Защо наглият депутат Тимур Халилов крие имането си?

Основният бранител на Ахмед Доган затрива три човешки живота в катастрофа и се спасява под крилото на ДПС

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/zashto-nagliyat-deputat-timur-halilov-krie-imaneto-si-3/143092 Crimes.bg
Защо наглият депутат Тимур Халилов крие имането си?

Основният бранител на Ахмед Доган затрива три човешки живота в катастрофа и се спасява под крилото на ДПС

Народният представител Тимур Халилов, който се явява пръв защитник на Ахмед Доган и като такъв не слиза от телевизионния екран и дори пазеше боянския му сарай с голи гърди, е направил цяла поредица прехвърляния на имоти. И целта на всички тези маневри е да не плати и стотинка на пострадалите от катастрофа, причинена от него през 2002 г. Нещо повече – с цялото си нахалство, през миналата година Халилов завежда дело, за да се погасят по давност задълженията му към тези хора. Обезщетението, което им дължи за изминалите над 20 години е набъбнало до сумата от 245 000 лева.

 

Но наглецът Халилов завежда дело тези пари да му се опростят по давност. Нещо повече – иска жертвите да му платят 14 000 лв. държавни такси по това дело, както и хонорар за адвоката му. Такава арогантност наистина е необяснима! Никакъв срам, никакво разкаяние, никакви морални задръжки, да не говорим въобще за човещина. Нормален човек ще се скрие и няма да се покаже, но Халилов гордо шества из телевизиите и привлича медиен интерес към себе си, без да му пука, че ще излезе на светло и катастрофата, при която той погубва живота на една майка и прави инвалиди съпруга и сина й.

За да не плаща обезщетение на семейство Гочеви от Харманли, депутатът и приближен на Ахмед Доган разпродава през годините това, което се води официално на негово име в Търговски регистър. Разделя се с апартамент от 106 квадрата, който е купил през 2007 г. с жена си Селиме на бул. „Александър Малинов“ в София. Продава заедно със свои близки и жилище в квартал „Дружба“. Следващата му стъпка е свързана със земи, които владее в села около Исперих. Част от тях отиват в милионера-политики агробизнесмен Гюнай Хюсмен, който е бивш деребей от ДПС в Разградско, но днес вече се подвизава в ГЕРБ, като пренася със себе си и хиляди зависими от него избиратели.

 

Само да отбележим, че помешчикът Хюсмен си е вдигнал замък в село малък Поровец, в който често гостува и Бойко Борисов.

 

Самият Тимур Халилов явно толкова държи на Гюнай Хюсмен, че според Имотния регистър не само му продава част от земите си, но и му подарява 15 декара от нивите си. Юристи обясняват, че това е тарикатският начин да се отърве формално от имуществото си, така че пострадалото семейство Гочеви да не може да му вземе парите от продажбата на земята.

 

Освен това според регистъра Тимур Халилов, заедно със свои близки, дарява и над 120 декара на сина си Емре. В тези документи майката Селиме е обявена за законен представител на Емре.

 

Халилов все пак не е успял да се отърве от цялото си имане, понеже в края на миналата година Владимир Гочев запорира нивите край Исперих. В исковата молба като ответник е посочен синът Емре. Няма я обаче никъде съпругата на Тимур – Селиме, като според запознати Халилов се е развел чисто формално.

Раздялата също има смисъл, понеже Селиме е съсобственик на мощен бизнес. Тя е съдружник във финансово-консултантска компания, която има милиони левове годишни обороти. Така Селиме също не може да бъде натисната да дава пари за дълговете на Тимур.

 

Халилов, който дълги години твърди, че е останал без работа заради семейство Гочеви, а по-точно е да се каже, че се е крил, за да не му се запорира заплатата, сега е депутат. Вярно, влязъл е в парламента с някакви си 1000 гласа като водач в столична секция, но пък, се отърква до силните на деня. Както обяснява пред медиите адвокат Гергана Георгиев, сестра на пострадалия Владимир Гочев, в момента, в който започват делата срещу Халилов, той не получава призовките, защото упорито се крие.

 

„Налагаше се да му изпращаме призовки по адреса на седалището на ДПС в София и там не ги получаваше също. Той се криеше постоянно. Това е самата истина“ – уточнява тя. Халилов прави шеметна кариера в партията на Доган, издига се до председател на столичната организация, но иначе твърди, че е безработен.

 

През 2002 г., когато на 2 април причинява смъртоносната катастрофа, той е само говорител в турската секция на радио „София“. Тогава на магистрала „Тракия“ край Ихтиман на прав участък Тимур помита колата на семейство от Харманли. Казват, че Халилов бил заспал, понеже се връщал от Истанбул, където много често отскачал по бизнес. А според запознати през следващите години, след катастрофата, там криели имането си – парите в банки и инвестирани в имоти. Дори негови роднини се хвалели наляво-надясно, че братовчед им, който станал важна клечка в София, има и голям апартамент в турския мегаполис.

 

Но да се върнем към трагедията от 2002 г. В колата, която Халилов помита, са майката Пенка, бащата Руси и синът Владимир Гочеви. Пътуват към София, за да закарат багажа на Владимир, които е приет за студент в Лесотехническия университет. След удара на Халилов автомобилът на семейството избухва в пламъци и в огъня изгаря 49-годишната Пенка Гочева. Владимир, който тогава е на 19, и 50-годишният му баща Руси Гочев едва оцеляват. Те дори не успяват да измъкнат от пламналата кола майката. Погребват я в затворен ковчег, а двамата мъже остават 7 месеца в „Пирогов.

 

През 2003 г. виновникът за трагедията Тимур Халилов е осъден на едва година и 9 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок. С цялото си нахалство през 2007 г. той се кандидатира за евродепутат.

 

И ако съдът е бил милостив към него, магистратите не са никак щедри към оцелелия Владимир, на когото чак през 2011 г. е присъдено обезщетение от 64 581 лв. Днес с лихвите тези пари са над 245 хиляди лева, а Тимур Халилов, да повторим отново, не е платил и стотинка. По-точно само веднъж превежда 20 лв., такса по сметката на ЧСИ. Затова пък, след като се крие 20 години, най-нагло иска от жертвите си те да му платят 14 000 лева. През март миналата година, „безимотният Тимур. иска от съда да признае, че дългът му е погасен поради изтекла давност и понеже е „беден“, платил на първа инстанция 7000 лева държавни такси, за да заведе дело. После се наложило да даде още над 3 хил. лева за такси на втора инстанция, понеже съдът в Хасково отсъдил в полза на Гочеви. Към това се добавя и хонорарът на адвоката му и така жертвите според него му дължат 14 000.

 

За 21 години от катастрофата досега не съм виждал Халилов. Нито веднъж не ме е потърсил или някого другиго от семейството ми, не се е поинтересувал нито от моето състояние, нито от състоянието на баща ми, заявява преди време Владимир Гочев. През годините той се лекува и преживява операции във Франция и тук. Оцелял е след всички усложнения само защото е бил млад и силен преди трагедията. 55% от кожата му е изгоряла от огъня при катастрофата. Опериран е повече от 10 пъти през първите 2 години след катастрофата и средно по два пъти годишно след това. Обезобразен е, с ампутирани фаланги на пръстите. Ушите, които са изцяло изгорели при катастрофата, както и брадичката, са оформени с пластична хирургия. Нервната му система е тотално съсипана, психическият шок не е преживян, обясняват близките му.

 

“Както разказва в медиите сестра му Гергана Георгиева, която е адвокат в Свиленград, виновникът за трагедията Тимур Халилов не плаща обезщетение и за смъртта на майка им Пенка. Измъква се като мокра връв, понеже застрахователите навремето били платили 80 000 лева. „Които веднага заминаха по сметка на болниците във Франция, където лекувахме брат ми“, допълва сестрата.

 

И докато семейството се бори да върне към живота Владимир и Руси Гочеви, виновникът за тяхната мъка се намърдва в ДПС, за да е сигурен, че е на сухо, под силен политически чадър. Става дори председател на софийската организация на партията на Доган. Според запознати преди години той убива и втори човек на пътя, но пак му се разминава. Жертвата му – възрастен мъж, се опитва да пресече столичен булевард, вместо да мине през подлез.

 

Сестрата на Владимир Гочев – адвокат Георгиева, разкрива пред медиите и друг детайл за Халилов: Той си е въобразил, че Господ му е върнал на него за случилото се, защото има дете инвалид. И на срещите с мен той твърдеше: „Аз съм си получил заслуженото, аз за нищо не съм виновен. Вие не знаете аз какво съм преживял!“.

 

Тя обяснява още, че през май 2024 г., когато обезщетението надхвърлило 245 000 лева, направили споразумение. Те се съгласили да им плати само 45 000 лева, при това разсрочено за 5 години, по 800 лева на месец. Само за да им се махне от главите,

 

Дори наскоро проявил и щедрост“. Вместо 800 превел 1000 лева, понеже в онзи месец бил рожденият ден на Владимир. Откъснали се от сърцето на Халилов някакви си 200. лева. Да уточним: става дума за депутат, който официално взема над 10 бона заплата.

 

В същото време обезобразеният Владимир Русев не може да започне никъде работа, понеже външният му вид е доста стряскащ. С баща му, също инвалид след катастрофата, се прехранват, доколкото им позволяват силите, със земеделие.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.