Какво се случва във Великобритания?

https://crimes.bg/po-sveta/kakvo-se-sluchva-vav-velikobritaniya/42771 Crimes.bg
Какво се случва във Великобритания?

 

Записването ще продължи до края на март

Шест от големите компании във Великобритания ще направят нещо невиждано до този момент.

 

Те, заедно с британското подразделение на японската Canon ще вземат участие в пилотен проект за въвеждане на 4-седмична работна седмица, отбелязва „Таймс“.

 

Стартът на проекта ще бъде даден през юни. Предвижда се да продължи шест месеца. Целта е да се постави на реален тест хипотезата, че намаленото работно време повишава значително производителността на бизнеса и благосъстоянието на персонала.

 

Инициатори на проекта са новозеландските предприемачи Андрю Барнс и Шарлот Локхарт. Преди да докажат, че изискването към персонала за по-малко работни часове повишава производителността, двамата са „направили“ парите си от право и финанси.

 

Изпълнението на проекта е съвместно с мозъчния тръст Automomy, както и учени от университетите в Кеймбридж и Оксфорд, и Бостънския колеж.

За периода на експеримента всички участници в проекта ще имат четиридневна работна седмица, без да бъдат намалявани възнагражденията им.

 

Организаторите посочват, че ще използват модела „100:80:100“, който предполага 100% заплащане за 80% от работното време като в замяна на това ангажиментът на участниците ще е за поне 100%-во поддържане на производителността.

 

Директорът на проекта 4 Day Week във Великобритания Джо Райл казва, че тъй като се върви към излизане от коронавирусната пандемия и икономиката ще започне да се възстановява, много хора ще потърсят баланс между професионалния и личния живот.

Идеята за работна седмица от 4 дни става все по-актуална. Райл посочва, че целта на този проект е да покаже, че печеливши в случая са и двете страни – и бизнесът, и служителите.

 

Ръководителят на базираната в Единбург Canon Medical Research Europa – Кайл Луис посочва, че участието в този проект е възможност производственият процес да бъде адаптиран така, че да е по-полезен и продуктивен за служителите.

 

Желаещите да вземат участие в експеримента ще трябва да се регистрират до края на месец март. Очаква се към проекта да се присъединят още поне 20 компании, пише blitz.bg.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.