Паника в Северна Корея. Какво се случва?

https://crimes.bg/po-sveta/panika-v-severna-koreya-kakvo-se-sluchva/38820 Crimes.bg
Паника в Северна Корея. Какво се случва?

Забелязва се сериозен спад на търговския обмен между КНДР и Китай

Невиждана паника е обзела Северна Корея.

 

Случващото се в страната кара мнозина да се запитат какво става.

 

По всичко личи, че пандемията от коронавирус е достигнала и Северна Корея. Припомяме, че именно страхът от коронавирус принуди лидера Ким Чен Ун да прекрати публичните си прояви.

 

В същото време сънародниците му започнаха панически да изкупуват магазините, твърди южнокорейска шпионска агенция, цитирана от bg-voice.com.

Въпреки предприетите от Пхенян интензивни карантинни мерки, властите продължават да поддържат тезата, че все още няма регистрирани случаи на коронавирус в страната.

 

Много от външните експерти обаче са скептични и предупреждават, че епидемията може да бъде ужасна заради крехката здравна система на Северна Корея. Южнокорейската Национална разузнавателна служба заяви по време на закрито заседание в Сеул, че пандемията е една от причините Ким Чен-Ун да прави много по-малко публични появи тази година.

 

Южнокорейското разузнаване съобщава, че е било напълно невъзможно да бъде спряно навлизането на коронавируса в Северна Корея. Това се дължи на засиления трафик по границата с Китай, преди тя да бъде затворена през януари, в опит да се спре разпространението на вируса.

 

Агенцията обаче отказа да потвърди да потвърди коментарите на Ким в съответствие с практиката си да не коментира информация, която предоставя на депутатите.

Южнокорейското разузнаване сочи, че пандемията е нанесла сериозни вреди на севернокорейската икономика. Това се дължи главно на затварянето на границата с Китай, който е техният най-голям търговски партньор и помощник.

Китай представлява около 90% от външния търговски поток на Северна Корея.

 

Търговският обмен между Северна Корея и Китай през първото тримесечие на тази година е бил $230 милиона, което бележи 55% спад в сравнение със същия период миналата година. През март,  двустранният търговски обмен е отбелязал 91% спад, твърди разузнаването в Сеул.

Това е довело до рязък скок на цените на вносните храни като захар и сезонни продукти.

 

Разузнаването твърди, че населението на столицата Пхенян, наскоро се втурнало в универсалните и други магазини, за да се запасява с продукти от първа необходимост, като са се образували дълги опашки. Според южнокорейското разузнаване, цените в Северна Корея са “били стабилизирани до известна степен”, след като властите са притиснали хората, пише blitz.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.