На „Коста Конкордия“ имало голяма партида кокаин на ндрангетата

https://crimes.bg/index.php/po-sveta/na-kosta-konkordiya-imalo-golyama-partida-kokain-na-ndrangetata/37683 Crimes.bg
На „Коста Конкордия“ имало голяма партида кокаин на ндрангетата

Италианският круизен кораб „Коста Конкордия“, който претърпя корабокрушение през 2012 г., е превозвал голяма партида кокаин на калабрийската мафия ндрангета, пише в. „Република“. 

Вестникът получил запис на разговор между членове на ндрангета, от който става ясно, че

член на екипажа е помогнал наркотикът да бъде качен на кораба. 

Престъпният товар не бил открит след корабокрушението, пише обаче „Република“. 

Членовете на престъпните организации използват луксозните кораби на компаниите „Норуиджън круиз лайнс“ и „Ем Ес Си Круизиз“, които плават между Европа, Северна Америка и Карибите, за да пренасят наркотици, пише още вестникът. 

„Коста Конкордия“ плаваше в Средиземно море с 4200 души, когато

се удари в подводна скала близо до остров Джилио на 13 януари 2012 г. 

При корабокрушението загинаха 32 души. 

В Колумбия пък бяха открити над четири тона канабис, които според властите принадлежат на партизаните от ФАРК. 

„При обща операция на полицията, военновъздушните и сухопътните сили бяха иззети 4120 кг марихуана, собственост на ФАРК“, съобщиха военновъздушните сили. 

Групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) наброява около 8000 бойци по данни на властите. Тя води мирни преговори с правителството от края на 2012 г., за да бъде прекратен близо половинвековният въоръжен конфликт. Двете страни постигнаха частично споразумение за борба срещу наркотрафика. 

ФАРК твърдят, че не се занимават с трафик на дрога,

в което властите редовно ги обвиняват, посочва АФП. 

Колумбия и Перу са двата най-големи производители на кокаин в света. По данни на ООН в Колумбия са произведени 290 т кокаин през 2013 г. 

Полицията съобщи, че вчера на северното пристанище Баранкиля са иззети 679 кг кокаин в контейнери. Наркотикът е бил предназначен за Белгия и Китай. Според колумбийската полиция трафикантските мрежи използват пристанищата в Централна Америка и Карибите, за да изпращат наркотици към Съединените щати и Европа, посочва АФП. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.