Баневи намериха дупка в закона за 22 млн. лева

Макар приватизаторите да не платиха морските си имоти, сега искат тлъсти обезщетения за тях

https://crimes.bg/index.php/vodeshha-tema/banevi-nameriha-dupka-v-zakona-za-22-mln-leva-4/143152 Crimes.bg
Баневи намериха дупка в закона за 22 млн. лева

Макар приватизаторите да не платиха морските си имоти, сега искат тлъсти обезщетения за тях

След като одиозните Баневи успяха да осъдят Агенцията за публичните предприятия и контрол, и парламента, сега получават от тях милиони левове за нанесени имуществени вреди. Макар според Градския съд олигархът и жена му да имат да вземат 22 млн. лв. обезщетение, това звучи меко казано скандално на фона на нарязаните от тях заводи за скрап, оставили без работа хиляди хора.

 

Само че те никога няма да получат и стотинка обезщетение – както е известно делото срещу приватизатора и жена му Евгения, от години е зациклило, без изгледи скоро да приключи. Затова пък Баневи вече успешно извоюваха няколко осъдителни присъди срещу държавата, включително и в Страсбург. За последното дело в Градския съд обаче може само да се предполага дали наистина ще приберат въпросните 22 млн. лв., понеже това решение не е окончателно и тепърва ще са обжалва.

Иначе обезщетението, което Агенцията и парламентът трябва да платят, е свързано с фирмата им „Хелио-Тур-С”. Според съда тя е изгубила няколко имота, които били ипотекирани в полза на държавата и след това продадени от частен съдебен изпълнител.

Агенцията е искала да си върне парите, които дължи основният акционер в компанията. Градският съд счита, че няма как трето лице да носи отговорност за дълговете на други.

 

Самата „Хелио-Тур-С” е основана през 1991 г. и днес нейни управители са Евгения Банева, „Ваканционно селище Русалка“ и „Паррус“ ЕООД. Собствеността на компанията е разпределена по 40% за „АКБ – Актив“ и „Русалка Тур“, и останалата част е за „АКБ Корпорация“.

 

Прословутият приватизатор Николай Банев се сдобива с морските имоти през 2000 г. По класическа схема от онези години, чрез врътки, включително и с РМД, тогава ръководено от бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, комсомолският кадър се настанява в едни от най-атрактивните къмпинги по Черноморието. С други думи Банев ги прилапва така, както приватизира и големите заводи като „Полимери в Девня и „Елма” в Троян – срещу символични цени, по-голямата част от които дори не плаща. Когато се стига до раздържавяването на къмпингите „Златна рибка”, „Каваците”, „Градина”, „Веселие”, „Черноморец”, резиденция „Созопол”, ресторантите „Винарска изба”, „Механа“ и „Хоризонт”, те и още много други апетитни обекти са събрани в компанията „Хелио-Тур-С”.

 

Фирмата на Банев „Приват турист прилапва 40% от държавната по това време „Хелио-Тур-С” за невероятните 700 хил. долара. Но Банева не плаща дори и тези пари, а само някакви си 10%. Веднага след това чрез други фирми прибра и останалите акции на „Хелио-Тур-С”. Да уточним също, че за всичко това не вади пари, а компенсаторки. Излиза, че за всичко е било добре помислено, а последствията от всички тези корупционни схеми, както се вижда, тегнат и досега.

Факт е, че Баневи, без да са дали и стотинка, сега имат да вземат 22 млн. лева обезщетение по решение на Градския съд, който следва буквата на закона.

 

Преди години обаче, когато все пак става ясно, че не са платени дължимите пари за приватизацията, срещу „Приват турист” са издадени изпълнителни листа. Тогава, разкриват очевидци, навремето ръководни кадри в компанията на Банев, от Комисията за финансов надзор изпращат служителка на проверка. Тя обаче е приспана с някакви си 5-6 хил. лева подкуп и написва доклад, че няма нарушения при изкупуване на акциите.

След това обаче Агенцията по приватизация все пак решава да си прибере парите, които Баневи реално дължат за „Хелио-Тур-С“.

 

На 1 октомври 2008 г. Службата по вписванията в Бургас по искане на Агенцията прави ипотеки върху имоти в Черноморец и Созопол.

 

 

Съдебен изпълнител започва да разпродава къмпингите, като експерти казват, че цените са били силно занижени. Първо Баневи губят 63 дка. От „Градина“, които са продадени за 1.7 млн. лв. Олигархът веднага след това иска оставката на тогавашния шеф по приватизацията Емил Караниколов, но без резултат. Преди време съдебен изпълнител обявява за продажба и част от къмпинг „Каваци” поради неизпълнени приватизационни задължения, неплатени данъци и осигуровки. Както показва развоят на събитията в този случай, приватизаторите успяват да намерят сговорчиви юристи, които извъртат нещата в тяхна полза.

 

За продадените морски имоти Баневи сега твърдят пред съда, че са лишени от притежанието си „без правно основание“.

 

Народното събрание и Агенцията разбира се  оспорват исковете им, особено претенциите им, че е нарушено правото на ЕС. Акцентират също на факта, че продажбата на имотите е предприета за предотвратяване на нарушения на национални закони и в интерес на обществения ред и обществената сигурност. Посочва се, че е изтекла и погасителната давност на вземанията.

От Агенцията за публичните предприятия и контрол обръщат внимание и на претенциите на Баневи, че е нарушено правото на ЕС, като отбелязват, че конфликтът е отпреди да влезем в Евросъюза.

 

В крайна сметка обаче Градският съд отсъжда в полза на Баневи. Магистратите отхвърлят аргументите на парламента и Агенцията, че към 2006г. България все още не е част от ЕС. Според съда вписването на ипотека на приватизираното дружество било пречка за акционерите да решават как да го управляват и как да се разпореждат с него. Наред с това въпросните акционери не можели да изпълнят инвестиционните си намерения.

Опитът показва, че като „инвеститори“ Баневи успешно нарязаха всичко, което приватизираха, а във въпросните морски имоти не са забили и един пирон. Затова пък през 2017 г. Евгения Банева беше отрязала тока на къмпинг „Каваци“ заради спор с наемателя. Тогава тя остави без електричество за 12 часа над 500 души, но заради това дори не й беше повдигнато обвинение за самоуправство.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.