Името на Калин Калпакчиев изплува в нов скандал

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/imeto-na-kalin-kalpakchiev-izpluva-v-nov-skandal/38270 Crimes.bg
Името на Калин Калпакчиев изплува в нов скандал

Съдия Калин Калпакчиев предизвика невиждан скандал с решението си да пусне на свобода убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман. Името му изплува в още един скандал. Калпакчиев е замесен в конфликт на интереси. Това става ясно от проверка на декларацията за имущество и интереси, която е подадена от него тази година, пише Блиц, позовавайки се на "Монитор".

Данните от нея обхваща периода на 2018 година. Тогава Калин Калпакчиев бе избран за шеф на НПО "Съюз на съдиите в България". Заемайки тази длъжност той в е длъжен да съобщи на съдебните инспектори за участието си в управлението на юридическо лице, което е с нестопанска цел.

Но точно тази графа в подадената от него декларацията пред ИВСС е непопълнена и Калпакчиев е посочил, че „няма нищо за деклариране“

Укриването на подобна информация не е безобидно деяние. Именно подобни сведения се използват за мотивиране на отвода на магистрати по дела, имащи пряка връзка с управляваните от тях дружества.

Данните в Търговския регистър сочат, че Калин Калпакчиев е вписан за председател на въпросното НПО на датата 12 декември 2018 г. Той е трябвало да обяви този факт в декларацията си през 2019 година. 

От доклад на управителния съвет на ССБ, отнасящ се за 2016 година, става ясно,че организацията е работила в сътрудничество със скандално известния Български хелзинкски комитет. Двете организации са имали и съвместни проекти.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.