€40 милиона: Собственик №1 на земеделска земя в България купува първия софийски мол

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/eur40-miliona-sobstvenik-1-na-zemedelska-zemya-v-balgariya-kupuva-parviya-sofiyski-mol-3/143833 Crimes.bg
€40 милиона: Собственик №1 на земеделска земя в България купува първия софийски мол

Първият софийски мол – този срещу хотел „Хемус“, е на път да смени собственика си за четвърти път. Българското дружество „Ти Ес Ейч Инвестмънт“ (TSH Investment) купува Park Center Sofia на цена, която според източници от пазара, е от порядъка на 34 – 40 млн. евро.

В TSH съдружници с равни дялове са „Тринити Кепитъл“ – дружеството за частни инвестиции на Тенчо Шиков от „Ромфарм“ и пловдивската компания „Хъс инвест“ на братята Иван и Александър Асенови.

Предишните три препродажби на мола бяха в периода 2006 – 2014 г, когато той още се наричаше City Center Sofia. Сделката все още не е официално обявена, но индикации за нея има от около месец в Търговския и Имотния регистър. А във вторник стана видима и на сайта на Комисията за защита на конкуренцията, от която се очаква разрешение за продажбата.

В бъдеще молът ще предлага по-луксозни брандове и вероятно сградата ще бъде надстроена, може би с офиси, пише „Капитал”.

Купувачът Тенчо Шиков притежава половината от дяловете във фармацевтична компания „Ромфарм компани“, която пък, от своя страна, през няколко дружества е най-големият собственик на земеделска земя в България.

Името на казанлъчанина Шиков се свързва с дружества като Серес ЕАД, Росагрофонд ООД и Ставен ООД с предмет на дейност придобиване, обработка и търговия със земеделски земи, изготвяне на проекти за фотоволтаични системи и ветропаркове, изграждане на фотоволтаични системи и ветропаркове, производство и продажба на електроенергия от възобновяеми енергоизточници.

Личните си инвестиции в имоти Шиков прави през компанията „Тринити кепитъл“. Те възлизат на поне 16.5 млн. лв. показва информация от Търговския регистър. Основните му проекти са свързани с така наречените ритейл паркове.

Преди години „Тринити кепитъл“ се сдоби с най-големия търговски парк в България – Jumbo Plaza в София. В средата на 2021 г. печели на търг на Министерството на отбраната терен за ритейл парк в Хасково. В края на януари 2022 г. дружеството с мажоритарен акционер Шиков става собственик на 80% от Retail Park Yambol.

По информация от Търговския регистър Тенчо Шиков притежава 61% от „Тринити кепитъл“ и е кредитирал дружеството с 11,5 млн. лв. през 2019 г.

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.