Военна прокуратура повдигна обвинение заради разбилия се изтребител край Шабла

https://crimes.bg/inczidenti/voenna-prokuratura-povdigna-obvinenie-zaradi-razbiliya-se-iztrebitel-kray-shabla/27400 Crimes.bg
Военна прокуратура повдигна обвинение заради разбилия се изтребител край Шабла

След дълго разследване от юни миналата година, когато при учения край Шабла загина подполковник Валентин Терзиев прокуратурата намери виновен.


Тя официално повдигна обвинение на полковник от Министерството на отбраната за престъпление по чл. 123. Високопоставеният служител на министерството е с инициали М. О.


От обвинението смятат, че катастрофата е вследствие от немарливо изпълнение на нормативно регламентирани дейности. А това именно е източник на повишена опасност.


Обвиняемият е отговарял за стрелбите по време на съвместното учение на българските военни с чужди представители. Според прокуратурата той е виновен затова, че не е прекратил учението и не е заповядал на пилота да спре, когато мишената с парашут падала твърде бързо и слязла под 4 000 метра надморска височина.


В комбинация с високата скорост на изтребителя се стигнало до злощастния развой.


Подполковник Терзиев изпълнил заповедта и своя дълг, като успешно прихванал мишената и произвел точен изстрел по нея. За съжаление в този момент самолетът се намирал на малко над 1 000 метра надморска височина, което е крайно недостатъчно да се излезе безопасно от атаката. Последвал удар на с водата.


Обвиняемият също така може да бъде признат и за виновен по нанесени щети в размер над 9 милиона лева на МО, което е стойността на самолета.


Източник: blitz.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.