Надгробната плоча на Александър Жендов изчезна от Централните гробища в столицата

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/nadgrobnata-plocha-na-aleksandar-zhendov-izchezna-ot-centralnite-grobishta-v-stolicata/36201 Crimes.bg
Надгробната плоча на Александър Жендов изчезна от Централните гробища в столицата

Надгробната плоча на Александър Жендов, бащата на българската карикатура, изчезна от Централните гробища в София.26 август е денят на рождението на твореца. Дъщерята и правнучката на твореца искали да почетат паметта му, но когато стигнали до гробното място на алеята на художниците установили, че плочата липсва. Без нея гробът остава необозначен, съобщава Нова телевизия.Служители казали на Михаела, че без надгробна плоча мястото не може да бъде припознато и може да бъде отчуждено. Цената на подобни парцели може да достигне и 10 000 лева.От ”Гробищни паркове” са категорични, че не те са свалили плочата и гробът не е предвиден за отчуждаване, но не е плащана такса за вечни времена, нито лихва по нея. Според директора на Централните гробища в София Алекси Миленков паметната плоча на художника е била задигната от мародери. Затова управлението на парка няма пряка отговорност.Въпреки това семейството на твореца дължи неплатена такса  за право на ползване за вечни времена и лихви по нея в размер на почти 2000 лева. Но това едва ли ще спре вандалите в гробищните паркове.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.