Казусът с издирвания от Русия журналист се заплита

https://crimes.bg/po-sveta/kazusat-s-izdirvaniya-ot-rusiya-zhurnalist-se-zaplita/27111 Crimes.bg
Казусът с издирвания от Русия журналист се заплита

Любопитното е, че през лятото руската служба за сигурност обяви, че издирваният е съпричастен към операция на украинското разузнаване. Те твърдят, че са попаднали на „куриери“, които при разпита са заявили, че са предали пари от украинските спец. служби на пилоти, за да отвлекат руски самолет.


Също така Грозев е взел участие в разследванията на руския опозиционер Алексей Навални. Българинът е взел доста дейно участие и в издирването на отговорните за отравянето на опозиционера.


След, като от агенция ТАСС в понеделник обяви, че е руските власти издирват българския журналист, той публикува в Туитър, че не знае причината, поради която е издирван. Той допълни, че от години Кремъл показва, че се страхува от него и работата, която вършат той и екипа му.


Журналистът е от Пловдив роден през 69-та година, а управляваният от него разследващ уебсайт Bellingcat е обявен за „вражески агент“ от руските власти. Само преди няколко месеца в интервю Христо заяви, че уебсайтът е най-големият кошмар на Путин.


През изминалата година уебсайтът е фокусиран основно над ситуацията в Украйна.


От АЕЖ настояха българските власти да реагират веднага, да изискат информация от Русия, а също така и да протестират издирването пред руския посланик.


Източник: narod.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.