Кремъл наблюдава над 60 руски мафиоти в България

https://crimes.bg/po-sveta/kremal-nablyudava-nad-60-ruski-mafioti-v-balgariya/37222 Crimes.bg
Кремъл наблюдава над 60 руски мафиоти в България

Федералната служба за безопасност изготвила специален списък на организираната престъпност




Източник:




2015-01-06 15:32:00


По света


0

Прочетено: 211302

Кратка връзка








Службите в  Кремъл са съставили „Черен” списък с мафиоти. В него фигурират имената на над 60 руснаци, пребиваващи в България и заподозрени във връзки с престъпни структури. Докладът е направен основно по данни на Федералната служба за безопасност (ФСБ – руското ФБР) в сътрудничество с Интерпол, ФБР и други партньорски служби.

Целта на начинанието  е съставяне на карта на руската организирана престъпност в цяла Европа, как тя си взаимодейства с бандитските формирования в отделните страни и в кои сфери на икономиката има силно влияние.

Едно от местата, където през последните години руските мафиоти намират добри условя за бизнес е България. Повечето от тях са представени от законно регистрирани фирми и не създават проблеми на правоохранителните органи. В доклада са описани и българските партньори на руснаците. Също като  и политици, които закрилят и дори участват в схеми свързани с руски граждани. 

В списъка са и двама от обвиняемите по делото „Октопод”. Имената им се свързват с доставки на оръжие за Грузия през 2008 г. Руските служби отбелязвали със специален знак тези, които са въоръжавали Тбилиси по време на конфликта с Москва.

В Аналитичния доклад на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие, се посочва, че през 2008-2009 г. български фирми са доставили на Грузия 12 единици 122-мм оръдия от полевата артилерия Д-20, а също 12 единици 122-мм РСЗО RM-70, голяма партида стрелково оръжие и боеприпаси - около 50 хиляди автомата АКС-74, около хиляда гранатомета РПГ-7 и почти 20 хиляди 40-мм гранати към тях, а също така около 15 хиляди 5,56-мм щурмови пушки. Част от тези РПГ-та са били доставени от фирма на единия от „Октопода”. Другият обвиняем по онова време е съдействал същата да получи разрешение за търговия от Междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжия към Министерството на икономиката. Параф имало и от ДАНС. Тогава шеф е Петко Сертов, а негов съветник – Алексей Петров.

 

 

В доклада на руските служби били описани също срещи на български бизнесмени с руски мафиотски босове във Виена, Париж, Рим и други европейски градове. Някои от тях били засечени и заснети по време на пищни обеди и вечери в присъствието на елитни проститутки. Фотоархивът съдържал и кадри от купони на яхти в Ница и Монако.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.