Още един престъпник бе предсрочно освободен от зандана

Наркобосът излезе предсрочно от пандиза – работел извънредно като гробар

https://crimes.bg/kriminalno/oshte-edin-prestapnik-be-predsrochno-osvoboden-ot-zandana/142677 Crimes.bg
Още един престъпник бе предсрочно освободен от зандана

Наркобосът излезе предсрочно от пандиза – работел извънредно като гробар

В поредния предсрочно освободен от зандана престъпник заради извънредно положен труд зад решетките и положителни становища, че се е поправил по времето на престоя там, написани от администрацията на Централния софийски затвор, се превърна столичният наркобос от зората на демокрацията Илиян Версанов.

 

Преди няколко седмици 52-годишният бандит с километрично досие и 6 постановени осъдителни присъди за търговия с наркотици е бил пуснат окончателно на свобода с решение на две съдебни инстанции и въпреки протестите на прокуратурата, че се е утвърдил през годините като един от маститите играчи в бизнеса с дрога.

Версанов влезе в пандиза през декември 2020 г., за да излежи акумулирана обща осъдителна присъда от 4,5 г. затвор по три отделни наказателни производства за продажба на наркотици. Той трябваше да престои в тъмница до лятото на 2025 г. но в средата на месец август е бил освободен с 10 месеца предсрочно заради добро поведение и извънредно положен труд.

 

Според документацията на Илиян Версанов за предсрочната му амнистия, подготвена от затворническата администрация на Централния затвор в София, популярният бандит е демонстрирал добро поведение зад решетките, помагал е на други лишени от свобода да се адаптират и е сътрудничил на командно-надзорния състав при потушаването на конфликти между пандизчии. Освен това Версанов постоянно се е трудил, докато е лежал в затвора - бил назначен за общ работник в кухнята и помагал за доставката на хранителните продукти в столовата.

 

През последната година и половина от престоя си в затвора наркобосът станал гробар в „Малашевци“ и всяка сутрин активно се трудел с кирка и лопата, за да подготвя прясно изкопани гробове за предстоящи погребения. Версанов дори се сдобива с положителна характеристика от гробищен парк, че съвестно се е справял със задълженията си като гробар. Това се е сторило достатъчно на съдебните

състави на две инстанции, които през август взимат решение Илиян Версанов да бъде предсрочно пуснат на свобода.

 

Лишени от свобода, изтърпяващи присъдите си в Софийския затвор обаче. разказаха, че 52-годишният мастит търговец на дрога е ръководел структурата си за пласмент на наркотици дори и зад решетките с мълчаливото съгласие на затворническата администрация. Според мълвата Версанов плащал подкупи,за да върти необезпокояван бизнеса си с дрога. Нещо повече – той съумял, да завземе и солиден дял от пазара на наркотици зад решетките. Като работник в кухнята, ангажиран с пренасянето на доставената храна, Илиян Версанов вкарвал нелегално в пандиза кокаин, марихуана и синтетична дрога. Наркотиците били продавани на лишените от свобода от няколко затворници от ромски произход

 

„За да започне работа извън решетките като гробар, Илиян Версанов плати 10 000 лева подкуп на заместник-директора  на пандиза и още 5 бона рушвет, за да устрои на мястото си като доставчик на храна в кухнята свой приближен, който продължи да вкарва наркотици“, разказва пандизчия от Софийския затвор.

 

Според думите му Илиян Версанов е продължил да захранва с дрога и софийския наркопазар, дори докато е бил в затвора. Наркобосът правел срещите си със своите пласьори на гробищата в „Малашевци“. Запознат от ъндърграунда също потвърждава, че нарко структурата на Илиян не е спирала да функционира. Твърди се, че той е зареждал с кокаин, амфетамин, марихуана и хероин три столични квартала – „Красно село", „Възраждане" и „Илинден“,  а стоката му е пласирана от 7-8 дилъри. Всички те получавали инструкции откъде да вземат дрогата на гробищата, а впоследствие Весела, приятелката на Илиян Версанов, прибирала парите. Смята се, че основното наркодепо на вехтия наркобос се помещава в района около Военния паметник в парка„Света троица“.

 

Илиян Версанов нашумя преди почти 30 години, когато през 90-те на миналия век заедно с Антон Милтенов – Клюна и Димитър Вучев – Демби държеше дрогата в почти цяла София. Впоследствие Клюна премина към Косьо Самоковеца и стартира свирепа улична война за наркоразпределение. След десетки стрелби, бомбени атентати, отвличания и инквизиции на наркодилъри, Версанов все пак предприе отстъпление. След екзекуцията на Косьо Самоковеца през 2003 г. обаче войната се поднови с нова сила, а година по-късно и Тони Клюна беше ликвидиран. Версанов пък беше арестуван, а в хода на разследването се оказа, че е поддържал интимна връзка със следователката Радост Караиванова от отдел „Наркотици“ към СДВР, която вместо да го разследва, снимала домашно порно с него.

 

Версанов получи осъдителна присъда, излезе предсрочно от затвора, след което през годините го арестуваха и пускаха на няколко пъти, все за търговия с дрога. Неговият стаж като ръководен фактор в разпространението на дрога в София е рядко срещано явление в този бизнес.

 

През лятото на 2019 г. Илиян Версанов беше зрелищно арестуван в дома си в столичния квартал „Красно село“, а антимафиотите откриха огромно количество дрога, 15 000 лева и впечатляващ боен арсенал при обиск на жилището му.

В добре укрепени тайници в апартамента му криминалистите намериха 10 бойни пистолета и автомат „Калашников“ със заличен сериен номер – оръжия, с които може да се въоръжи цяло районно полицейско управление.

 

В края на 2020 г. наркобосът ветеран бе окончателно осъден на 4.5 г. затвор, но отскоро отново е на свобода.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.