Нова измама в интернет ужили 120 български компании

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/nova-izmama-v-internet-uzhili-120-balgarski-kompanii/34276 Crimes.bg
Нова измама в интернет ужили 120 български компании

Нова фишинг атака ужили 120 български компании. През изминалата година те са претърпели големи загуби заради фишинг имейли.  Фалшивите писма са били изпратени чрез зловреден софтуер. Този метод е сред най-разпространените компютърни престъпления. Би Ти Ви съобщава, че в схемите на международната организирана престъпна група са замесени и българи.

От изпратените съобщения са били отворени 30%. Експерти направиха психологически профил на най-честите жертви на атаката. Според тях, жертвите са предимно мъже между 30 и 50 години, които имат семейство, собствен бизнес или добре платена работа. Сред жертвите са потребители, които са безотговорни и обичат да гледат филми за възрастни, както и такива, които имат кредит или лизинг.

По данни на ГДБОП за изминалата година 120 български компании са станали жертва на този вид хакерска атака.

ГДБОП работи с партньори от Европол и Интерпол за преустановяване дейността на престъпната схема. В нея участват и мулета - титуляри на банкови сметки, които са използвани за изпиране на парите от киберизмами. Мулетата се набират чрез сайтове за работа. На тях се предлага работа като посредници в търговска дейност на сайтове на фиктивни компании от различни държави по света. В някои случаи те не са наясно,че участват в престъпна дейност. Съгласяват се да работят срещу минимален процент, обяснява комисар Явор Колев от ГДБОП, цитиран от БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.