Красимир Стойчев: Киберсигурността на държавата рефлектира и върху бизнеса

https://crimes.bg/kriminalno/krasimir-stoychev-kibersigurnostta-na-darzhavata-reflektira-i-varhu-biznesa/38043 Crimes.bg
Красимир Стойчев: Киберсигурността на държавата рефлектира и върху бизнеса

 

В много държави се назначава „кибер цар”

Бизнесменът Красимир Стойчев е категоричен, че киберсигурността на държавата рефлектира и върху бизнеса.

 

В предаването „Тази неделя“ Красимир Стойчев заяви, че в много държави се назначава „кибер цар”, който да изгради цялата система на електронно правителство.

 

„По принцип профилирането на този казус показва анормално поведение на един хакер. Един хакер обикновено влиза, за да открадне една информация и да се възползва от нея. Обикновено кражбата на идентичности е с цел продажба”, поясни Красимир Стойчев.

 

След като обаче информацията за теча е била разпространена до медиите лично от хакера, това показвало желание не за извличане на полза, а за нанасяне на вреда.

 

„Ако я има тази атака и нещата не стоят добре в рамките на ИТ сигурността на правителството, утре може да възникне друг казус – както беше казусът преди 1 година с Търговския регистър. Докато не се реши кардинално въпросът с киберсигурността в държавата, защото в момента цари пълен хаос, докато това не се реши, бизнесът ще бъде доста разтревожен”, посочи Стойчев.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.