Защо Екатерина Захариева предложи Орце Камчев за почетен консул?

Скандалният бизнесмен върти магазини и болници в България

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/zashto-ekaterina-zaharieva-predlozhi-orce-kamchev-za-pocheten-konsul-3/143579 Crimes.bg
Защо Екатерина Захариева предложи Орце Камчев за почетен консул?

Скандалният бизнесмен върти магазини и болници в България

Запознати са категорични, че по време на изслушването на Екатерина Захариева в Европарламента, ще й бъде зададен въпросът защо през 2019 г. е предложила за почетен консул в Охрид точно Йордан – Орце Къмчев, който при това е първият македонец, санкциониран от Щатите по закона „Магнитски“.

Извън подробно описаните афери с издаването на български паспорти на най-различни тъмни балкански субекти, бившата вицепремиерка ще трябва да обясни и какви са заслугите към България на скандалния бизнесмен, който е част от вътрешния кръг на скандалния експремиер и негов братовчед Сашо Миялков, шеф на дирекция „Сигурност и контраразузнаване“.

 

Както е известно, двамата са символ на автократично и корумпирано управление, нарушения на човешките права и свободи в Северна Македония. И дали Захариева през 2019 г. просто не се е опитала да осигури имунитет на Камчев по времето, когато е разследван за няколко корупционни афери. Известно е, че почетните консули работят в родните си страни, като задачата им е да насърчават интересите на чуждите правителства, които ги назначават. В замяна те получават част от същите защити, с които разполагат дипломатите от кариерата – например архивът и кореспонденцията им не могат да бъдат конфискувани, до голяма степен са защитени и от обиски.

Орце Камчев 

Властите в Скопие обаче категорично отхвърлят да приемат за почетен български консул Камчев, който е набъркан в пране на пари, злоупотреба със служебно положение, контрабанда, укриване на доходи, организиране на престъпна група… Ако той беше станал консул, щеше да има дипломатически имунитет и нямаше да се озове зад решетките през 2021 г., и нямаше да получи присъда през 2022 г.

 

Олигархът от Северна Македония е обявен от списание „Форбс“ за най-богатия македонец. Той има български паспорт от 2005 г., но това не пречи на неговите медии – „Утрински вестник“ и „Дневник“ да хвърлят кал по „втората“ му родина. Нещо повече – докато съществуват под крилото на Камчев, те минават за рупори на македонизма. В същото време се знае, че за да получи наш паспорт, кандидатът трябва да е декларирал, че се чувства българин, а родителите му са от български произход.

 

Орце Камчев и неговото семейство стават официално българи буквално за 5 работни дни между Коледа и Нова година. По същото време и по същия експресен начин с българско гражданство се сдобива и семейството на Любчо Георгиевски, който за разлика от предложения за консул Камчев, никога не е крил българския си произход. Освен това Орце, както пишат тогава македонските медии, спонсорирал клубовете на българите в Македония, и по-специално „Иван Михайлов“ в Битоля, на който предоставил помещения в сградата на Стопанска Банка – Битоля. Да уточним, че в тези клубове през годините се издават бележки за български произход, които са задължителни в процедурата при кандидатстване за наши паспорти.

 

През 2005 г. Орце бърза да вземе наши документи, понеже започват да го разследват за пране на пари и той бяга и се укрива в България. По-късно това обвинение е потулено. Той самият тогава е активист на младежката секция, на социалдемократите в Македония.

 

Когато Екатерина. Захариева го предлага за консул през 2019 г. срещу него отново има

разследване и през 2021 г. е арестуван по аферата „Терени във „Водно“.

„Водно“ в кварталът на богатите в Скопие, а Орце Камчев, който тогава е вече най-големият дарител на ВМРО-ДПМНЕ, е извъртял далавера с имоти в този район на столицата. При задържането му властите обявяват, че го разследват за пране на пари, а също и че е подготвял бягството си в чужбина. Остава цял месец в затвора.

 

Връзките на Орце Камчев с България са много дебели. Покойният му вече баща Илия

е роден в Кавадарци. Камчев-старши, който е икономист по професия и според запознати е свързан с югославските спецслужби, през 1971 г. е търговски представител на „Македония Кооп” в София. Тогава е най- младият външнотърговски представител на някогашната Югославия. Покрай служебния си пост той създава дебели връзки в София, които след това са наследени от Орце.

 

През 1990 г. напълно в духа на новото време, Илия и синът му стават частници. Откриват „Орка холдинг”, който в Македония владее болница „Систина Аджъбадем“, „Стопанска банка – Битоля", най-големия земеделски комплекс „Пелагония“, строителната компания „Бетон-Щип“, хотел „Ибис“ и има медийно издателство.

 

В България семейството също регистрира компания – „КАМИЛ-РМ" ЕООД и чрез това дружество купуват три апартамента. Два от тях са ваканционни – в Банско и с. Лозенец на морето. Третият им имот е ателие в София, на бул. „Жолио Кюри", където е регистрирана фирмата на Камчеви. Семейството финансира имотните си покупки с кредити от български банки, като заемите са набързо погасени.

 

„КАМИЛ РМ е с капитал 147 млн. лева. Всяка година през дружеството минават няколко милиона лева обороти. Собственик е съпругата на Орце – Ана, която в Търговския регистър се води българска гражданка. „КАМИЛ РМ“ има дъщерна фирма „Тиор“ ООД, в която съдружник е Деян Пенделевски, който също в замесен в аферата с имоти във „Водно“. Орце Камчев е собственик на веригата магазин „Т-маркет“, а също и на „Сити Клиник“ и „Токуда“, част от групата „Аджъбадем“. Както е известно, в тези здравни заведения има много лекари от Македония, а също и пациенти от съседната страна.

 

В Скопие обаче Камчев е известен като касиера, през когото минават подкупите към бившия премиер Никола Груевски и братовчед му и ексшеф на спецслужбите Сашо Миялков. Камчев и Миялков освен това са приятелски семейства и с постоянно присъствие на първа страница в светските сайтове и списания.

Само че в един момент македонската прокуратура започва разработката „Рекет“. Разследва се рушвет от 8 млн. евро, поискани от Орце Камчев. През 2018 г. шефката на тамошната Спецпрокуратура Катица Янева го подгонва и дори му е отнет паспортът. Тогава при бизнесмена се явяват двама посредници – шоуменът Боян Йовановски – Локи и Зоран Милевски, популярен като Зоки Кичеец. Те предлагат на Камчев да го измъкнат като им плати 8 млн. евро подкуп. Парите били за Катица Янева. Записи на техните разговори и уговорки влизат в италиански вестник.

 

Избухва грандиозен скандал, Катица Янева е уволнена. Оказва се, че вместо 8 млн. евро, заговорниците получават от Камчев и съпругата му Анна само 1.5 млн. евро. През 2020 г. Катица Янева и шоуменът Боян Йовановски са осъдени на съответно 7 и 9 години затвор. По време на процеса съпругата на Камчев – адвокатката Ана, влиза в съдебната зала с черна кожена чанта „Бъркин“ на „Ермес“ и това е топ новината на медиите в Македония.

 

Самото разследване на Катица Янева срещу Камчев, около което е историята с подкупа, е наречено „Империя“. То е за организирана престъпна група, която пере пари чрез фирми в Македония и офшорни компании по света и върши измами и злоупотреби със служебно положение. Покрай това започват да се разплитат и сделките с имоти в квартал „Водно“ на Скопие. Оказва се, че там инвестира и бившият премиер Никола Груевски. Само че той напазарувал 11 дка. във „Водно“ с 1.3 млн. евро, като това са пари, дарени на неговата партия и буквално извадени от сметката й. Бившият премиер Никола Груевски, както е известно избяга и се скри при Виктор Орбан в Унгария. При това избяга като най-долен престъпник, скрит в багажника на кола. И досега той се крие при Орбан, а антибългарските медии в Скопие от ръцете на Орце Камчев минаха в унгарско владение.

 

Другите разследвани покрай Орце са Ристо Новацевски, Сашо Миялков, Ратка Камчева – майка на Орце, и други важни фигури от Македония. Македонският журналист Васил Ефтов тогава замесва името на съпруга на Екатерина Захариева – Ангел Захариев, покрай опитите бизнесменът да се спаси като почетен консул на България в Охрид.

 

Миналото лято САЩ наложиха санкции на Орце Камчев по глобалния закон „Магнитски“ заради корупция. Ако предложението на Захариева е прието и той е станал почетен консул в Охрид, това е щяло да предизвика доста негативни коментари за българската дипломация. Разбира се, в личен план е щял да отърве затвора. През 2022 г. Орце Камчев все пак е осъден. Пратен е в затвора в Струга, където остава броени месеци, понеже му се приспада времето, прекарано в ареста. Конкретно за „Империя“ е 4.5 месеца зад решетките, а за „Водно“ – 9.5 месеца, но е освободен по-рано. Трябва да плати и 5.2 млн. евро на държавата.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.