Скандал в Министерство на земеделието

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/skandal-v-ministerstvo-na-zemedelieto-3/132047 Crimes.bg
Скандал в Министерство на земеделието

Скандални експерти, забъркани в не една и две афери с еврофондове, тихомълком започват да обикалят президентството с мераци да стават зам.-министри в земеделското министерство.

 

Става въпрос за Емил Дърев, който покрай връзките си със секретаря на президента по вътрешната политика Николай Копринков, няколко пъти е ставал съветник в служебните кабинети на проф. Христо Бозуков и Явор Гечев и като такъв се е занимавал само и единствено със схеми, обикаляйки фирмите-доставчици.

 

Дърев и по настоящем е съдружник в една от най-големите консултантски фирми в бранша – „ВОКА – Консулт” и ролята му на съветник на министърите в служебните кабинети през годините нееднократно го поставя в конфликт на интереси, тъй като част от длъжностите му е именно да наблюдава работата на Държавен фонд „Земеделие”, където се разпределят парите от Брюксел.

 

Историята показва, че докато заема поста на съветник, Дърев бързо и умело подбутва към одобрение стотиците проекти, изготвените от „ВОКА – Консулт”, изпреварвайки всички останали кандидати.

 

По наша информация за Емил Дърев има разглеждани сигнали до Европейската прокуратура. Той е осъждан за злоупотреби с еврофондове. Бившият директор на ДФЗ е бил арестуван по подозрение за участие в схема за оказване на влияние върху обществена поръчка за изграждане на канализация в село Кочево, община Садово и получава условна присъда.  Възползвайки се от положението си на съветник Дърев многократно е оказвал натиск върху администрацията с цел да избута напред проектите на фирмата, в която работи.

Освен по пътя на Копринката,  Дърев работи в близост и със скандалния спонсор на ПП в Пловдив – Димитър Добрев , многократно освобождаван също от ДФ Земеделие за корупция. Димитър Добрев попадна наскоро и в полезрението на европрокуратурата. Известно е, че Добрев е изключително богат, с участия в дружества, включително и когато е заемал пост на държавен служител. „Спецът“ притежава хотел „Пулпудева“ в Пловдив, разположен на пъпа на града – само 200 метра от Римския театър. Същия бизнесмен е собственик на офиса в който се помещава централата на ПП в Пловдив.

Източник: crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.