космически полети, пише vesti.bg.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.