Хакери източват дебитни и кредитни карти: Всичко за измамата и как да се предпазим

https://crimes.bg/index.php/kriminalno/hakeri-iztochvat-debitni-i-kreditni-karti-vsichko-za-izmamata-i-kak-da-se-predpazim/38415 Crimes.bg
Хакери източват дебитни и кредитни карти: Всичко за измамата и как да се предпазим

Хакери използват специални устройства за изтегляне на пари от  безконтактни дебитните и кредитните карти, предупреждават експертите. За съжаление случаите на подобни измами зачестяват и това не е мит. Мобилното източване се извършва до лимитната стойност, която е позволена от банките за разплащане без употребата на ПИН код. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" по БНР експертът по кибер сигурност Любомир Тулев.

 

Той допълни, че през изминалите години са регистрирани подобни случаи. Въвеждането на безконтактна технология насочи усилията на престъпните групировки към създаването на портативни ATM устройства. Конфигурацията им позволява генериране на плащане дори, ако картата се доближи до него, въпреки че се намира в джоб или чанта. За предпазването от тази измама съществуват специални калъфчета, които блокират сигнала. Необходимо е единствено да поставим кредитната или дебитна карта в специалния калъф или пластика. Продуктите за защита вече се предлагат и у нас. 

 

Повечето банки в Европа предоставят безплатно тези устройства на клиентите си. У нас някои банки предлагат устройството на цена от 15 до 20 лв. 

 

Измамата често остава незабелязана от потребителите. Особено от тези, които често използват картите си плащане. Тъй като изтеглената от измамниците сума е в размер на около 25 лв, много граждани дори не забелязват, че са станали жертва на измама, пише БЛИЦ.БГ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.