Швейцарски прокурори притиснаха Путин до стената. Милиардите му, са застрашени

Сергей Ролдугин също е напът да „изгори“

https://crimes.bg/po-sveta/shveycarski-prokurori-pritisnaha-putin-do-stenata-miliardite-mu-sa-zastrasheni/53378 Crimes.bg
Швейцарски прокурори притиснаха Путин до стената. Милиардите му, са застрашени

Сергей Ролдугин също е напът да „изгори“

Стартиралото на 8 март наказателно дело в Швейцария може да доведе до разкриването на тайното богатство на Владимир Путин и евентуалната му конфискация.

 

На мушката на прокуратурата в Цюрих са четирима шефове в тамошния филиал на „Газпромбанк“ и виолончелистът Сергей Ролдугин, който е приятел на кремълския диктатор от детството. Именно музикантът запознава преди години Путин с жена му Людмила. Той е кръстник и на по-голямата им дъщеря Мария.

 

Банкерите са обвинени в откриването на две сметки на офшорната компания на Ролдугин „IMO“, по които между 2014 и 2016 г. са постъпвали огромни суми от представители на руския елит. Събраните до момента доказателства, са за 50 млн. евро, но медийно разследване отпреди няколко години разкрива, че Ролдугин е използван като удобен параван за препирането на няколко милиарда.

 

Разплитането на схемата е почти към края си и предстои стартирането на още дела. В случай, че пионката на руския президент не успее да докаже произхода на милиардите, то те ще бъдат своевременно конфискувани.

Прокурорите в Цюрих нямат никакво съмнение чии са в действителност парите по сметката на музиканта, който няма големи легални доходи.

Според швейцарското издание „Tages-Anzeiger“ в обвинителния акт изрично се споменава, че е Путин, чието подставено лице е приятелят му от детинство.

 

Съдействие за легализирането на парите са оказвали и служители на „Газпромбанк“ в Цюрих. Те са хората, открили сметките на контролирани от Ролдугин офшорки и нареждали преводи от и към тях. Съгласно швейцарското законодателство за борба с прането на пари, всеки банков служител е длъжен да следи и докладва на властите за съмнителни постъпления в сметките на клиентите.

 

Според прокурорите в случая с приятеля на Путин, банкерите умишлено са си затваряли очите.

Оказва се, че музикантът е излъгал още при откриването на сметките. Ролдугин е бил длъжен да посочи дали има политически връзки или се познава с друг човек с такива връзки. Той обаче категорично е отговорил „не“, при все, че информацията за приятелството му с Путин по това време вече е била публично известна.

 

Клонът на „Газпромбанк“ е задължен да провери задълбочено дали твърденията на музиканта са истина. В случай, че бъде уличен в лъжа, което е елементарно, не би трябвало да му открие банкова сметка. Според прокурорите банката е приела декларацията с невярно съдържание, което автоматично я превръща в нарушител на швейцарските закони. Тя също рискува да отнесе сериозна глоба от местния регулатор.

Магистратите припомнят, че Ролдугин винаги е твърдял, че е само музикант и няма свои фирми. Още повече, че като основание за преводи на милионите по едната сметка е посочено, че това са „дивиденти от акции в голям руски медиен конгломерат“. Магистратите се аргументират, че очевидно е неправдоподобно музикант, който не върти бизнес да може да купи такива ценни книжа.

 

Споменатите несъответствия са достатъчен повод банковите служители да се усъмнят в произхода на парите и да извършат щателна проверка. В случая обаче това не е станало, което е повод за обвиненията срещу четиримата банкери и приятеля на Путин.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.