Изправят Австрия пред съда зарази заразяване с COVID-19

https://crimes.bg/po-sveta/izpravyat-avstriya-pred-sada-zarazi-zarazyavane-s-covid-19/39557 Crimes.bg
Изправят Австрия пред съда зарази заразяване с COVID-19

 

Предложили на канцлера Себастиан Курц извънсъдебно споразумение

Организация за защита правата на потребителите обяви днес, че е завела четири граждански дела. Те са срещу австрийското правителство заради масовото заразяване с COVID-19 в тиролския ски курорт Ишгъл в началото на годината, предаде Би Би Си, цитирана от Труд. 

 

Неправителствената Асоциация за потребителска защита (VSV) освен това се надява догодина да заведе поне един колективен иск от името на хиляди хора.  Огнището на COVID-19  в Ишгъл бе най-голямото в алпийската държава и допринесе за разпространението на коронавируса в 45 страни от множеството туристи в курорта.

 

Първият случай в Ишгъл бе установен на 7 март, броени дни след като Исландия съобщи за заразен завърнал се турист. Това се случи 11 дни след първия случай на COVID-19 в Австрия.

 

Австрийските здравни власти по-късно заявиха, че според тях вирусът е пристигнал в Ишгъл още на 5 февруари. Същевременно властите на провинция Тирол настояват, че са действали адекватно предвид малкото информация за вируса към онзи момент.

 

VSV обаче е на мнение, че властите са действали твърде бавно и може би са се поддали на натиска на туристическия сектор да не вземат мерки.  Адвокат на организацията съобщи, че е завел четири дела от името на асоциацията и засегнати туристи.

 

Всеки от исковете е за обезщетения от 100 000 евро. Асоциацията се ръководи от активиста за правата на потребителите и бивш зелен депутат Петер Колба. Той от месеци публикува информации за чуждестранни туристи, които твърдят, че са били заразени в Ишгъл и други тиролски курорти. Всички потърпевши са се съгласили да се присъединят към евентуално колективно дело.

 

VSV твърди, че над 6000 души от различни страни са се подписали, изразявайки съгласие с потенциален колективен иск. Повечето от тях са от Германия. Има и австрийци, британци и американци. От VSV междувременно предложили на канцлера Себастиан Курц да се съгласи на извънсъдебно споразумение.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.