Паниката във Великобритания расте! Става все по-страшно!

https://crimes.bg/po-sveta/panikata-vav-velikobritaniya-raste-stava-vse-po-strashno/41881 Crimes.bg
Паниката във Великобритания расте! Става все по-страшно!

 

Вече липсват половин милион служители от този сектор

Паниката във Великобритания расте с всеки изминал ден, а според запознати положението ще става все по-страшно.

 

Шефът на Федерацията по храните и напитките на Великобритания обяви, че "дните, когато потребителите на Обединеното кралство можеха да очакват да си купят от рафтовете на супермаркетите почти всеки продукт, който поискат и когато пожелаят, са вече в историята, пише money.bg.

Медиите на Острова цитират изявлението на изпълнителния директор на органа за контрол на храните – Иън Райт. Той посочва, че кризата вече е окончателна и старите дни може би никога няма да се върнат отново.

Причините са две – Brexit и продължаващата пандемия. Според Райт продължаващият недостиг на шофьори на камиони в страната отчасти се дължи на това, че те все по-често се местят при онлайн търговци на дребно като Amazon и Tesco.

 

"Тези работни места обикновено предлагат по-добри работни часове и по-голямо заплащане", коментира Райт. Той подчерта, че в британския сектор по доставки вече липсва около половин милион от четирите милиона служители, които работят в него.

"Част от все по-задълбочаващата се криза идва и от гражданите на ЕС, напускащи Великобритания на фона на пандемията, Брекзит и визите", допълни той.

 

Много фирми съобщават за огромни проблеми във веригите на доставки през последните месеци, оставяйки някои рафтове на магазини изцяло празни. Все повече от ресторантите пък са принудени да премахват различни ястия от менютата си.

 

"Не, ситуацията няма да се подобри. Тя тепърва ще се влошава", категорични са представителите на британските хранителни вериги.Според тях резултатът от недостига на работна ръка е, че системата, която поддържаше супермаркети, магазини и ресторанти по начин чрез който храната е пристигнала на рафтовете или в кухнята, вече не съществува.

 

За жалост примерите за това са все повече. Миналата седмица по-голямата част от източната част на Англия изчерпа запасите си от бутилирана вода. Доставчиците вече са принудени да вземат решения да дават приоритет на онези продукти, които им носят по-висока печалба.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.