Нова схема на телефонна измама обира възрастни хора

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/nova-shema-na-telefonna-izmama-obira-vazrastni-hora/39748 Crimes.bg
Нова схема на телефонна измама обира възрастни хора

Нова схема на телефонна измама

Измамници обират възрастни хора с нова схема на телефонна измама. Освен полицията, в схемата се оказа въвлечен и банкер.

Фиктивният служител е предупредил клиента, че парите му са в опасност. Първата жертва на измамниците по тази схема е възрастен мъж, който е изгорял с 15 000 лева, информира Нова тв.

„Мръснико, 40 000 евро искаме от тебе!”. Това са думите, които чува по телефона Огнян преди да даде 15 000 лева на ало-измамници.

Той се срамува от случилото се и предпочита лицето му да остане скрито.

Първоначално с възрастния мъж се свързал мъж, който с учтив тон се представил за банков служител.

Той му съобщава, че искат да откраднат неговите спестявания от банката по електронен път.

„Някаква мащабна операция се разигравала на органите в града, включително била координирана с прокурора на Варна”, разказва Огнян. Той тегли около 7500 евро от няколко банкови клона. Измамниците заявили, че той трябва да е настоятелен и да изтегли тази сума.„Минете покрай блока, казвайте къде се движите, всяка крачка ни съобщавайте”, нарежда гласът в слушалката.

Огнян разказва, че е оставил парите в близост до храсти.

Дъщерите му разбират по-късно за случилото се. Става ясно, че телефонните измамници заплашвали близките на мъжа. Мъжът тегли остатъка в сметката си. 

Финансовият експерт Тихомир Ташев обяснява, че няма как да бъдат застрашени пари в банката. Той допълва, че няма практика служители да се обаждат и да коментират рискове за клиенти по телефона.

По случая е подаден сигнал в полицията. Разследващи обаче казват, че това са единични случаи и причината е, че три от най-големите престъпни групи за ало измами са разбити.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.