Това е ПП-ДБ! „Агнешката главичка” Джипо Джипов води листа – ето как прави милиони

„Агнешката главичка“ Джипо Джипов ще става депутат от схемаджиите ПП-ДБ

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/tova-e-pp-db-agneshkata-glavichka-dzhipo-dzhipov-vodi-lista-eto-kak-pravi-milioni-3/143859 Crimes.bg
Това е ПП-ДБ! „Агнешката главичка” Джипо Джипов води листа – ето как прави милиони

„Агнешката главичка“ Джипо Джипов ще става депутат от схемаджиите ПП-ДБ

„Агнешка главичка” второ поколение атакува парламента 25 години след инвазията в политиката и икономиката на оригиналния кръг, воден от синия мултимилионер Никола Николов. На 27 октомври синът му Джипо Джипов има всички шансове да стъпи в Народното събрание и да продължи делото на баща си, стига да има кой да му гласува, констатира „Филтър“.

По същия начин преди години комунистическата власт инсталира синове, дъщери и близки роднини в демократичното управление. Сега по същия път тръгват и техните идеологически врагове, много от които станаха не по-малко влиятелни и богати по времето на прехода.

Сега Джипо е мастит бизнесмен от Разград и общински съветник в града. Коалицията ПП-ДБ изненада местните, като постави „агнешката главичка” на първо място в листата. За сметка на титулярната Антоанета Цонева – Кака Цона, която не успя да влезе в 50-ото Народно събрание през април. Тогава Джипов беше на второ място след нея.

Когато баща му Никола Николов е бил депутат, синът Джипо е бил на 12 години. Състоянието на бащата, натрупано в смутните времена на правителството „Костов“, позволява на младата надежда на жълтопаветните брокери да се изучи в Лондон, където взема диплом за строителен я инженер.

След това се връща у нас и се включва в мащабния бизнес, който вече е създаден от баща му след оттеглянето от активната политика. От 2019 година Джипо е общински съветник в Разград от листата на „Демократична България“, където баща му все още има силни позиции.

Между другото таткото Никола Николов не е скъсал с голямата политика и в последните парламенти беше съветник по енергетика на Владислав Панев. Лидерът на кръга „Агнешки главички“ през 90-те разбира от тази тема, защото той и синът му са в бизнеса с производство и продажба на ток от фотоволтаици.

Като общински съветник Джипо е подал декларация пред КПКОНПИ, където най-любопитна е графата за паричните средства. Посочил е 430 хиляди лева от дарение, но не пише от кого, кога и по какъв повод.

Основното бизнес начинание на бъдещия депутат обаче са ВиК проектите. Той наследи от баща си завода „МАТ“ в Разград, който произвежда сглобки и тръби за мрежата, но изгражда и фотоволтаични паркове в България и Румъния. Клиенти на фирмата на Джипо са държавните ВиК дружества в цялата страна, на които доставя оборудване за милиони, показа проверката.

Дружеството на бъдещия депутат щедро черпи и от европейското финансиране. В края на август Джипов е подписал договор за 825 хиляди лева по Плана за възстановяване и устойчивост. С тях „МАТ“ ООД ще си купи ножова мелница, машина за огъване на тел и мултифункционална хидравлична отрезна машина с 5 работни станции. Преди това, пак с пари от този план, Джипо си е направил фотоволтаични системи с батерии в завода.

Стойността на проекта е 228 хиляди лева. Той е одобрен, когато държавата управляваха съпартийците му от ПП-ДБ с кабинета на печалния „академик“ Николай Денков.

Джипо Джипов е сред най-богатите хора в Разград благодарение на връзките, парите и старта, даден от баща му Никола Николов. Натрупал солидно богатство в бизнеса, сега той ще работи в „полза на обществото”. За разлика от прословутия си родител, който мина по обратния път – първо беше политик, а след това богаташ.

Съдружник на Джипо Джипов е друг мастит бизнесмен от Разград – Милен Минчев, който е на годините на баща му Никола и негов личен приятел и партньор. Минчев три пъти е бил кандидат за кмет, подкрепен от десни партии, но връзката с Никола Николов не му помогна. Днес е общински съветник и шеф на комисията по бюджет и финанси, където е колега със съдружника си Джипо Джипов.

Ако наследникът на Никола Николов влезе в парламента, ще трябва да се лиши от управлението на фирмата си и вероятно ще го замести Минчев или съпругата му Нели, от която има три деца.

Кръгът „Агнешки главички“, който беше превзел държавата в края на 90-те, е изключително силен в Североизточна България и особено в Разград, но с излизането на националната сцена не е изключена нова мащабна експанзия.

Бизнес кръгът на Джипо, баща му и Милен Минчев фигурира в сигнал от 8 юли 2021 година, три дни преди парламентарните избори тогава. Подател е ГЕРБ- Разград, а адресати са главният прокурор, тогава Иван Гешев, вътрешният министър Бойко Рашков, председателят на ЦИК.

В сигнала, който още е достъпен, се описва как се купуват гласове в голямото село Ясеновец до Разград. Посочва се, че бившият кмет Гюлджан Ахмедов заедно със сина си Генджай раздават на хората чанти с хранителни продукти срещу глас за „Демократична България”. Генджай Гюлджан обикалял селото и събирал личните карти на съселяните си с различни обещания срещу глас за „Демократична България” (ДБ).

В двора на основното училище, където е и една от изборните секции, била изградена огромна шатра с цел предизборна агитация. Описва се още, че Серафим Стоилов от Ясеновец през вечер е с Никола Николов и Милен Минчев в местен хранителен магазин, където плащат вересиите на хората срещу глас за ДБ.

Тогава Минчев е кандидат за депутат. Същото се случвало и в село Каменар. В сигнала фигурират както Никола Николов, така и синът му Джипо. Не е ясно какви мерки са взели институциите по тази информация.

КОЙ Е ТАТКОТО НА ДЖИПО ДЖИПОВ?

Таткото на разградското ПП-ДБ чудо Джипо Джипов – Никола Николов, е легендарен син депутат от времето на ОДС със смуглия лидер Иван Костов. Връзката между двамата е повече от силна. Командира е преподавал социалистическа политикономия на бъдещия политик и бизнесмен във ВМЕИ-София. В началото на 90-те години става шеф на СДС в Разград, а след това и директор на големия завод „Диамант“. Показва качества в партията и през 1997 година става депутат. Избран е и за шеф на икономическата комисия.

Събира приятели в политиката и бизнеса в известен столичен ресторант, където специалитетът е печени агнешки главички. Кръгът бързо става популярен с разпределянето на активи зад кулисите и най-вече с приватизацията на ключови отрасли.

През 2001 година Никола Николов е обвиняем за длъжностно присвояване и безстопанственост за времето, кога- то е бил директор на вече фалиралия държавен завод „Диамант“. Имунитетът му е снет. Според разследването Николов е присвоил 10 милиона неденоминирани лева.

С над 10 сделки от завода били изнесени тонове материали, които не били платени. Случайно или не, тогавашният му заместник Велеслав Тачев е негов съдружник в няколко проспериращи фирми години по-късно.

Тогава на светло излиза влиянието, което политикът бизнесмен от Разград е имал за приватизацията на ключови предприятия от времето, когато е разполагал с власт – „Каолин“, „Биовет“ – Пещера, „Хан Аспарух“, „Булгартабак“ в Исперих и много други. Тогава Николов отрича бизнес връзки с Иво Прокопиев и твърди, че са само приятели от Разград. Днес обаче двамата управляват фирми с десетки милиони оборот в сферата на енергетиката.

През 2008 година Николов е окончателно оправдан и влиза смело в бизнеса с парите и връзките, натрупани по времето, когато е бил депутат.

Като експерт по фотоволтаици и енергетика е нает и за нещатен сътрудник в 48-ото Народно събрание. С огромно влияние върху „Демократична България“ е и последователят му и приятел Иво Прокопиев, който също беше съден за продажбата на държавните дялове на EVN, но очаквано го оправдаха…

Източник: narod.bg

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.