Най-после! Разследването за Възродителният процес се подновява!

Сигналът на Пеевски събуди институциите

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/nay-posle-razsledvaneto-za-vazroditelniyat-proces-se-podnovyava-3/143853 Crimes.bg
Най-после! Разследването за Възродителният процес се подновява!

Сигналът на Пеевски събуди институциите

Военни следователи ще трябва да установят агентите, работили за Държавна сигурност (ДС) по линия на „Възродителния процес“ по региони. Те трябва да бъдат разпитани в качеството на свидетели какви задачи са им поставяли водещите офицери и тяхното изпълнение. Също така да се установи къде се съхраняват агентурните дела на агентите, да се изискат и приложат оперативните дела.

Това е постановил майор Кирил Пейчинов от Военно-окръжна прокуратура София по повод сигнала от председателя на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски, научи 24rodopi.com от репресирани от тоталитарния режим, които бивши лагерници от Белене вече са получили документа от държавното обвинение.

Припомняме, че лидерът на Движението, заедно с депутати, призова за провеждането на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. “Възродителен процес”, както и лицата, участвали в изпълнението му.

Военно-окръжната прокуратура възлага да се установят и разпитат, респективно да се проведе допълнителен разпит, на пострадалите, спрямо които е била упражнена репресия от служители на държавния апарат на НРБ - в какво се е изразявала същата, къде, кога, как и от кого са се осъществявали инкриминираните действия.

Досъдебното производство е образувано на 31 януари 1991 година и водено срещу Тодор Христов Живков, о.з. генерал-полковник Димитър Иванов Стоянов-бивш министър на вътрешните работи. На 20 юли 1993 година делото е било с обвинителен акт във Върховния съд спрямо Тодор Живков, Георги Иванов Атанасов и генерал-полковник Димитър Стоянов. На следващата година делото е върнато за допълнително разследване поради допуснати съществени нарушения. На 19 декември 1997-ма делото е отново внесено, а на 28 април 1998-ма повторно върнато за доразследване. Досъдебното производство е било многократно спирано и възобновявано, припомнят от Военно-окръжна прокуратура.

Към настоящия момент Тодор Живков, Георги Атанасов и генерал-полковник Димитър Стоянов са покойници.

„С постановлението за образуване на досъдебното производство на 31 януари 1991 година е била поставена рамката на делото в досъдебната му фаза. Съобразно теорията и наложилата се практика, не е налице пречка наказателното производство да започне по един текст от Наказателния закон, а да приключи с предявяване на обвинения на конкретни лица по друг, с оглед събраните доказателства“, се посочва още в постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София по повод сигнала от страна на председателя на ДПС Делян Пеевски, в който се излагат данни, че „лица от агентурата на Държавна сигурност са били инфилтрирани сред българските мюсюлмани и с действията си са били съпричастни при извършените престъпления при осъществяването на т.нар. „Възродителен процес“.

Източник: blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.