Политически чадър от Пламен Узунов спасил шефа на Първо РПУ

https://crimes.bg/kriminalno/politicheski-chadar-ot-plamen-uzunov-spasil-shefa-na-parvo-rpu/27407 Crimes.bg
Политически чадър от Пламен Узунов спасил шефа на Първо РПУ

Полицейският началник на столичното Първо РПУ на МВР Ивайло Захариев, на чието пряко подчинение бе скандалната помагачка на убиеца Георги Семерджиев, Симона Радева, е сред малкото висши ченгета, запазили сладкия си пост. Безпрецедентната чистка сред МВР-шефове, извършена от вътрешният министър Иван Демерджиев, беше под претекст, че разжалваните началници не са упражнили достатъчен контрол над личния състав и това пряко е довело до трагедията, в която друсаният до козирката Семерджиев размаза две жени на 5 юли т.г. Назначена бе проверка на "Вътрешна сигурност", която установи, че години наред над 40 полицаи са покривали бруталния пътен джигит, шофиращ над 15 лета без шофьорска книжка.


Благовидната теза, че министър Демерджиев чисти къщичката на МВР от пробити кадри обаче се посреща повече от скептично сред личния състав. Причината за негодуванието на полицаите е фактът, че точно шефът на Първо РПУ Ивайло Захариев не беше отстранен, въпреки че скандалната полицайка Симона Радева, която до момента е единственият доказан помагач на Семерджиев, е била под прякото му подчинение. Разследващите установяват по безспорен начин, че убиецът е поискал и получил помощ от Радева веднага след като убива двете момичета на кръстовището до х-л "Хемус". Симона, заедно с още няколко свои колеги от Първо, дори съдейства на дрогирания и мъртво пиян Семерджиев да се прибере в дома си, осигурявайки му стълба. И това е само върхът на айсберга - разследването разполага с доказателства, че наркодилърът системно се е ползвал от "услугите" на полицаи, пряко подчинени на Ивайло Захариев. Поне 10 униформени от Първо РПУ са си миели безплатно колите в автомивката на убиеца.


Въпреки това Захариев запазва поста си с абсурдния мотив, че е поел полицейското управление едва през март т.г. и не е имал време да окаже контрол над подчинените си. Същото съображение обаче не се прилага за останалите отстранени МВР-шефове, въпреки че повечето също са управлявали дирекциите си от скоро.


Реалната причина Ивайло Захариев да запази сладката си служба са политическите протекции от страна на началника на СДВР Калоян Милтенов, чадърът, разпънат от Пламен Узунов и слуховете, че шефът на Първо е броил 100 000 лв. рушвет за да не бъде пипан. Поне така твърдят източници на в. "Уикенд" по високите етажи на полицията. Те допълват, че Захариев е пряк наследник на Милтенов, който преди да оглави СДВР, ръководеше именно Първо РПУ. И в това си качество лично разписва заповедта за назначение на Симона Радева, гневят се оперативните работници.


Оперативни хипотези редят, че случаят "Семерджиев" е бил просто претекст да се извърши политическа чистка в МВР. За отстранените началници се говорело, че са хора на Бойко Рашков и на предшественика му Младен Маринов, а катастрофата на бул. "Черни връх" била удобният повод да се заменят с лоялни на новата власт кадри. В тази посока работел и вездесъщият Пламен Узунов, който по пловдивска линия бил близък приятел с вътрешния министър Иван Демерджиев. Той е дългогодишен кадър на МВР-Пловдив и служебен министър в първия кабинет на Румен Радев. През последните месеци Узунов правел чести совалки при Демерджиев и Милтенов за да подготвят прочистването на МВР и назначаването на близки до тях ръководители с моралните характеристики на новия-стар шеф на Първо РПУ Ивайло Захариев.

Източник: crimesbg.com





Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.