Побойник, завит с партийно одеяло, коли и беси бедните и онеправданите

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/poboynik-zavit-s-partiyno-odeyalo-koli-i-besi-bednite-i-onepravdanite-3/143948 Crimes.bg
Побойник, завит с партийно одеяло, коли и беси бедните и онеправданите

Едва ли изненадват някого резултатите от полицейските акции срещу закупуването на гласове пред поредните избори у нас. Дежа вю са разкритите схеми за търговия с вота на тази част от населението, която е най-податлива на влияние: хора с ниски доходи или безработни, разчитащи на социални помощи и добавки.

 „Купуването и продаването на гласове е престъпление” тръбят всички медии, но след толкова избори защо ли никой не се плаши от наказанието? Схемите само се разрастват. Освен физически лица в списъка се включват и фирми, които знаят как да превърнат политическата ситуация в икономически изгодна сделка с добри дивиденти.

Като разчита на късата памет на служителите на МВР и широкия партиен чадър собственикът на фирма „Ековат – България” ЕООД, Румен Фиданов, който през 2014 е обвинен за нанасяне на побой над политически опонент в нощта на изборите, „изпира” получените за изборите „партийни” суми под формата на платени в кеш надници за наети от фирмата работници при сеч на дърва, което е незаконно. А доволните работници, взели някой лев отгоре, гласуват по волята на работодателя си. За така направените партийни „услуги” Румен Фиданов печели обществени поръчки, обявени от държавни дружества в различни икономически сектори. Ако се направи справка, ще се установи, че броят им се увеличава по време на избори и малко след тях. Избухващите понякога скандали са с криминален привкус, свързани с името на собственика на „Ековат – България” ЕООД , не помрачават просперитета на фирмата. Напротив, самият Фиданов се хвали с двадесетте полицейски преписки срещу него и с добрите си връзките си в правосъдната система.

            Кой е този уж всесилен Фиданов? Син на покойния Велин Фиданов, бивш общински председател на община Баните, изключен от ГЕРБ за „уронване престижа на партията и поведение, несъвместимо с целите и ценностите на ГЕРБ”. Румен Фиданов предпочита облагите на известна с обрачите си от фирми партия. Това изглежда обяснява защо „Ековат – България” ЕООД печели поръчки и работи в райони където влиянието на влианието на въпросната партия е отявлено. Не е ясно само дали Румен Фиданов ще продължи да споменава познанството си с Джейхан Ибрямов, след ареста и сваления имунитет на последния.

            Каквато и мобилизация да има МВР в разкриването на предизборните престъпления, чувството за безнаказаност, усещането, че „всяко чудо е за три дена” дават възможност на лица като Румен Фиданов и неговата фирма „Ековат – България” ЕООД да участват в безкрайните схеми на финансова обвързаност на политическия елит с бизнес среди, търсещи бързи печалби извън законовите рамки, поддържайки жива сивата икономика, от която страната и след тези избори няма да излезе. Това е голата истина за Фаднов, а държавата, в лицето на МВР и съдебната система, прсто дреме...

Източник: crimesbg.com

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.