Кмете, марш! Полковник разсипа Невестино

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/kmete-marsh-polkovnik-razsipa-nevestino-3/139872 Crimes.bg
Кмете, марш! Полковник разсипа Невестино

Ако на някого му е много мъчно за социализма, не е нужно да търси машина на времето. Достатъчно е да запали колата си и да отскочи до село Невестино. Там времето сякаш е спряло, а усещането се допълва от прокъсаните лозунги с втръсналите клишета от преди промените, четем в „Уикенд“.

Природата е чудно красива и напълно съхранена, понеже няма никакви производства, а и пътищата, които водят до забележителности като Смоличанския водопад, манастира „Св. Св. Йоаким и Ана” или светилището край село Лиляче, са осеяни с дупки като след бомбардировка. Малцина имат куража да потеглят по тях.

Невестино е само на 13 км от Кюстендил, но се води отделна община с 23 населени места и над 300 махали. Звучи внушително, но истината е, че в тях живеят по-малко от 3000 души. Но пък си имат кметство с доволно раздута администрация и с хубави заплати. На кмета Димитър Стаменков, който управлява 6-и мандат без прекъсване още от 2003 г., годишният доход според декларацията му е 54 792 лева, което означава по 4500 лева на месец. Заместникът му Йордан Глогов е отбелязал годишен доход 40 199, което е към 3400 лева на месец. Огромни пари за това кътче на страната!

Димитър Стаменков е бил полковник в някогашните Строителни войски и май е пренесъл щаба си в Невестино.

Заместникът му Йордан Глогов е подполковник и му е бил заместник и в армията, а шеф на транспорта в общината е майор Николай Мирчев. И тримата са работели някога заедно, и сега пак са рамо до рамо. Пътуват всеки ден от Кюстендил, но да не ги мислим –  транспортните разходи им се заплащат. За разлика от тези на селските кметове, които вадят пари от джоба си, ако им се наложи да отскочат до общинския център.

Въпреки че Невестино се командва от офицери от Строителни войски, в общината нищо не се съгражда, не се развива и какъвто и да е бизнес. Единствено преди време там е пренесен част от архива на НОИ, но кадрите са наети от Кюстендил.

През годините в общината не е отворено нито едно работно място, но пък кметът Стаменков знае как да напътства местните. „Има удобен транспорт, търсете си работа в Кюстендил!”- е неговата препоръка. Затова не е изненада, че в общината млади хора се мъркат само през уикендите, когато идват на гости на родителите си. 20-годишният застой под управлението на полковника е увенчан и с режим на уличното осветление – в селата лампите се гасят всяка вечер в 23 часа и се пускат отново в 5 часа.

Носталгиците по соца ще открият още, че повечето села са в перманентен воден режим. В района, който е на две крачки от река Струма и от Осоговската планина водата е кът. ВиК мрежата, казват местните, е правена някъде през 60-те години и оттогава не е пипана, затова често има аварии. В летните месеци, в най-голямата жега, режимът е особено непоносим. Затова хората се опитват със собствени сили и средства да правят, доколкото могат, ремонти на спуканите водопроводи. Само във Ваксево, което е родното село на полковника-кмет, е направен ремонт с пари от бюджета. Все пак там живеят и към 300 души, а техните гласове са важни за изборите.

Докато за други места на България се чува, че се краде от европроекти, тук направеното с пари от Брюксел се брои на пръсти. Запознати казват, че до 2015 г. от Европа в общината са  влезли едва 32 000 лева. Не е много по-различно положението и след това.

Запознати се гневят, че сега се усвояват пари за явни безсмислици. Например, в Невестино е изпълнен проект „Открито и отговорно управление в партньорство с гражданите и бизнеса”. Участници са кметството в партньорство с някакво сдружение „НИЕ – Независими, Иновативни, Единни”. Изкарали са близо 60 хил. лева, които идват по европейска линия. А като краен  резултат е трябвало да бъде изработен „онлайн базиран продукт наречен „Местен референдум”. Звучи много „тежко”, само че с какво ще подобри пътищата в района, ще облекчи водния режим или ще светнат уличните лампи през нощта? Нищо подобно!

Хората продължават да си чупят колите по изровените шосета, а последният ремонт на инфраструктурата е отчетен през 2015 г., когато са усвоени 3 млн. лева за рехабилитация на общинския път от Кюстендил до Згурово и Кадровица.

Иначе един от последните проекти с участието на Невестино е свързан със събирането и третирането на отпадъци. Там обаче бенефициент е отново Кюстендил. Стойността на проекта е близо 10 млн. лева, но изпълнението така или иначе пада върху по-голямата община.

И докато този проект се реализира в неопределено бъдеще, община Невестино затъва в боклуци. Кметството не ползва услугите на специализирани фирми за събиране и извозване на боклука. Разполага с камион, който пуска в действие веднъж, най-много два пъти в месеца из селата, за да се изпразнят кофите и контейнерите, доколкото въобще ги има. Оказва се, че и те са някакви „екстри” и много дефицитни стоки в общината.  Специално за Рашка Гращица въпросният камион е фантом, а местните си търкат очите, когато го видят. Не се е мяркал, уверяват ни те, от поне три месеца.

След като се събере боклука от селата, трябва да се откара на сметището в Самоков. Само че, според очевидци, все по-често отпадъците се изхвърлят и заравят в пущинаци из района. Така се „спестяват” едни пари, които без съмнение потъват в частни джобове.  В селата Рашка Гращица и Згурово хората посочват няколко такива нелегални сметища, направени от камиона на кметството. Дори снимат нарушителя. След това вдигат врява, като оплакванията им са адресирани до кмета Димитър Стаменков. От всичко това обаче няма резултат. Боклуци, за по-евтино, продължават да се изсипват в ливадите, вместо да се извозват до Самоков.

Източниците ни обясняват, че Светослав Сухарски, кметът на Рашка Гращица, край което се разраснало такова нелегално сметище, накрая се принудил със собствени пари да купи и монтира камери, за да спре безобразието. Общинският камион обаче започнал да се разтоварва на друго място – край зеленчуковата градина на жена от селото. Сега въпросът е на кого да се оплаче тя, след като кметът на общината Димитър Стаменков е глух и сляп за подобни жалби. „Миризмата от тези боклуци е отвратителна – ядосват се източниците ни. – На жената й затвориха достъпа до градината, а както е известно, цялата тази мръсотия отива в почвата и във водата. Много пъти сме виждали камиона от Невестино, който идва да си хвърля боклуците тук, но на никого от управниците не им пука!”

Отново в Рашка Гращица преди 4-5 месеца с доброволен труд разчистили пътищата и деретата в околността. После събрали отрязаните клони и храсталаци и поискали съдействие от Димитър Стаменков за извозването им. Времето тече, месеците си минават, но купчината продължава да си стои.

В общината на частната инициатива явно не се гледа с добро око. Понеже, както вече обяснихме, кофите и контейнерите минават за голям лукс през 21 век, бизнесмен от село Еремия се принудил да закупи няколко контейнера. След това започнал сам да събира и организира извозването на боклука в Самоков. В Невестино си замълчали. „Явно го разглеждат като някакво дарение, въобще не им минава през ума, че това е ангажимент на общината, нали хората затова плащат данъци, от които идват и кметските заплати” – възмущават се източниците ни. Те обясняват още, че боклукът се събира в зависимост от това колко гласа дава селото за изборите. И тук Ваксево е първенец, понеже на избори в него се пускат най-много бюлетини за Стаменков.

Всеки опит за някаква частна инициатива, която може да подобри живота в района, усърдно се пресича от кметството в Невестино, категорични са местните. В село Смоличано, край което има чудно красиви местности, бизнес дама изградила детско ваканционно селище „Живей с любов”. Поискала да направи беседка и да пусне влакче. „Набързо премахнаха беседката” – разказват очевидци. Била на общинско място!

Но да не сме черногледи. И кметството в Невестино се опитва да остави нещо след себе си. Със замах изгражда… навеси! Според познавачи истинската им стойност не надвишава 2-3 хил. лева, но ги отчитат за по 15 хил. лева. Къде ли отива разликата в парите?

Ако се чудите за какво са тези навеси –били направени за почивка на хората! Нищо, че до природните забележителности в района няма нито нормален път, нито места за пикници. Когато  поискали да се обособи подобен кът край чистата като сълза река Елешница, от кметството ги отрязали най-категорично. Затова пък в село Горно Тишаново, в което има вековен дъб, са направени 5 масивни дървени навеса. Иначе в селото живеят само 4 човека. Сега всеки от тях може да си почива в собствен навеси, има и един резервен, ако някой се излъже и мине през селото.

„Да знаете какъв киносалон имахме преди години – въздишат в село Рашка Гращица. – Със 120 места, но всичко се руши. Една стотинка не е заделена за ремонт или най-малкото, за да се съхрани.” Затова пък имат нов мост. В селото по времето на соца са направени 10 моста. При кметуването на Димитър Стаменков е изграден 11-ят за 37 000 лева. По него е трябвало да минава само един човек, шивач по професия. Само че когато мостът бил готов, той се разболял и май вече не излиза от дома си.

Повечето от селските кметове в община Невестино предпочитат да се свиват, да мълчат, така че дните им да минават леко и „безаварийно”. Причината е, че повечето от тях не са избрани, а са назначени от Димитър Стаменков и как при това положение  да му опонират, вместо да му целуват ръка, че им е дал заплата.

А какво става с малцината, които надигат глас? Следват сурови мерки. В Рашка Гращица, където кметът Сухарски е избран и не е от партията на Димитър Стаменков, набързо е закрит магазина. По-точно собственичката му – съпругата на Сухарски, е принудена в най-кратък срок да освободи помещението, което било общински имот. Договорът й е прекратен, нищо че тя редовно си плаща наема и че магазинът е единствен за 6-те села наоколо. Затварят го и започват ремонт, за да го превърнат в „Клуб на пенсионера”. Заделени са 17 500 лева, макар че е хвърлена само една боя на стените. Клуб все още няма.

В село Еремия пък се прави ремонт на училището за 170 000 лева, въпреки че там няма нито един ученик. Като виц звучи и одисеята на кметството в с. Друмухар. Там сградата на кметството е продадена за 150 000 лева, а представителят на властта е настанен във… фургон, като бежанец.

Обещали му, че ще ремонтират сградата на изоставеното училище и там ще направят ново кметство. Кога – някога! До следващите избори има още няколко години. За къде да бързат в Невестино?!

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.