Мними полицаи опитали да отвлекат сина на контрабандиста Паскал

Николай успял да се измъкне с бягство, поставен е под охрана

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/mnimi-policai-opitali-da-otvlekat-sina-na-kontrabandista-paskal-3/143529 Crimes.bg
Мними полицаи опитали да отвлекат сина на контрабандиста Паскал

Николай успял да се измъкне с бягство, поставен е под охрана

Неуспешен опит за отвличане в началото на септември, е преживял Николай – синът на обявения за международно издирване от властите по шумното митничарско дело контрабанден бос Никола Николов – Паскал. Това разкриват хора от ъндърграунда. Информацията за отвличането на наследника на Паскал бе потвърдена неофициално и от полицейски източник, но според думите му, няма постъпил сигнал в МВР във връзка с криминалния инцидент.

 

Твърди се, че в началото на септември маскирани и въоръжени мъже с бронебойни жилетки с надпис МВР, опитали да спрат джипа „Порше Кайен“, управляван от Николай на тиха улица в софийския ж.к. „Младост“ в близост до къщата, в която живее наследникът на Паскал край търговския център „Ринг мол“.

Първоначално младият мъж спрял на размаханата стоп палка, мислейки, че е обект на полицейска проверка заради баща му, който е издирван от няколко месеца като бос на престъпна банда за трафик на цигари и дрога през границите. Когато обаче двамата мними полицаи се приближили към джипа му, синът на Паскал забелязал, че надписите „МВР“ върху бронебойните им жилетки, са залепени с фолио, а не са фабрично поставени и натиснал газта на джипа. Запознат разкрива, че бандитите произвели два или три изстрела по джипа на Николай, но не са се втурнали да го преследват. Предрешените като полицаи мъже – поне трима на брой, са използвали бял джип „Шкода Кодиак“ със затъмнени стъкла и с поставен син буркан на тавана, но без отличителни полицейски стикери. В МВР отскоро разполагат с такива возила, но предположенията на криминалистите са, че возилото е крадено. Наследникът на Паскал не успял да види регистрационната табела на джипа, което обаче е без значение, тъй като тя също най-вероятно е задигната от друг автомобил.

 

„Получихме информация от наши източници в ъндърграунда за неуспешен опит за отвличане на сина на Паскал, но сигнал в МВР и обаждане на спешния тел. 112 не са постъпвали“, отбелязва столичен криминалист. Той отказва да коментира дали полицията е поставила под наблюдение 25-годишния син на издирвания контрабанден бос Никола Николов – Паскал. Съседи на младия мъж в частния жилищен комплекс „Джентъл парк“ край ж.к. „Младост“ обаче разкриват, че от две седмици полицейска патрулка дежури пред къщата му.

 

Мълвата за неуспешния опит да бъде отвлечен синът на Паскал се подхранва и от засилената охрана, под която е поставен младият мъж. Над него вече бдят трима въоръжени мъже, част от обкръжението на Георги Скринников, инструктор в Централния полицейски карате клуб. Неофициално се твърди, че бившият каратист Скринников е отговарял за контактите на Паскал с арестуваната бивша шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Разправят, че тя е поддържала интимна връзка с инструктора по карате към МВР, който лично й носел подкупите от контрабандните тирове с цигари, влизащи и излизащи от България.

 

Бившата митничарка №1 е в ареста от пролетта, когато беше зрелищно арестувана в кабинета си като ключова фигура в мащабна контрабанда на цигари към Европейския съюз, минаваща през българските граници. Заедно с нея бяха арестувани и сенчестите бизнесмени Марин и Стефан Димитров – Ярите, а бившият главен секретар на МВР Живко Коцев също се сдоби с обвинения като покровител на престъпната група, но остана под домашен арест.

 

Що се отнася до Никола Николов – Паскал, сочен от години като „капо ди тути капи“ в преноса на контрабандни товари към Европа, то 63-годишният бивш митничар и агент на Държавна сигурност все още е в неизвестност за родните власти.

 

Паскал офейка от страната на 15 март, като проверка установи, че е напуснал България с луксозна каравана през ГКПП „Кулата“, временно укривайки се в хотела си в гръцкия курортен град Кавала. Оттогава следите  на Паскал се губят, а според данни от подземния свят, той е отпрашил или към Дубай, или към Турция, където притежава къща в тузарския истанбулски квартал „Бешикташ. През лятото в службите постъпи информация, че Паскал се укрива в сръбската столица. Белград и че престоят му там е обезпечен от скандалния бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото.

 

През лятото братът на Пепи Еврото – обвинителят от Софийската апелативна прокуратура Емил Петров, активно се включи в защитата на Паскал и заедно с адвокатите на контрабандиста опита да осуети издаването на европейска заповед за арест пред Софийския апелативен съд. Пред съда държавният обвинител Емил Петров призова магистратите да уважат жалбата на Паскал срещу постановената на по-долна инстанция европейска заповед за задържането му със странния мотив, че нямало сигурни данни, че Николов се намира извън пределите на България.

 

Циничната колаборация между прокурор и обвиняем, смая даже председателката на Апелативния съд Галя Георгиева, която в прав текст попита брата на Пепи Еврото дали представлява прокуратурата или обвиняемия Паскал.

 

Според запознати опитът за отвличане на сина на Паскал е свързан или със заловени през последните месеци хероинови и кокаинови товари за милиони левове, или с неуредени финансови отношения на контрабандиста с други мастити мафиоти.

 

Според секретен доклад на ДАНС, оскъдни данни от който бяха огласени тази пролет в 49-то Народно събрание от председателя на тайната служба Пламен Тончев, контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал, е печелела по над 100 милиона лева годишно само от трафик на цигари. Запознати с разработката разказват, че от есента на 2021 г. до пролетта на 2024 г. от България към страни от ЕС, са влизали ежемесечно между 50 и 70 тира, натоварени с необмитени цигари, произвеждани в нелегални фабрики в Турция и България.

 

Твърди се, че чистата печалба от един тир с цигари на контрабандистите е в размер на около 150 000 лева, като участници в схемата са признали, че Паскал е отделял между 30 и 35% от печалбата на организацията за плащането на подкупи в Агенция „Митници“, МВР и прокуратурата.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.