Пореден расистки скандал взриви Бъкингамския дворец

https://crimes.bg/po-sveta/poreden-rasistki-skandal-vzrivi-bakingamskiya-dvorec/41282 Crimes.bg
Пореден расистки скандал взриви Бъкингамския дворец

 

Дворецът не наемал на канцеларски длъжности лица от етническите малцинства

Бъкингамският дворец бе взривен от поредния расистки скандал.

 

Оказва се, че дворецът е отказвал да назначава на административни длъжности и на висши постове "цветнокожи имигранти или чужденци" поне до края на 60-те и си е издействал изключения от законите срещу дискриминацията. Това разкри изданието "Гардиън", предава „Франс прес“.

Вестникът е разследвал как се е използвала процедурата за получаване на кралско съгласие. Според нея британският монарх дава зелена светлина на всеки закон, засягащ неговите прерогативи или интереси, преди проектът да бъде обсъден от депутатите. Тогава е открил, че Бъкингамският дворец е договорил клаузи, изключващи кралицата и кралската фамилия от закона против различните видове дискриминация, гласуван през 1968 г.В записка, пазена в националния архив, служител от вътрешното министерство разказва как един от най-високопоставените съветници на кралицата – Лорд Трайън, потвърдил пред него, че дворецът не наема на канцеларски длъжности лица от етническите малцинства.Лорд Трайън посочил, че дворецът склонил да одобри законопроекта срещу дискриминацията на расова основа, ако за него бъде направено изключение, както за дипломатическия корпус, който можел да отхвърли кандидат, живял в Обединеното кралство под пет години.Наемането на "цветнокожи на обикновени прислужнически длъжности" обаче било разрешено, се уточнява в документа. И до днес кралицата и всички в двореца й официално са освободени от изискванията на антидискриминационния закон. Те обаче го спазват "по принцип и фактически", заяви за АФП говорител на Бъкингамския дворец.

"Това проличава в разнообразието, включването и достойнството", характерни за практиките на кралската фамилия, увери той."Твърдения въз основата на разказ от втора ръка за разговори отпреди над 50 години не бива да се използват, за да се правят изводи за начина, по който вървят нещата днес", добавя говорителят.

 

Тези разкрития се огласяват едва няколко месеца, след като принц Хари, който е шести в линията за наследяване на трона, и съпругата му Меган, която е метиска, обвиниха кралската фамилия в расизъм. Припомняме, че това се случи в интервю за американска телевизия.

Херцозите на Съсекс посочиха пред телевизионната звезда Опра Уинфри, че неназован член на кралската фамилия се разтревожил за цвета на кожата на сина им Арчи, още преди да се е родил.

Братът на Хари – принц Уилям, който се очаква един ден да стане крал, защити тогава институцията. Той се аргументира, че кралската фамилия "изобщо не е расистко семейство". 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.