Феи за пропаганда – тролската фабрика на „умните и красивите“

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/fei-za-propaganda-trolskata-fabrika-na-umnite-i-krasivite-3/131407 Crimes.bg
Феи за пропаганда – тролската фабрика на „умните и красивите“

„Умните и красивите“ няма тролове за онлайн пропаганда, те имат елфи! С това се хвалят самите Petko Petkov и Васил Игнатов, които седят зад тролската структура.

 

Под пост на административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов Фейсбук страница “Bg Elves” пише: Вие бяхте посетени от българските елфи, след като под публикацията се изсипват десетки хейтърски коментари от анонимни профили.

 

Интересно е, че когато получават отговори, така наречените „елфи“ трият коментарите си, явно останали без опорни точки. В търсене на популярност на т.нар. елфи, профил с име Васил Игнатов често коментира под политически постове, търсейки сблъсък и сменяйки темата на публикацията – поведение, типично за печално известните тролски организации. Във въпросният профил няма снимки или признаци, че зад това име седи реален човек.

 

Фейсбук страницата и телеграм канала на феите на ДБ са изпълнени с откровени фалшиви новини и внушения, насочени срещу Румен Радев, ГЕРБ, Възраждане и други. Често постовете им завършват с хаштаг #TrollLevel. Често се използва език на омразата, хомофобски внушения и заплахи за кървави преврати – например: „Обзалагаме се, че Радев и Малинов открай време са си първи приятелки“; „Бъдете готови, ще станем свидетели на грозни и кървави сцени. Войната влезе в България през парадния вход на най-миролюбивото президентство.“;

 

Обвързаността на тролската фабрика на ДБ със страници като Антикорупционен фонд, Бърд, БиволЪ, БОЕЦ, „Булеварт България“ на Асен Григоров и известни техни „говорители“ като Асен Генов, се потвърждава oт снимка в личния профил на Ивайло Мирчев със сочения за организатор на „феите“ – Petko Petkov.

 

Снимката е заснета в меко казано неподходящ момент – на 7 февруари тази година цялата българска делегация прекарва нощта в бункер в Киев, след като има бомбена заплаха. Въпреки забраната бомбоубежището да се напуска, Ивайло Мирчев не се съобразява и отива да пие кафе в лобито на хотел с въпросния Петко Петков. Докато българските медии съобщават за сериозна атака в Киев, Мирчев публикува снимката със своя приятел-фея и текст „Добро утро от Киев“.

 

Кой е Петко Петков – в своя ФБ профил определя себе си като Нацист в Европейски парламент в България, а профилната му снимка е на жаба с каска и знамето на Украйна върху военна униформа. Преди няколко седмици Петко Петков е гост на Асен Генов и е представен като част от „BG Elves – групата, която разкодира имейлите, в които намерихме изгубената пътна карта на „Турски поток“ през България“. Самият Петков живее в Киев и се самоопределя като хакер. В личния си профил често споделя възхищение към Лена Бориславова или към самия себе си – включително статия в „Капитал“, посветена на „Петко и елфите, които осветяват българския интернет“.

 

В статията в изданието с ранг на Библия за „умните и красивите“ последователи на Прокопиевата вяра Петко Феята е описан като герой, който от 2022 година живее в Киев. Той е от Стара Загора. Това е вярно, но не е описано, че в родния си град Петко Петков е известен като ИТ-специалист, който е бил задържан след опит да покаже как могат да бъдат източени личните данни на всички граждани с пробив в електронната система на Общината.  Заради неговата постъпка, заснета във ФБ клип, бе спрян достъпът до електронната система за записване в училища и детски градини. По случая през 2019 година е образувано досъдебно производство за противоправно извличане на информация.

 

Всъщност феите на ДБ са повече от тролове във ФБ – това са хора, които призовават за кървави метежи, разпространяват пропаганда и са готови на всякакви противообществени прояви, за да заявят човеконенавистната си идеология. Бъдете внимателни, ДБ феи дебнат отвсякъде!

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.