Заловеното злато на Доган за 10 млн. лв. било за купуване на гласове

Куриерът Митьо Димитров трябвало да го пренесе до Турция и да се върне с парите от продажбата на кюлчетата

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/zalovenoto-zlato-na-dogan-za-10-mln-lv-bilo-za-kupuvane-na-glasove-3/143488 Crimes.bg
Заловеното злато на Доган за 10 млн. лв. било за купуване на гласове

Куриерът Митьо Димитров трябвало да го пренесе до Турция и да се върне с парите от продажбата на кюлчетата

Златните кюлчета с общо тегло 125 килограма, които бяха заловени преди две седмици от граничарите на ГКПП „Капитан Андреево“, са били собственост на лидера на ДПС Ахмед Доган. Функционери на новоучредената от Доган политическа формация разкриват, че с тях агата планирал с тях да финансира покупката на гласове на предстоящите на 27 октомври парламентарни избори. Именно те потвърдиха автентичността на слуха, че Сокола е собственик в сянка на най-голямата контрабандна пратка злато, залавяна през последните 20 години у нас.

 

Акцията по залавянето на 125-те кила злато, чиято пазарна стойност е около 10 милиона лева, беше реализирана на 11 септември на ГКПП „Капитан Андреево“, като усилено се мълви, че родните гранични служби са получили предупреждение за пренасянето на съкровището от неназован представител на посолството на САЩ в България. Неофициално се твърди, че очакваната в Турция пратка, прихваната от американските разузнавателни служби била за двойно по-голямо количество злато.

Благородният метал за 10 милиона лева бе открит в автомобила на 47-годишния старозагорец Митьо Димитров, който в близкото минало е работил като диспечер в сметопочистваща фирма в Стара Загора, собственост на приближения до Ахмед Доган боклукчийски бос Румен Гайтански – Вълка. Златото е било скрито в различни тайници, а щателната проверка на граничните служби е продължила цели 13 часа.

 

През последните няколко години 47-годишният Митьо Димитров често пътувал до Турция, уж заради бизнес с внос на ядки и перилни препарати, действащ като прикритие за нелегален пренос на парични средства и благородни метали от България към южната ни съседка.

 

„Куриерът Митьо се ползва с доверието на Румен Вълка и на банкера Фуат Гювен и има постъпила оперативна информация, че през годините нееднократно е прекарвал сакове с пари и злато към Истанбул.

 

Преди време тръгна мълва, че Митьо е попаднал на мушката на турските служби за сигурност, тъй като бил заподозрян, че е уреждал нелегалното бягство на бизнесмени от близкото обкръжение на Фетхуллах Гюлен от Турция към България, снабдявайки го с фалшиви документи за самоличност на български граждани разкрива полицейски източник.

 

Според думите му само от началото на 2024 г. до задържането му на 11 септември със 125 кила злато, куриерът Митьо Димитров е пресякъл 19 пъти българо-турската граница на „Капитан Андреево“.

 

Твърди се, че операцията по износа на част от златните запаси на Ахмед Доган е стартирала по спешност в началото на септември, след като агата беше принуден да напусне помпозните си имения в парк „Росенец“ край Бургас и сараите в „Бояна“.

 

В именията, обитавани от агент „Сава“ от Държавна сигурност, имаше специално изградени блиндирани стаи сейфове, пълни със злато и скъпоценности. Ахмед Доган е успял да изнесе трупаните през годините съкровища, преди да бъде изгонен от сараите си и е планирал да продаде в Турция част от златото си, с което да обезпечи купуването

на гласове на предстоящите избори“, категоричен запознат със ситуацията, пожелал анонимност от съображения за сигурността му. Предполага се, че златото е било изнесено от имението в парк „Росенец“ и временно укривано от Доган в планинската резиденция на Рамадан Аталай в Пампорово, преди да бъде направен опит за нелегалния му износ с цел продажба в Турция.

 

Смята се, че куриерът Митьо Димитров е трябвало да достави 125-те кила злато в Истанбул на бижутер, приближен до собственика на „Д банк“ Фуат Гювен и да получи за благородния метал 5 милиона евро, които да внесе обратно в България два-три дни по-късно. С него в джипа е пътувал и българин с турски документи за самоличност, за когото се мълви, че е охранявал пратката на Доган.

 

„Мулето Митьо дори не се познава лично с Ахмед Доган, той получава задачите си от представител на Румен Вълка, движещ събирането на боклука в Стара Загора. Покровителите на куриера с кюлчетата злато все пак успяха да уредят пускането му под домашен арест, но не защото са притеснени за него, а от страх Митьо да не пропее и да разкрие цялата схема“, твърди запознатият.

 

След като беше задържан за срок от 72 часа за контрабандата на златните кюлчета, 47-годишният Митьо Димитров изненадващо беше пуснат под домашен арест от Окръжния съд в Хасково заради чистото си съдебно досие. Според защитната версия на куриера на Ахмед Доган златото било внесено контрабандно в България от страни от Западна Европа и трябвало да бъде доставено от него в Турция за изработка на накити и бижута.

 

„Съгласих се да прекарам златото заради финансовите си проблеми. От пролетта съм безработен“, обясни пред съда задържаният Митьо Димитров. Пред разследващите обаче той е отказал да посочи човека, който го е вербувал за контрабандата. Твърдял, че не си спомня името му.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.