Зловещи подробности за бруталното убийство, което потресе Варна

https://crimes.bg/kriminalno/zloveshti-podrobnosti-za-brutalnoto-ubiystvo-koeto-potrese-varna/38449 Crimes.bg
Зловещи подробности за бруталното убийство, което потресе Варна

Мъжът е издъхнал от двустранен пневмоторакс и кръвоизливна анемия

Варненската Окръжна прокуратура ще внесе протест в Апелативния съд срещу постановеното минимално наказание от 15 години лишаване от свобода за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, която вчера произнесе състав на Варненския окръжен съд спрямо подсъдимия Венцислав А.

 

Престъплението по член 116, ал. 1, т. 6 от НК се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. С присъдата съдебният състав призна за невиновен 37-годишния подсъдим за извършени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – убития 35-годишен Явор С.

 

Представителят на прокуратурата поиска в обвинителната си реч доживотен затвор за Венцислав А., като се позова на наличието по делото на множество утежняващи отговорността обстоятелства. Единственото смекчаващо обстоятелство, заяви прокурорът, е съдебната реабилитация на подсъдимия.

 

Протестът, освен срещу несправедливия размер на наложеното наказание, е и заради оправдателната част в присъдата и по-точно за сексуалното посегателство спрямо жертвата. Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че жестокият побой над Явор, нанесен от Венцислав в дома му, е извършен на 13 февруари 2018 г.

 

Жертвата заживяла в дома на подсъдимия в края на декември. Дотогава Явор водел скитнически живот, след като изгубил дома си заради необслужван кредит. Двамата мъже се познавали отдавна, тъй като били съседи. Повод за скандала в апартамента на Венцислав станало скарването с приятелката му заради присъствието на Явор.

 

Заради раздялата с нея и след нейното оплакване от Явор, Венцислав му нанесъл жесток побой. Удрял го с ритници, юмруци и дървена тояга по цялото тяло. След като го привел в безпомощно състояние, подсъдимият извършил и сексуалното насилие, като употребил сила.

 

След това захвърлил бездомника на тревната площ пред блока. На 14 февруари преди обяд случаен минувач разпознал в лежащия мъж на тревата Явор. Сигнализирал на спешния телефон 112. Докато пристигналият екип на спешна помощ преглеждал пребития Явор, Венцислав дошъл и обяснил, че предната вечер той не се е прибрал в дома му. На път за болницата 35-годишният мъж починал.

 

Експертиза на вещите лица установила, че всички ребра на Явор са натрошени, а част от тях са се забили в белите дробове, поради което в тях е нахлула кръв и мъжът е издъхнал от двустранен пневмоторакс и кръвоизливна анемия.

 

Съдебното следствие е било проведено по член 371, т. 1 – отказ от страна на подсъдимия да бъдат разпитани определени свидетели и вещи лица, но без да се признават фактите и обстоятелствата в обвинителния акт на Окръжната прокуратура.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.