С фалшиви протоколи избират шеф на ловците в Радомир

Следствието така и не открива чие дело са менте документите, а прокуратурата прекратява разследването

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/s-falshivi-protokoli-izbirat-shef-na-lovcite-v-radomir-3/131606 Crimes.bg
С фалшиви протоколи избират шеф на ловците в Радомир

Следствието така и не открива чие дело са менте документите, а прокуратурата прекратява разследването

Скандал с фалшиви документи разтърси из основи ловно-рибарското дружество в Радомир.

Само че прокуратурата остава със затворени очи и не дава с пръст да се пипне новият шеф на дружеството – някой си Ивайло Банков.

 

За ловно-рибарските дружества у нас открай време има приказка, че разстоянието от „дружинка” до „дружка” е само крачка, а често и по-малко. Иначе казано, ловът е престижно хоби и дава близост до хората от властта, до полицейски шефове, до съдии и прокурори, до бизнесмени, въобще до по-първите лица в държавата, които обичат да обикалят из полята с пушка през рамо. А там се създават доверени контакти, далеч от очите на народа се водят разговори, правят се дискретни договорки.

 

Затова не е без значение кой ръководи местното ловно-рибарско дружество. В конкретния случай в Радомир чрез съмнителни събрания лесовъдът Ивайло Банков е избран за шеф и на дружеството, и на фирмата „ЛРС Радомир”, която стопанисва ловно-рибарския магазин в града. „Това е незаконно, на практика Банков е шеф на себе си!”, категоричен е Иван Видоловски. Той е бил два мандата шеф на ловците и рибарите в района и е категоричен, че няма никакво намерение отново да се кандидатира за председател.

Възмущава се обаче от дублираните функции на Банков, най-вече заради арогантното погазване на закона и явния конфликт на интереси.

 

Ивайло Банков е избран за шеф на ловно-рибарското дружество през 2020 г. И първата му работа е, както обяснява Видоловски, да овладее двете банкови сметки – на дружеството и на търговската фирма „ЛРС Радомир” ЕООД. Преди да стане шеф на цялата структура, Банков е бил отговорник по лова, като е доведен на работа в дружеството от Христо Златанов, бащата на Филип Златанов, който изгоря като бушон заради онова тефтерче.

 

В ловно-рибарското дружество е имало и втора щатна длъжност, тя е заемана от Теменужка Ковачка, която се е водела продавачка в магазина. Ковачка е вече покойница, но приживе тя подобно на Видоловски, понеже не 6ила съгласна с действията на Банков, също си създала доста неприятности.

 

Амбициозният лесовъд поема управлението на магазина като формално спазва закона – първо свиква заседание на управителния съвет, който на свой ред решава да се направи общо събрание. Уж всичко е по правилата, само че дали точно така се е случило, е трудно да се каже, защото протоколът от заседанието на управителния съвет е написан от самия Ивайло Банков.

 

Ивайло Банков

Мътна е и историята с общото събрание. И за него не е съвсем ясно дали въобще се е провело. На това събрание обаче Банков е избран и за шеф на фирмата „ЛРС Радомир”. Поне по документи. В интерес на истината да уточним, че до този момент фирмата е ръководена от Иван Видоловски. Той уж бил подал молба да напусне този пост. Самият Видоловски казва, че не е писал молба. да бъде освободен. Експертиза също доказва, че подписът му под заявлението за прекратяване на отношенията му с „ЛРС Радомир” не е негов, а е фалшив. Само че не е изяснено кой е направил тази „визуална имитация”, както я определя вещото лице. Интерес от оттеглянето на Видоловски има Ивайло Банков.

 

Това обаче не е краят на историята, а фалшивите документи, които излизат от общото събрание на ловците и риболовците, не свършват дотук. Менте е и списъкът на така наречените пълномощници – делегатите, които са избрани от дружинките за участие в събранието. Толкова през пръсти е свършена цялата работа, че в списъка попада и починал човек. „Явно са копирани стари документи, от предишни общи събрания и са преписани, без да се променя списъкът” - подозират недоволни ловци.

 

Фалшификат се оказва и протоколът от събранието. Той уж бил съставен от Теменужка Ковачка. Приживе пред разследващите полицаи тя отрича да е писала такъв протокол. Тези три „порочни”, както ги определя прокуратурата, документа най-спокойно са представени от Ивайло Банков за вписване в Търговския регистър. И регистрацията е направена.

 

Когато скандалът избухва, той се оправдава, че книжата били подготвени от Теменужка Ковачка. Тя обаче е категорична пред разследващите, че не е участвала в общото събрание и няма никакво отношение към документите от него. Показателно е обаче, че когато Ковачка трябва да се пенсионира, среща доста проблеми, например с отпускане на полагащите й се пари, допълват нейни бивши колеги.

 

Въпросът кой е направил фалшификацията, благодарение на която Ивайло Банков поема ръководството и на дружеството, и на магазина, така и не получава отговор от разследването. То се води в Окръжната следствена служба в Перник, само че по една или друга причина не разплита възела.

 

Само да отбележим, че кум на Ивайло Банков, който има най-голям интерес от тези събрания и протоколи, е шефът на полицията в Радомир - главен инспектор Павел Джалев.

 

Прокурор София Димитрова от Районната прокуратура в Перник пък прекратява наказателното производство за документа измама. Според нея „не може да бъдат приети за недостоверни и само като защитна теза твърденията на Ивайло Банков, че документите са „подготвени и окомплектовани” от Теменужка Ковачка. Още повече че същия ден тя не е била в отпуска, подчертава прокурор Димитрова.

Според нея явно не е от значение и фактът, че подписът под протокола не е на Ковачка и това е доказано. Това не можело обаче да „предположи извод”, че „Ивайло Банков е имал знанието за този факт и въпреки това е предоставил документите за регистрация в Търговския регистър”. Нямат значение и показанията, които дава синът на Теменужка Ковачка, понеже според прокурор София Димитрова те „не притежават необходимата детайлна информационна стойност”. Явно значение има само това, което казва самият Ивайло Банков. Така завършват близо тригодишните опити на част от ловно-рибарското дружество да оспори назначението му на няколко длъжности.

 

Сега, след като той вече е шеф и на ловно-рибарското дружество, и на магазина, ако му се наложи например да излезе в отпуск, трябва сам да си разпише молбата, която ще адресира до самия себе си. След спорното общо събрание той тъче на три стана – шеф е на дружеството, фирмата и е запазил и старата си позиция – отговорник е по лова. Банков е вече един много зает служител, в негови ръце е и ножът, и хлябът.

 

Иначе в България всичко живо много се възмущава, че законът не се спазва.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.