Спор за жена разкри измама за милиони в НОИ

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/spor-za-zhena-razkri-izmama-za-milioni-v-noi/39729 Crimes.bg
Спор за жена разкри измама за милиони в НОИ

Крупна измама с пенсии разкрита след спор за жена

Спор за жена и кръчмарски хвалби стана причината за разкриването на крупни измами с пенсии за стотици левове в Пловдивско.

В схемата е замесена служителка на НОИ, която срещу суми от 5 до 32 000 лева успява да измами граждани, обещавайки че ще им осигури охолни старини.

Чрез схемата са източени близо 5 млн. лева от бюджета, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на в. "Монитор".

През пролетта на 2013 година постъпва сигнал от анонимен гражданин, в който е посочено името на пенсионер. Възрастният мъж редовно посещава кварталната кръчма и се хвали, че без да е работил нито един ден в мините се е сдобил с пенсия със съответната категория.

По-късно става ясно, че човекът “е работил” 11 години в мина. Но никой от семейството му не си спомня заради амнезия вследствие от автомобилна катастрофа.

Спор за жена става причината за подаване на сигнала. Става въпрос за ранно пенсиониране на военни, като към недостигащия им военен стаж са добавили и такъв, който не са полагали в армията.

Проверката е насочена към три пенсионни досиета, които се оказва, че липсват. Следва незабавна реакция от ръководството на НОИ – Пловдив и последваща инвентаризация на около 300 000 пенсионни досиета, включително досиета за изплащане на добавка от починал съпруг и около 200 000 пенсионни досиета, чийто срок на съхранение не е изтекъл.

Установена е липсата на 270 пенсионни досиета, обработвани от едно и също длъжностно лице – контрольор, служител на НОИ до 2009 г.

Въпросните пенсионери са били поканени в териториалното поделение, за да представят документите си за стаж, но не са се отзовали. Тогава се задейства партньорството между институциите и  „Икономическа полиция”.

Проверката все още не е приключила, но установеният размер на щетите за НОИ до този момент – главница и лихва, възлиза на около 4 700 000 лева, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.