Брендо излиза след има-няма 5 години

Всички осъдени от бандата му отдавна са на свобода

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/brendo-izliza-sled-ima-nyama-5-godini-3/137540 Crimes.bg
Брендо излиза след има-няма 5 години

Всички осъдени от бандата му отдавна са на свобода

Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо, който се предаде изненадващо сам на родните власти на 24 юни и влезе в затвора, за да излежи три постановени присъди за трафик на дрога и пране на пари, произнесени в България, Италия и Румъния, е съумял да договори чрез скъпо платени международни адвокати да изтърпи обща кумулирана присъда от 10 години лишаване от свобода в Софийския централен затвор.

 

През последните две години Брендо на няколко пъти подаде молби до родните власти чрез адвокатите си да изтърпи трите му наложени присъди от 10 години затвор в Румъния, 20 в Италия и 6 в България у нас, но нито една от тях не беше удовлетворена заради факта, че Банев се водеше в неизвестност извън територията на Европейския съюз и беше издирван с червена бюлетина на Интерпол. След като Брендо се предаде доброволно, официалните преговори за общата му  осъдителна присъда вече могат да се водят.

 

Приближени до Евелин Банев разкриват, че още в началото на годината той е наел италианските топ адвокати Серджо Спаньола и Марио Брузо да водят неофициални преговори със съдебните власти в Италия за бъдещо разрешение да лежи в български затвор, а не в пандиз на Апенините. Мълви се, че адвокатите на Брендо са съумели да убедят високопоставени служители от Министерството на правосъдието в Италия да не правят спънки на Брендо и да не настояват България да им го предаде, когато той бъде заловен.

„Постигната е договорка присъдата на Брендо в Италия първоначално да бъде намалена с 1/3 и той да излежи 15-годишно наказание в България. Според нашето законодателство обаче за трафик на наркотици максималното наказание е 12 години лишаване от свобода и присъдата ще бъде адаптирана. Банев вече има лежани над 2 години в килия на следствието и под домашен арест, така че ще изкара най-много 10 години в затвора. Той обаче ще има възможност да работи зад решетките след 2-3 години и да иска предсрочно освобождаване в близко бъдеще. Според неговите сметки той ще прекара само около 5 години в затвора, след което ще е свободен гражданин“, разкрива приближен до Банев.

 

Брендо е на 59-годишна възраст, което означава, че ще прекара старините си не зад решетките, а харчейки милионите, натрупани от 30-годишната му дейност на трафикант.

Същевременно се оказва, че всички съпроцесници на Евелин Банев – Брендо, по делото „Кокаинови крале“, които се сдобиха с ефективни осъдителни присъди още през 2012., отдавна са на свобода.

Още през 2021 г. от затвора в България предсрочно излезе Матей Боев, който беше осъден на 12 години затвор за трафик на тонове кокаин от Южна Америка към Европа. Преди около година пък от затвора в Стара Загора тихомълком бил предсрочно освободен хасковлията Тинко Гарев, сочен като диспечер на кокаиновите пратки на Брендо от Южна Америка към Европа. През 2012 г. Тинко Гарев се сдоби с 15-годишна присъда по делото „Кокаинови крале в Италия, като беше признат за виновен за трафик на тонове кокаин, натоварени от Венецуела, Санто Доминго и разтоварени чрез моторни лодки и платноходка в териториалните води на Португалия и Испания. Дрогата е заловена на 15 февруари 2007 г., когато властите конфискуват почти 6 тона кокаин. Той е трябвало да стигне до бреговете на Канарските острови, а след това да бъде прехвърлен в Италия.

 

Всички сподвижници на Евелин Банев – Брендо, от процеса „Кокаинови крале" в Италия отдавна са на свобода, той остана единственият, който не е изтърпял наказанието си. Сега му предстоят няколко години в затвора, след което той ще е свободен. гражданин“, коментират приближени до Банев. Според думите им Брендо е подготвял от поне година предаването си на родните власти, но се е явил сам в Софийския затвор едва след като е получил гаранции, че ще изтърпи в България общата си осъдителна присъда.

 

Освен това няма да лежи в пандиза, а в лечебницата заради тежък гастрит.

Запознати разкриват, че се правят стъпки кокаиновият крал да изтърпи присъдата си на по-лек режим заради това заболяване. Храната в столичния зандан се оказва доста вредна за ВИП затворника.

 

Колкото и невероятно да звучи, оказва се, че гастритът на Брендо не е постановка. Той го хваща още в италианския затвор, където българският бандит спира да се храни, защото го е страх да не го отровят заради нарушени интереси на италианската мафия. Тогава Брендо сваля значителни килограми, а гладът се оказва фатален за здравето му.

 

След излизането на свобода от пандиза в Рим, родният мафиот подбира специални храни, с които да не влошава заболяването. При предаването си в Софийския централен затвор Брендо идва с обемист сак, той е пълен не с дрехи, а предимно с диетична храна, твърдят запознати.

 

Ако Брендо изпълни намерението си да изкара присъдата си в лечебницата на затвора, той ще се превърне в новия Янко Ваташки, който заради тежък диабет почти не излизаше от болницата в кв. „Банишора“. В момента пернишкият здравеняк е на свобода.

 

Евелин Банев вече има нужната документация за заболяването си, бил готов да се подложи и на всякакви текущи допълнителни изследвания, защото гастритът му бил реалност, а не блъф.

 

Според запознати, Брендо все още е в приемната на затвора, където всички новопостъпили затворници се адаптират за 2 седмици. Очакванията са от там Кокаиновият крал да се настани в лечебницата, където обаче мизерията също не е малка.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.